Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A hybrid napelemes rendszerekr...

A hybrid napelemes rendszerekre (a hálózat és a napelem is tud betáplálni, de nem táplál vissza) milyen szabályok vonatkoznak? (egy tető felújítással kapcsolatban egy kisebb rendszeren gondolkodom)

Figyelt kérdés

2023. jún. 7. 07:36
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha nem táplál vissza, akkor nem éri meg.
2023. jún. 7. 08:08
 2/10 A kérdező kommentje:
Egy előtető javítás keretében készülne. Így a költségek egy jelentős része amúgy is jelentkezne. Azt számoltam ki, hogy ha az "állandó" fogyasztókat táplálja a rendszer (számítógépek, hűtő) akkor kujöhet jóra, főleg úgy, hogy a számítógépek nagyjából nap közben mennek.
2023. jún. 7. 08:21
 3/10 anonim ***** válasza:
Azt is számoltad hogy új aksit kell majd venned 7-9 év múlva? Ha nem táplál vissza, akkor, hogy oldod meg azt a szitut amikor nem süt eléggé a nap? Akkor honnan lesz áram a gépeknek?
2023. jún. 7. 08:43
 4/10 A kérdező kommentje:

Azért nem sziget, hanem hibrid. Ezért kérdés az engedély. Ha nincs nap, akkor akksiról, ha elfogyott hálózatról. A hálózat miatt kérdéses a számomra.

Reggel 8 és este 8 között a fogyasztás 400-600 W között mozog a vizsgált áramkörön éjszaka 100 W alatt marad

2023. jún. 7. 09:50
 5/10 anonim ***** válasza:
90%

Szaldóval is 10-12 év a megtérülési idő, bruttó elszámolással 14-16 év, akku pakkal 18-20 év. Állítólag 20 évesen az akkuk 80%osak lesznek, ahogy a napelemek is.

Még senkit sem ismerek, akinek min 20 éve meglenne, de majd kiderül. Bár az újjak állítólag jobbak. Remélhetőleg itt nem olyan a tartosság, mint az energomat mosógép vs bármelyik új (kivéve miele).

Nekem van 3,2 kwp napelemem. Még tavaj nyáron szerződtem szaldóra a zöld hitel miatt. Így a fix 2,6% thm miatt, nekem alapból hasznot termel, ha nem megy akkor is. Mert havi 54000 ft megtakarítást ad a ZOP az akkori kamatok szerint + hozzá jön hogy túlméretes a rendszer. A megtermelt energia max 50%-át használom el jelenleg, de majd a klímával dolgozok rajta hogy elfogyjon. Jelenleg szaldóban az eon fizet nekem.

Bruttóban:

01.01-06.01 között 476 KWh-t importáltam az E.ON hálózatról, 1707 Kwh-t termelt a rendszer, 1234 KWh-t exportáltam e.onnak.

Ennyit kapok érte:

1234 kwh*4,39 ft/kwh*1,27 (áfa)= 6880ft

Ennyit fizetek érte:

476 kwh *37 ft/kwh = 17612 ft

Tehát 10732 ft ráfizetés 5 hónap alatt. Mivel minden hónapban kb ugyan annyit importálok max 5% szórással, így várhatóan havi 2000 ft hiányt termelek, ami évente ~24000 ft ráfizetés.

Évente szaldóban 110-120000 ft áramot termel meg a rendszer rezsikereten bellüli árakkal. Tehát még bruttóban is számolhatok 90000 ft/év haszonnal --> 7500 ft/hó.

A megtérülési időm Zop+áramtermelés:

54000+7500=61500 ft/hó --> 738000 ft/év

1,7 millióba került a rendszer --> 1,7/0,738 = 2,3 év --> 26,5 hónap.

Nekem ez jó üzlet volt. Most tartok 6,5 hónapnál.

A mostani helyzetben ZOP nélkül biztosan nem szerződnék, nem igen látom a megtérülését. Nekem 10 év gari van a huawei inverterre most 490000 ft, semmi garancia nincs arra, hogy kibír még egyszer ennyit. pl: mosógépek

2023. jún. 7. 10:17
 6/10 anonim ***** válasza:

Kérdező, az 5-ös szépen levezette.

Nekünk a napelemünk visszatáplál a hálózatra, a megtérülése úgy 10 év, hogy most magas az energia ára ás a felét az állam fizette pályázat alapján.

Ha külön ilyen hibrid rendszert csináltattunk volna soha nem térül meg a befektetés.

Azt javasolta szakember, hogy helyette vegyünk szünetmentes tápegységet és azt tetessük be a rendszerbe. Olyat aminek 1-2 napig bírná az aksija az áramellátásunkat (csökkentett fogyasztással) áramszünet esetén, hogy menjen a fűtés és legyen világítás, számítógép akkor is ha a hálózattal valami baj történik. Ez 1-2 millióból megvalósítható, akkumérettől függően és nem kell semmi hibrid megoldást külön kiépíteni. Még nincs kész de folyamatban van.

2023. jún. 7. 10:43
 7/10 A kérdező kommentje:

Nálam azért tűmok megtérülőnek, mert ha a napelemekkel fedem az előtetőt egy rakás tetőfedő anyag elhagyható. Az akkukat pedig viszonylag jó áron tudom megvenni, mert egy akku kereskedővel kapcsolatban vagyok. Igen nekem olyan 10 (inkább 15 év) jött ki megtérülésre, mai árakon számolva. Az akkukkal 10 év élettartamot becsültem (az áruk viszont kiszámíthatatlanul fog változni).

Azt hiszem ez nem megtérülésre, hanem arra megy, hogy Feleséggel kitaláltuk és ha a fene fenét eszik akkor is megcsináljuk. (Az életkorom miatt a 15 éves megtérülés is közel van a várható élettartamunkhoz)

2023. jún. 7. 12:48
 8/10 Majatom ***** válasza:
95%

5-ös, jó a számításod, annyi kis hibát találtam benne, hogy amit eladsz az e.on-nak, arra ne számolj áfát, mert magánszemélyként nem vagy áfakörös, ha vállalkozásban csinálnád, akkor meg az áfát be kell fizetni a NAV-nak.

Kérdező, ha tetőfedő anyag helyett akarod, az csak akkor jó, ha nem akarod vízmentesre, mert a panelek között beesik az eső.

2023. jún. 7. 15:19
 9/10 anonim ***** válasza:
92%

8! 5 vagyok.

Ezt az áfa dolgot nem tudtam, mert még nem volt éves elszámolásom. Köszi.

Meg van egy olyan tippem, hogy adóznom is kell majd belőle, amint bruttó elszámolásba kerülök, mivel nyereséget termeltem.

2023. jún. 7. 18:35
 10/10 Majatom ***** válasza:
100%
Évi 12.000 KWh értékesítése adómentes jelenleg. Szerintem ez független az elszámolás módjától. Nekem tavaly 8 hónapra 2.639 KWh többletem lett, 33.000 párszázat kaptam érte, kérelmezni kellet a kifizetést, nem kellett adózni, de ez még a régi rendszer szerint, 900 KWh-t 11 Ft-tal, a többit 13 Ft-tal fizették ki. Az elszámolóban benne van. Kíváncsi leszek az ideire, az már teljes év lesz, kb. 4.000 KWh többlet, valószínűleg kevesebbet kapok érte, mint tavaly a 2.639-ért.
2023. jún. 9. 12:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!