Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Éjszakai / vezérelt áramra...

Éjszakai / vezérelt áramra villanyfűtést rákötni?

Figyelt kérdés

Az utcáról a házba bejövő vezetéket, illetve a villanyórát nyilván csak a szolgáltatóval szerződött szerelő piszkálhatja.

De, a villanyórától a ház felőli részen, a házon belüli részeken mindenki azt csinál a villannyal tudomásom szerint amit akar. Ezalatt azt értem, hogy pl. feltehetek én magam egy új konnektort, egy új villanykapcsolót, egy új lámpát (és ezt bekábelezhetem), stb. Nyilván nem árt érteni hozzá, és szabványosan csinálni mindent.

Az a kérdésem, hogy ugyanez vonatkozik arra is, ha nem nappali áramról, hanem éjszakai/vezérelt áramról van szó?

Konkrétan arról van szó, hogy van egy éjszakai áramra kötött villanybojler, és az éjszakai áramról csak ez működik, és szeretnék minden szobába betenni egy ilyen picike 600-900 W-os mini olajradiátort kiegészítő fűtésnek (B-tervnek). Ezeket mind az éjszakai áramra kötném. A házban hagyományos kályhák vannak, ezeknek a mini olajradiátoroknak (de lehet hogy mondjuk infrapanel lesz helyette...) az lenne a szerepük, hogy este utoljára megrakjuk a kályhát fával, akkor reggel 7-kor ne +2 fok legyen, hanem +9, vagy ilyesmi, ami kevésbé borzasztó.

Szóval az éjszakai árammal is azt csinálok (lakáson belül, tehát a mért oldalon) amit akarok, és köthetek rá új fogyasztókat?

Köszönöm előre is a válaszokat.

2023. júl. 14. 09:52
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
82%

Legálisan nem köthetsz.

A vezérelt áramot csak bojlerre és hőtárolós villanykályhára kapod, nem úgy mint a normál áramot, amit bármilyen fogyasztóra használhatsz.

[link]

2023. júl. 14. 10:05
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Konnektort nem szerelhetsz éjszakai áramra. Csak olyan fűtő berendezés köthető rá ami fix bekötéssel rendelkezik, például nekünk régen a panelban úgy ment a villanyfűtés, de az valami batárnagy fémdoboz volt, nem egy kis olajradiátor, ami még délelőtt is meleg volt attól, hogy éjszaka felfűtötte magát. Nem hiszem hogy hatékonyan tudnál így fűteni.
2023. júl. 14. 10:07
 3/12 A kérdező kommentje:

És ha ezek a villanyfűtő cuccok (infrapanel, olajradiátor) nem konnektorba lennének dugva, hanem fixen lennének bekötve (kötődobozban)?

Létezik nagyon kis teljesítményű, pl. 600W-os olajradiátor, ilyet tennék minden szobába egyet-egyet az ablak alá, fixen bekábelezve. Minden szobában van fatüzelésű kályha, de abba nyilván éjjel senki nem rakodja a fát, szóval ezek a villanyfűtések egy picikét segítenének, lassabban hűlne ki a szoba. Nem ezt gondoltam elsődleges vagy egyetlen fűtésnek.

2023. júl. 14. 11:18
 4/12 anonim ***** válasza:
77%

Értsd meg, hogy LEGÁLISAN nem csinálhatod, ha illegálisan barkácsolsz, az a te dolgod!

De bármikor adódhat egy ellenőrzés, amikor utána ronggyá büntetnek, vagy elektromos tűz esetén, ha leég az egész házad, nem fizet egy petákot sem a biztosító. Ha ezekkel együtt bevállalod a barkácsolást, akkor rajta!

2023. júl. 14. 11:24
 5/12 A kérdező kommentje:

Fix bekötésű (nem dugvillás) elektromos hőtárolós kályhát sem lehet éjszakai/vezérelt/Btarifára kötni? Mert ezt konkrétan írják pl. az eon oldalán is hogy lehet.

pl. ilyet:

[link]

A mérőórától a szobáig ennek a bekötését akárki csinálhatja, vagy csak a szolgáltatónál regisztrált villanyász?

2023. júl. 14. 11:33
 6/12 anonim ***** válasza:
90%
Ilyet lehet, nekünk is azon volt. Nem egészen ugyanaz az árkategória a beszerzése, mint egy olajradiátornak, viszont ez normálisan kifűti a teret, nem csak kiegészítő fűtésre alkalmas.
2023. júl. 14. 12:05
 7/12 anonim ***** válasza:
26%

Fogd már fel, hogy nem lesz annyi áramod, hogy minden szobába tegyél egy ilyent.

Ha meg lenne, akkor nem tudnád kifizetni a villanyszámlát.

2023. júl. 14. 13:44
 8/12 A kérdező kommentje:

Írtam fentebb, hogy alapvetően fával fűtenék, a hőmennyiség 98%-át a fa adná.

Írtam fentebb, hogy minél kisebb teljesítményű elektromos fűtést szeretnék minden szobába, lehetőleg éjszakai áramról, LEGÁLISAN, aminek a célja az lenne, hogy amikor éjjel kihűl a kályha, akkor ne +2 fokra, hanem +8-ra (vagy ilyesmi) hűljön csak vissza a lakás, illetve reggel visszafűteni is kicsit könnyebb legyen.

Nem írtam hány darab szoba van.

Azt sem írtam, hogy az éjszakai áramnál hány amper van bekötve.

Ezekből nem tudom hogy jön ki, hogy lehetetlen, és "nem lesz elég áram".

Ha az összes villanyfűtés összteljesítménye mondjuk 3 kW, de a kis tekerőkével le van véve a felére, és B tarifa van napi 8 óra, akkor ez 1,5*8*30 = 360 kWh / hó (de csak a leghidegebb téli hónapokban, amúgy meg ősszel-tavasszal ezt kikapcsolnám teljesen). Ez 210 * 23 + 150 * 63 = 4830 + 9450 = 14'280 Ft / hó, és akkor ez egy minimálisan növeli a reggel 5 órai komfortérzetet, nem -3 fokban kell keresni a tüzifát a vödörben. Erre gondoltam.

Te mivel fűtesz? Vagy csak ordibálsz?

2023. júl. 14. 14:35
 9/12 anonim ***** válasza:

"Ha az összes villanyfűtés összteljesítménye mondjuk 3 kW, de a kis tekerőkével le van véve a felére"

Tehát összesen 1500 Wattal szeretnél az a ház összes szobáját/helyiségét fűteni.

Nem fog menni.

De hajrá!

Majd "ordibálj" ha sikerült.

2023. júl. 14. 15:54
 10/12 anonim ***** válasza:

A tekerőke nem a teljesítményt "veszi le".

A cucc teljes terhelésen fog menni, csak ki-be kapcsolgatja a tekerőke.

2023. júl. 14. 18:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!