Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Hány amper kéne ehhez?

Hány amper kéne ehhez?

Figyelt kérdés

A három fázis megvan, de csak 3×10 amper van jelenleg a házban, amit vettünk, bizonyára szükség lesz bővítésre.

Lesz egy hűtő, egy fagyasztószekrény, egy mosógép (talán kettő a nagyon szennyezett munkásruhák miatt), mosogatógép, kombinált tűzhely (vagyis gáz főzőlap, elektromos sütőrész). Plusz a többi szokásos apróság: asztali számítógép, porszívó, mikró, tévé, laptop, hajszárító, világítás stb. A villanybojler éjszakai áramon van.

Mivel keveset vagyunk otthon, és mindent abban a kevés időben kell csinálnunk, valószínűleg bőven előfordul majd, hogy egyszerre megy mosógép, mosogatógép, sütő és porszívó. Minimum...

Szerintetek hány amper kéne ehhez, fázisonként és összesen?

2023. júl. 1. 20:51
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

A mérőhely jó? Nem kell szabványosítani? Ha kell, akkor milliós tétel lesz...

A szolgáltató részéről van elég kapacitás? Hiába adjátok be a bővítésre az igényt, ha nem tudják kiszolgálni. Mi is jártunk így. Csak azért sikerült megkapni, mert a közelben lévő iskolát is bővítették/átépítettéka, így felraktak egy 3x akkora trafót mint ami volt addig.

Gondoljátok át és számoljatok! Feleslegesen nem kell bővítésre költeni!

A sütő kb 3000W. A mosógép mosás közben 1000-1500W, a porszívók max 900Wattosak lehetnek. A hűtőszekrény 100-120W. A számítógép 100W. A világítás az egész házra 100-150W. Belefér a 7kW-ba!

Ezt a sztahanovista blablát meg nem veszem be. Tapasztalt háziférfi vagyok, főzök, mosok, takarítok, de sosem ment még egyszerre minden is.

2023. júl. 2. 13:56
 12/23 A kérdező kommentje:

Nem tudom...Nagyon tartok tőle, hogy de, szabványosítani kell. Lakótéren kívül van, de olyan 50 éves fadoboz izé...

Én jobb szeretem, ha nem naponta-kétnaponta külön 1-1 dolgot csinálok, hanem van, hogy berakom a kaját a sütőbe, elindítok egy mosást, a mosatlan edényeket-tányérokat bedobnám a mosogatóba (most nincs mosogatógépünk), és amíg ezek intézik magukat, addig tudok mást csinálni, legrosszabb esetben például porszívózni. Azért szeretek egyszerre csinálni mindent, mert mondjuk a mosás és a sütés miatt úgyis otthon kell lennem, nem hiányzik naponta másfél-két óra kötöttség, mert akkor sosem tudok házon kívüli dolgokat intézni vagy kimozdulni. Ha már egyszer úgyis oda vagyok szögelve, akkor elintézek mindent, így több szabadidőm marad.

2023. júl. 2. 14:24
 13/23 anonim ***** válasza:

"olyan 50 éves fadoboz izé..."

Akkor azt bizony kell.

500ezer-1milla közé várd a szabványosítás és hálózatbővítés költségét. Közelebb lesz a millióhoz. És emellé még jön a ház étvezetékelése.

Ha jól csinálod, akkor a mostani rendszereddel is meg lehet a sok melót egyszerre csinálni.

Ha van pénzed lóvéra, akkor hajrá, hívj egy regisztrált villanszerelőt, hogy adjon árajánlatot!

2023. júl. 2. 14:31
 14/23 A kérdező kommentje:
Keresgéltem, a szabványosításra többnyire 150-200 ezer ft körüli árakat találtam. 3×20 amperhez maga a növelés olyan 120 ezer ft. Plusz a villanyszerelő díja, gondolom 100 ezernél csak nem több. Mit tudok rosszul?
2023. júl. 2. 14:39
 15/23 anonim ***** válasza:

Mai kérdés: https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__egyeb-kerdesek__12312..

Ha találsz olyan villanyászt aki 100-ért megcsinálja, akkor szólj nekem is!

2023. júl. 2. 14:48
 16/23 anonim ***** válasza:
#14 Az árakat. Hihetetlen hogy százezreket el tudnak kérni egyszerű műanyagdobozokért (újféle mérőóra-szekrények), a rézvezeték is marhára megdrágult. De pl. unokatesóm adott egy huszast zsebbe az e.onos embernek, aki csak méretlen oldali kismegszakítót cserélt nagyobbra, és máris jó volt a régi villanyóra is. A lényeg az, hogy egyszerre legyen biztosítva, hogy a plombákhoz ne férjen hozzá a leolvasó vagy a szomszéd és a leolvashatóság is működjön. Kulccsal zárható üvegablakos hagyományos fa szekrény is tudja ezt. De ha az órához is hozzá kell nyúlni, nem csak a kismegszakítót cserélni (pl. H tarifát is kérsz), akkor mindenképpen szabványosítás kell.
2023. júl. 2. 19:02
 17/23 anonim ***** válasza:

