Honnan tudjam, jó munkát végez-e a villanyszerelő?
Én nem vagyok villanyszerelő, nem tanultam, nem értek hozzá, annyira sem, hogy melyik vezeték micsoda. Nyilván ezért hívok szakembert. Újravezetékelés lesz jópár új kapcsoló és konnektor felszerelésével, illetve régiek áthelyezésével.
A szakik szokása, hogy úgy beszélnek hozzám, mintha magam is szakmabeli lennék, de természetesen nem igazán tudom, miket hordanak össze. Viszont ettől úgy érzem, nagyon baj, hogy ennyire nem értek hozzá, és felébred bennem a késztetés, hogy megpróbáljak utánanézni, és nagyjából átlátni, hogy mi fog történni.
Ekkor az interneten (YouTube, blogok) közzétett munkák alatt egymást köpködik a villanyszerelők és házibarkács mesterek, hogy kókány, ocsmány, szar és életveszélyes munka, amit látnak. Jó nincs. Én még mindig nem tudom, mit látok. Le vannak hülyézve a megrendelők is, hogy ezt hogy fogadhatták így el - de honnan a fenéből kéne tudniuk, hogy nem jó?
Közérthető, egyszerű összefoglaló a villanyszerelés alapjairól nincs, gondolom ezért külön szakma, mert nem lehet két A4-es oldalon összefoglalni.
Akik ajánlják a szerelőt, maguk sem értenek hozzá, csak náluk csinált már valamit, és még nem gyulladt ki a ház. Másik villanyszerelő nyilván csak magát ajánlaná. Én meg egyre jobban rástresszelek, hogy mi van, ha nálunk is gányol a szerelő, és kigyulladunk, vagy agyonvágja valamelyikünket az áram. Hogy lehetnék nyugodt, honnan tudjam, hogy jó lesz?
Hívsz műszaki ellenőrt jó pénzért, és ő megmondja. Vagy keresel ismerettségi körben egy embert aki villanyszerelő és megkéred, nézze át átvétel előtt.
Mi most csináltatjuk pont az újrahuzatást + hálózatbővítést. Van az a szint amit már hozzá nem értőként is látsz, hogy ez kókányolás, pl. a szabályos függőleges és vízszintes irányok helyett a kábel átlósan megy a falon.
Hát sehonnan. Ez ilyen egyszerű. A netes fórumokba belepislantva rém buta emberek foglalnak állást villanyszerelési ügyekben. De az még nem is baj, hogy van 40 válaszoló, akikből 35 mond ostobaságot. A baj az, hogy az ostobaságot válaszolók alatt jelenik meg válaszonként 10 lájk, a pár helyes válasz alatt meg válaszonként kettő. :D És még aki lelkes, valamit akar előre lépni, netán jobb szoftvert készíteni, mint ami eddig van a neten, azzal is megvan az a baj, hogy amit mondanak neki, azt ignorálja, ha ellenkezik a tévhiteivel.
Utólagos vizsgálat inkább a funkciókra nézve jelent valamit (működik valami). Az is több, mint a semmi, persze. Nekem volt egy ismerősöm, aki büszkén mondta, hogy felújításkor ő külön ügyelt rá, hogy csőben legyenek a vezetékek. A dobozba belenézve valóban, egy 3 centis csődarabbal indultak a vezetékek, utána nuku cső. :D Ezek a szövegek, hogy kigyulladunk, ezek a marketingfogások. :D
Az áttekinthető szerelés az jobbat jelent, mint a kócos, csak épp garanciát nem a megfelelő munkavégzésre. Ez meg:
"De ha beépít egy fi-relét" ez is magában még nulla, hiszen olyan esetleírás is ezer van, hogy csak felkattintotta a sínre de nem kötötte be, satöbbi.
Csak számlához jár garancia, ès számlával tudsz reklamálni.
Ne XBS ès Tracon márkájú anyagokat èpítsenek be. Az FI relèből "A" típust èpítsenek be, ne AC tipust. 2,5mm2 rèz vezetèkhez 16A kismegszakító kell. A lakás elosztóba legyen 30% hely tartalèkba. Ha házról van szó, a főldelèsnek 10ohm alatt kell lennie, hogy jó legyen.
A fürdőszoba szerelèsre keress rá, mert az zónakra van tagolva, ès megvan, melyik zónába mi szerelhető.
Ennyit tudok ajánlani.
7# hozzáírnám az EPH hálózat kièpítèsèt. Itt nem villamos rèszek vannak összekötve. Gázrendszernèl, villanybojlernál nagy a jelentősège.
A gázkazán dugaljáról a szolgáltatónak külön jegyzőkönyv kell sokszor, ezt is intèzheted ha kell.
Az FI relè bekötèse akkor lesz jó, ha azt minden dugaljnál, lámpánál lepróbálva működik külön. (az eszközön lèvő próbagomb nem erre való).
"Például a megfelelő vezeték megfelelő vezetése. Például a megfelelő kismegszakító a vezeték keresztmetszetéhez igazítva. Például a védővezető hálózat kiépítése. Például... egy orosz családregény méretű szöveget lehetne még írni."
Igen, szakdolgozatot lehetne róla írni, csakhogy a kérdező, és az emberek 98%a nem ért ehhez, ezért nem tud ilyenekbe bemenni. És ha most írunk pár tippet még itt a gyakorin, azzal többet ártunk, mint használunk, mert lehet a villanyszerelő jó munkát végez, és a kérdező beleköt majd, merthogy az nincs jól mert a gyakorin azt olvasta... Naponta megtörténik a szerelőknél, hogy ezalapján okoskodnak az emberek, mert nem értenek hozzá, és butaságokat mondanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!