Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A gyakorlatban mit jelent a...

A gyakorlatban mit jelent a vízvezeték csere?

Figyelt kérdés

Gyakran olvasom az ingatlan hirdetésekben felújított ingatlanoknál, hogy "... vízvezeték csere megtörtént". Ezt hogy kell elképzelni?

Azért kérdezem, mert ha nekem nincs pénzem felújított ingatlanra, akkor ez a feladat rám hárul egy 1950-1980 között épült háznál/lakásnál.

Mire kell számítsak ilyenkor? Kijönnek a szakemberek és kibontják a falakat?

Mondok egy példát. Albérletben lakom és ha a tulajdonos úgy döntene, hogy "itt az ideje vízvezetéket cserélni", akkor ha a bejárati ajtóba állsz, akkor a következőképp néz ki a dolog:

A vízóra és a főcsap a jobb oldali falon van, ahogy a konyhai mosogató is. Tovább menve a fürdőben szintén jobb oldalon van a zuhanyzó, de a WC már a szemközti falon van, míg a mosdókagyló és a mosógép bal oldalt. Szóval itt körbe futkosnak a csövek. Honnan tudja a szakember, hogy merre futkosnak a csövek és hol kell bontani?

2023. jún. 14. 08:54
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
Miért kellene kicserélni ? A komcsi rendszer vasművei minősegi acelokat gyartottak, azok nem eresztenek vízkő sem telíti el . Annyit tegyél hogy a vízóra után tetess be szakival nyomascsökkentőt mert amikor elzárjak a vizet csőtöréskor több nyomáspróbat csinalnak, ekkor az a talajban levő illeszteseket szétnyomhatja a nyomas . Nem vagy otthon nyáron pár napot nem zárod el a vízórát és pár köbméter elszivarog .
2023. jún. 14. 09:17
 2/7 A kérdező kommentje:

"Miért kellene kicserélni ?" Nem tudom felmérni milyen állapotban vannak a csövek. Elképzelhető, hogy jó, ami van.

"A komcsi rendszer vasművei minősegi acelokat gyartottak" elképzelhető, viszont azt látom a legtöbb felújított ingatlan hirdetésben, hogy kicserélték a csöveket. Én is azt gondolom, hogy 50-70 év után nem árthat egy frissítés, csak nem tudom, hogy ezt a gyakorlatban hogy kivitelezik.

2023. jún. 14. 11:24
 3/7 Majatom ***** válasza:
100%
A vas csövek biztonságos életartamára 25 évet mondanak. Persze ettől többet is kibírnak, de az idő múlásával nő a csőtörés kockázata. Valóban falvéséssel jár, így általában akkorra időzítik, amikor a fali csempét is ki akarják cserélni.
2023. jún. 14. 12:51
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Néhány évtized után már illik az acél vezetékek korszerűsítését megcsináltatni, a ma használatos műanyag csövekkel újabb pár évtizedig el is lehet felejteni a vizes gondokat. Elég vadul tud kinézni egy régi horganyzott acél cső belseje, és ugye ezen keresztül vételezi az ember a vizet az iváshoz, főzéshez, tisztálkodáshoz.

[link]

A cseréhez első körben le kell szerelni a meglévő csőhálózatot, ha falon belül futnak a vezetékek, ki kell őket bontani. Aztán akár a régi nyomvonalán a helyükre kerülnek az új csövek. Jellemzően a vízórától haladnak a munkálatok a végpontok irányába.

2023. jún. 14. 15:34
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Most már tudom mi vár rám és mire vállalkozom, ha ezt bevállalom.
2023. jún. 14. 17:51
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"A komcsi rendszer vasművei minősegi acelokat gyartottak"

Vagy igen, vagy nem.

"vízkő sem telíti el"

Öö, de.

2023. jún. 15. 14:12
 7/7 anonim ***** válasza:
Kérdező, végül megcsinálták? Mi is most pont ezen vacillálunk és én sem tudom elképzelni, hogy akkor mindent felvernek? Vagy csak a falakat? Vagy a padlót is.... :(( Nálunk is acélcső van.
2023. júl. 30. 23:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!