Más: nekem 1*20A van, villanysütő (de gáztűzhely), mosógép, mosogatógép, mikró, kenyérpirító, kenyérsütő, porszívó, hajszárító, 4 db klíma a nagyfogyasztók. Meg kell gondolni, hogy mit kapcsolunk egyszerre, de menedzselhető. (Bővítés folyamatban van, de a szolgáltató nem kapkodja magát...) A 20A jobb, mint a 10A+10A, mert utóbbinál csak bizonyos dolgokat működtethetsz egyszerre. Szóval a helyedben és a 32A-10A-10A felé mennék a mostani helyzetedből. Vagy 25A-20A-10A, ahol a 20A annyi, amennyit a sütő kér, ha 16-tal megelégszik, akkor annyi. Nyilván látni kellene, hogy milyen a hálózatod, talán még a 32-0-0 is megoldható lenne, mármint az egy ár-érték arányban jó megoldás lehet, mert nem kell fizetni az áramszolgáltató felé, de

1. nem biztos, hogy engedélyezik

2. lehet hogy sokba kerül a mérőóra-lakáselosztó vezeték csere. De ez akkor is, ha 32-10-10-ed lesz.

2023. júl. 2. 19:14
 18/23 A kérdező kommentje:

Köszönök minden eddigi választ! Nem gondoltam, hogy ekkora véleményütköztetések lesznek a kérdés alatt, de sok szempontra és lehetőségre rávilágítottatok. A 20-20-20 mellett a 20-16-16 és a 32-10-10 elosztás is megfontolhatónak tűnik, én meg elgondolkodom rajta, hogy a mosogatógépet inkább este járassam, azzal már nem kell foglalkozni leállás után sem, és más akkor már úgysem megy.

Bár az is bennem van, hogy ha már úgyis csillagászati összeget kifizetünk, inkább csapnám még hozzá néhány amperért azt a 25-40 ezer forintot, minthogy 30 évig számolgatnom kelljen, mielőtt bekapcsolok még egy gépet.

Jól átgondolom még a fogyasztóinkat, aztán a végső szót úgyis a szerelő mondja ki, csak szerettem volna nagyjából tisztába kerülni azzal, hogy miről beszélünk majd, és miket kell figyelembe vennem.

2023. júl. 2. 20:55
 19/23 anonim ***** válasza:

1x32A-ba beleférsz ha mindent egyszerre csinálsz, leszámítva a mosogatást, de még az is simán beleférhet akár! Mindenesetre nem teljesen értem a dolgot, hogy mit mosogatsz el, mikor még csak épp főzöl valamit, de mindegy...

A 3x10A-nál lényegesen szerencsésebb helyzet az 1x32A! Az új mérőóraszekrények már mind 3 fázisú óra fogadására alkalmas mérőóraszekrények, tehát amennyiben a mérőóraszkerénytől 1. csőben jut el a mért vezeték a lakáselosztóig, akkor később is kibővíthető a történet 3 fázisra, ha nem találnád elégségesnek vagy 2. ha kábellel közlekedik a mért vezeték a lakáselosztóig, de 5 eres kábel kerül be, akkor is később felbővíthető 3 fázisra, de 1x32A-el szerintem simán elleszel! Írta valaki, hogy hát a 3x10A az 6.9kW, de ez nem így működik, nem lehet összeadni, azért nem, mert hiába 6.9, attól még fázisonként nem lehet nagyobb terhelés, mint 2.3kW, és példának okáért ezt akár egy sütő átlépi, de akár egy mosogatógép is felfűtési időszakban.

Egy biztos, szükséged van ehhez egy regisztrált szerelőre, aki beépíti az új mérőóraszekrényt, neki elmondod milyen fogyasztók vannak, azt is, hogy miként néz ki a fogyasztási szokás nálad és ezalapján megfogja mondani, hogy mire van szükséged! Nem érdeke többet vagy kevesebbet mondani, mint ami reális, mert ez neki nem oszt nem szoroz! Hogy mennyibe fog kerülni, az nem csak attól függ, hogy fogod ki a reg.szerelőt, (mert erős a szórás a munkadíjban is), de attól is, hogy milyen teendőkkel jár az óraszekrény csere, ugyanis az is erősen változó, valahol ki kell vésni a régi fa óraszekrényt, valahol belefér a műanyag, csak bele kell csavarozni. Valahol ki kell cserélni a tetőtartó árbócot és annak nyomvonalát átépíteni, mert áthalad a padlásteren és azt már nem engedélyezik, valahol nem szükséges, "megfogható" mivel a homlokzaton közlekedik, ráépíthető az új óraszekrény. Nagyban függ attól is, hogy a lakáselosztó (ha van) és a mérőóraszekrény között mekkora távolság van, ugyanis irdatlan ára van a vezetéknek is. Egy biztos, hogy 200e-nél azért többre számíts, de ezt megfogják mondani neked előre és vagy elfogadod vagy nem, valaki kér kiszállási díjat a felmérésért, valaki nem, ált. most már a többség kér, mert a benzin ár is igencsak magas!

2023. júl. 3. 07:11
 20/23 anonim ***** válasza:
#19-nek igaza van, azzal egészíteném ki, hogy ha a későbbiekben szeretnél napelemet vagy nagyobb áramfelvételű eszközt (pl. elektomos autó töltője, de vannak főzőlapok és sütők, amik mondjuk a 7,2kW-os teljesítményt eleve három fázisról hajlandóak csak felvenni) akkor kell a három fázis.
2023. júl. 3. 08:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!