Adott egy erősen felújításra szoruló lakás, eladás előtt érdemes foglalkozni vele egy alap szinten, pl. festés, burkolás vagy jobb úgy hagyni ahogy van és a leendő tulajdonosra hagyni a teljes felújítást?
Én sem hiszem, hogy a dohányszag megszüntetéséhez olyan drasztikusnak kéne lenni.
Festés... Alapból igaz, hogy rögtön azt a feltételezést vonja maga után, hogy hibákat (ázást, penészt) takargatsz vele.
Viszont két esetben ezzel együtt is megéri a festés.
Egyik eset: ha a falak ocsmány retkesek. Ágy fejrésze mögött a benne fekvők fejénél zsíros folt, a konyhában minden van a falon, ami valaha ráfröccsent, falról levett akárminek a helye meglátszik, ésatöbbi, ésatöbbi. Ne lepratanyát lásson, aki ránéz.
Másik eset: ízléstelen, csiricsáré, meg mindenféle agybaj-színű falak. Lehet, hogy nektek (vagy a korábban ott lakónak) tetszett a 100 négyzetméternyi összefüggő naplemente-vörös, a narancssárga zölddel párosítva, vagy az éjsötét kék, de másoknak nem fog. Ráadásul a helyiségek méretét is torzíthatják optikailag. Én is szeretem a színeket, vannak nálunk is, de vigyázni kell velük. Egy vevőnek simán lehet egy lakásról csak a színek miatt az a benyomása, hogy "úristen, hogy néz ez ki". Sokkal nehezebb elképzelnie, mi mást lehetne még kihozni belőle.
Ezekben az esetekben festenék. Fehérrel. Tiszta hatás, "fehér lap", amit a vevő a saját képzeletével színezhet ki. Fogsz valami olcsó, diszperziós fehér festéket és legurítod vele. Mert aki utánad jön, az úgysem azokat a színeket akarja, amiket te. Fehér alapra könnyebb is festeni. De még az is lehet, hogy először lekaparja az egész falat, mert 5 évtized festékrétegei vannak rajta.
Viszont ha festek, lefotózgatnám az előtte való állapotot, hogy meg tudjam mutatni, mit "rejtegetek", és elmondanám, hogy azért csináltam, hogy jobban lehessen látni és elképzelni, mit lehet kihozni a lakásból.
Ne csinálj semilyen felújítást, inkább takaritsd ki és ennyi. Van aki pont ilyet keres, magam is olyat kerestem annakidején ahol minden az eredeti volt. Jött fel a rohadt parketta, omladozott a fal, potyogott a plafon, vizesednek a falak, de legalább láttam a hibákat.
Tudom, van aki leragasztja a parkettát, begipszkartonozza a falat meg a mennyezetet hogy jól nézzen ki, meg ez jóval olcsóbb mint az újravakolás, glettelés de én ilyet meg nem vettem volna.
Azon vevők akik felújítandót keresnek, tisztában vannak vele hogy sok munka lesz vele, de ehhez kell látni a hibákat.
Nem tudom, mennyire hatásos ez az ózonos tisztítás, de lehet megéri.
Esetleg még szobafestőt megkérdeznék, hogy mit javasol. Én úgy tudom, vannak most már jó minőségű falfestékek, amin nem jön át, de ebben nem vagyok biztos.
A hónapok óta tartó szellőztetés ellenére is bűdős van.
Hozzányúlni nagyon nem akarunk, milliókat lehetne rálocsolni, hogy élhető legyen a hely. A festés jött sźóba, régen volt, minden leszedett dolog helye világít, meg a szag miatt, és esetleg burkolás a padlószőnyeg helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!