A gyakorlatban mit jelent a vízvezeték csere?
Gyakran olvasom az ingatlan hirdetésekben felújított ingatlanoknál, hogy "... vízvezeték csere megtörtént". Ezt hogy kell elképzelni?
Azért kérdezem, mert ha nekem nincs pénzem felújított ingatlanra, akkor ez a feladat rám hárul egy 1950-1980 között épült háznál/lakásnál.
Mire kell számítsak ilyenkor? Kijönnek a szakemberek és kibontják a falakat?
Mondok egy példát. Albérletben lakom és ha a tulajdonos úgy döntene, hogy "itt az ideje vízvezetéket cserélni", akkor ha a bejárati ajtóba állsz, akkor a következőképp néz ki a dolog:
A vízóra és a főcsap a jobb oldali falon van, ahogy a konyhai mosogató is. Tovább menve a fürdőben szintén jobb oldalon van a zuhanyzó, de a WC már a szemközti falon van, míg a mosdókagyló és a mosógép bal oldalt. Szóval itt körbe futkosnak a csövek. Honnan tudja a szakember, hogy merre futkosnak a csövek és hol kell bontani?
"Miért kellene kicserélni ?" Nem tudom felmérni milyen állapotban vannak a csövek. Elképzelhető, hogy jó, ami van.
"A komcsi rendszer vasművei minősegi acelokat gyartottak" elképzelhető, viszont azt látom a legtöbb felújított ingatlan hirdetésben, hogy kicserélték a csöveket. Én is azt gondolom, hogy 50-70 év után nem árthat egy frissítés, csak nem tudom, hogy ezt a gyakorlatban hogy kivitelezik.
Néhány évtized után már illik az acél vezetékek korszerűsítését megcsináltatni, a ma használatos műanyag csövekkel újabb pár évtizedig el is lehet felejteni a vizes gondokat. Elég vadul tud kinézni egy régi horganyzott acél cső belseje, és ugye ezen keresztül vételezi az ember a vizet az iváshoz, főzéshez, tisztálkodáshoz.
A cseréhez első körben le kell szerelni a meglévő csőhálózatot, ha falon belül futnak a vezetékek, ki kell őket bontani. Aztán akár a régi nyomvonalán a helyükre kerülnek az új csövek. Jellemzően a vízórától haladnak a munkálatok a végpontok irányába.
"A komcsi rendszer vasművei minősegi acelokat gyartottak"
Vagy igen, vagy nem.
"vízkő sem telíti el"
Öö, de.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!