Hűtő fűtő klíma vagy kondenzációs kazán?
A kettő együtt.
Ha csak az egyikkel akarod megoldani akkor tuti magasabb árkategóriába fogsz kerülni és ráfizetsz.
A kazánnal a gázt használod - amúgy is be van vezetve ha jól értettem a kérdésből - és azzal benne tudsz maradni az átlagfogyasztásban ha mellette van a klíma, amit meg kiegészítésképpen tudsz használni amikor még nincs annyira hideg ősszel vagy már nincs olyan hideg tavasszal, de még kell fűteni.
"víz rákötése a hálózatra" ez mit akar jelenteni? Nincs víz bekötve a házba?
A kockákba alapból van 2 szoba és egy konyha-étkező helység, ebbe a 3 nagy területi helységekbe kellene 1-1 db klíma, az összes többibe ahol még fűteni szeretnél valami elektromos melegítő pl fürdőbe infrapanel.
A klíma 19-23 dB min hangal zúg mikor megy, ezt a gépkönyv tartalmazza. Panasonicnak Daikinnak vannak ennél csendesebb gépeki 7-800000 ft/db áron, de ezek is 17-18dBvel zúgnak.
Mikor megy, folyamatossan fújja a levegőt, ez a működési elvének lényeg, tehát ez mindig van.
Ezek a tulajdonságok sok embert zavarnak, sokat pedig nem. Nekem hosszú távon fáj tőle a fejem. Szüleim és több munkatársam nem tudnak tőle aludni.
A kombi vagy fűtő kondenzációs kazán 8-900000 ft-ba kerül szakszeríz által beüzemelve, lepapírozva.
Fűtő kazán + indirekt tárolóval a melegvíz előállítási költségeidet felezed, ha van B tarifád, és harmadolod ha A tarifáról ment a villany bojler. Közben ugyan azt a komfortot biztosítja min egy villany bojler, csak egy 120 literes tárolót egy 24kw-so kazán kb 20 perc alatt felfűtt csapvízról 55 fokra. Ez plusz 3-350000ft.
A régi radiátoros rendszered elvileg teljesen megfelel az új kazánhoz is, ezek 65x ökölszabályszerint méretezettek a vegyes kazán miatt (már ha volt korábban), így alacsonyabb hőfokon tud dolgozni. Ha pedig 50x-es szorzóval számoltak, mert gáz volt az első központi fűtés az meg kb tökéletes egy ilyen házba.
Ha nem fér bele a költségeitekbe a kb 1,7-2 milliós új rendszer, akkor a radiátorokra mindenképpen rakjatok termofejeket!
A másik fontos dolog, hogy a födémet szigeteljétek min 25 cm üveggyapottal, ha geréb tokos ablakok vannak akkor azokat pedig gumi szigetelő csikókkal. Ezek több méretben fognak kelleni, gyurmával meg tudod határozni, hova mekkora vastagság szükséges.
Kazán cserével+ termofejek, födém szigeteléssel és nyílászárók szigetelésével kb 40%-al csökkenteni fogod a gázfelhasználásodat, ebből csak a kazán hoz 25-30%-ot
#2 jól leírta, annyi kiegészítés hozzá, hogy a "A kombi vagy fűtő kondenzációs kazán 8-900000 ft-ba kerül szakszeríz által beüzemelve, lepapírozva." egy túlzó ár.
A feléért is rendes, jó kondenzációs kazánotok lehet.
2+
3! beüzemelve annyi amennyit írtam! nem veszed figyelmbe, a gázterv, kémény, kéményátvétel, új csövezés, szerelő munkadíját és a szakszervíz általi kazán üzembehelyezést, utóbbi a garancia feltétele!
A Pm-re a válaszom, ezt már leírtam egy korábbi kérdésre:
"A gázkazán és a hőszivattyú közötti felár sem fog megtérülni a hőszivattyú élettartama alatt!
