Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Felújításnál ez mekkora...

Felújításnál ez mekkora probléma lehet jogilag?

Figyelt kérdés

Nekem személyeszerint nincs közöm a dologhoz. Szüleim felújítják Budapesti lakásukat, amit csak kiadásra használnak.

A félemeleten van a lakásd és a lichthofra néz a WC és konyha ablak. A wc alblak elég kicsi, de a konyha ablak óriási. Konkrétan olyan nagy mint egy ajót, csak kb 110 magassából indul. Tehát eddig is nagyon jól ki lehetett látni.

A földszinten a lichthofot még 50 éve illegálisan beépítették. Azóta sincs rajta a tervrajzon elvileg, így lényegében nálunk van a lichthof alja.ű

Nem rég beáztunk és egy csú is elrepedt így teljesen fel kell újítani azt a részt. A kültéri munkával kapcsolatban egyeztettünk a közösképviselővel, hogy fel kéne újítani a szigetelést, mert 2 szakember is azt mondta, hogy kívülről is jön a víz.

Amikor eljutottunk oda, hogy hogyan mennének ki a szakemberek. A mirészünkről az ablakon keresztül másztak ki, de a közösképviselő nem tudott válaszolni. Azt vettem le, hogy jelenleg nincs kijárat a lichthofba.

Na hát nekünk az ablak alatti rész is elvizesedett, így jött az ötlet, hogy ott lebontjuk azt a 110cm magasságig menő téglát és ablak helyett egy üveg ajtót rakunk oda. Igazából ezzel nem nyerünk ablak méretet, mert eddig is kb ennyi volt. Tehát a teljén ezt az 1 métert szintén be kell majd falazni. Annyi, hogy ezzel lejjebb csúszott az ablakunk.

Én az elejétől gondoltam, hogy ez nem biztos, hogy megtehető így önfejűleg, viszont a hát látképén nem ront. Ez lichthofba nyílik. Senki sem lát rá a mi ablakunkra (most már ajtó) és nekünk sincs ezzeljobb rálátásunk más emberek lakására. Konkétan az falra néz.

Viszont így ha valami munka van a lichthofban nem kell ablakon kimászni és ki lehet menni egy ajtón.

Persze szüleim semmilyen engedélyt nem kértek rá. Közösképviselővel sem beszéltek ezzel kapcsolatban.

Milyen probléma lehet ebből?

(Ez amúgy kb egy 100 éves téglából épült nagy társasház. Struktúrális problémát meg nem okozhat az, hogy az ablak alatti pici részt elbontották)

2023. júl. 12. 12:30
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az a fal amit megbontottatok közös tulajdon - értelemszerűen a tulajdonostársak beleegyezése szükséges.

Engem biztosan nem zavarna.

Nyilván amibe bele lehet kötni, abba bele is fognak kötni (előbb vagy utóbb)

Én mindenképpen lepapirozom mielőtt hozzányúlok a közös tulajdonhoz.

Sokan nincsenek tisztában a társasházi törvényekkel, pedig abból a sokból talán 18 az, amit gyakran használnak.

2023. júl. 12. 14:13
 2/4 anonim ***** válasza:
Laktam ilyen házban a földszinten. Nálunk ajtó nyilt a lichthofra, így időnként ki tudtuk takarítani amit a hülye lakók fentről ledobáltak.
2023. júl. 12. 19:50
 3/4 A kérdező kommentje:

Ja, de itt nincs ajtó, mert a földszinten teljesen beépítették. Az alattunk lakónak ennyivel nagyobb lett a lakása.

Nincsen semmilyen módja a megközelítésének.

Legutóbb is amikor kellettett valakinek menni a mi ablakunkon keresztül mászott ki.

2023. júl. 12. 20:08
 4/4 anonim ***** válasza:

Építsétek be ti is, le van róla a gond... :D

Viccet félretéve, amíg nincs rosszakaró, a kutya nem fog foglalkozni vele, ha mégis, akkor majd érveltek azzal, hogy valahol kell lennie ajtónak, ha már az alsó...

Ezek a régi épületek úgyis tele vannak követhetetlen sufnituninggal, ez már csak apróság. Egyébként valóban a lakóközösség engedélyét kellett volna kérni.

2023. júl. 13. 08:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!