Bár modják, hogy a kazánra 5-6 év után sokat kell költeni, de 450000ért (350000 kazán + munkadíj) falraknak neked egy újat. Ezt a szakszerviz beüzemeli 30-50000 ft-ért. -->kb 500000-ból működik az új kazánod. 5-6 év után a legnagyobb költsége lehet a hőcserélő csere ~150000, de ha évente karbantartják, ahogy kell, akkor tovább is húzza. Míg kb 5-7 évet bír a hőszivattyú kompresszora, aminek a cserélye 5-900000 ft közötti tétel. Egy 5,5 éves 9kw-os Greere pl 820000 volt 2022.12-ben!
Egy gázkazán éves karbantartása 30-50000 ft, míg a hőszivattyúé 90-150000 ft!
Az első gázkazán papírozása telepítése kazánnál és minden anyag költséggel együtt ~8-900000 ft.
Hőszivattyú telepítései mukadíja, és bekötéshez szükséges anyag költég 700-1000000 közötti tétel + a hőszivattyú! Kinai van 700 körül, japán/német pedig 1 millió körül.
Mivel az emberek akik a hőszvattyút választották vagy csak akarják, szinte biztosan nem vezették le tételesen a telepítési költégeit, üzemeltetési költségeit, éves karbantartását. És biztosan nem viszonyították egy kondenzációs kazánhoz.
Saját konkrét példám:
1 év alatt 700 m3 gázt használok el fűtés + melegvízre, ez ~81000 ft/év.
5 év garancia van a gazánra és 35000 az éves karbantartása. =116000 ft/év.
A panasonic aquarea T-cap hőszivattyúra kaptam 143000 ft-os éves karbantartási árajánlatot, és 850000-es telepítési árajánlatot, úgy, hogy hókonzolra lenne téve 8 méterre a beltéri egységtől. (a hőszivattyú áramot is fogyaszt kb fele annyit mint a gázkazán, azaz 35-40000 ft/év)
Az én esetemben csak a hőszivattyú karbantartása többe kerül, mint az éves gázfelhasználásom a kazán karbantartásával együtt! Ez egy BB kategóriás 1 éves ház!!!
Nem kell elhinni, kell kérni árajánlatokat!!! 2022-ben a Panasonic adta a legjobbat, a Daikinnál elmorzsoltam egy könnycseppet is.
Inverteres klíma: midea. Nekem nagyon bejött, fatüzeléssel teljesen leálltam. A kandalló kint van a garázsban, egyszerűen nincs értelme fával bohóckodni. Drága, piszkos, melós. Van tartalékban 2 m3 fa, ha netán áramszünet lenne behozom a garázsból, visszadugom a kéménybe. Amúgy meg hazajövök, benyomom a távirányítót és 20 perc múlva meleg van. Nincs gázterv, kéményseprő. A klíma hőcserélőjét én magam kitakarítom, semmi bonyolult nincs benne.
Az új gázkazánok tényleg nem mennek el sokáig. Nagyon kényesek a beszerelésre. Radiátornál át kéne mosni az új rendszert - nagyon alaposan - senki nem csinálja. Eddig minden ismerősöm szívott az új kazánjával. 3-4 év után ledobják a láncot januárban. Tele vannak nyomva szenzorral, nem tudod magad megjavítani.
"Radiátornál át kéne mosni az új rendszert - nagyon alaposan - senki nem csinálja. Eddig minden ismerősöm szívott az új kazánjával. 3-4 év után ledobják a láncot januárban. "
Egy hőcserélővel kell leválasztani a a régi rendszert a kazánról, amire kell egy iszapleváélasztó. Így a kazánba nem jut vissza az iszap, normális fűtésszerelő máshogy össze se köti
A jó és a müködik között nagy eltérések vannak gépészetileg.
"Hőcserélőt csak nyitott rendszernél kötnek be, ahol régiek a radiátorok"
Neked nem sok fogalmad van az épületgépészetről!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!