Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » A föld alatt milyen mélyen...

A föld alatt milyen mélyen kell elvezetni a villanyvezetéket?

Figyelt kérdés

Építettem egy fa tárolót, ahova szeretném bevinni az áramot. A tárolótól kb. 20-22m. van egy csatlakozási pont, ahonnan beköthető lenne a vezeték. A kábelt a föld alatt szeretném vinni.

Milyen mélyen célszerű elvezetni?

Köszönöm a segítő válaszaitokat.

#föld #villanyszerelés #villanyvezeték #föld alatti villanvezeték
2023. máj. 27. 23:59
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Ez sima MT vezeték. A PVC szigetelése miatt földbe alkalmatlan. A faházban alapvetően akkor nem lesz vele baj, ha nem éri közvetlen UV sugárzás (vagy 80°C-ot meghaladó hőmérséklet), kémiai hatások, olaj stb. Ebből neked kb annyi, hogy közvetlen nem süthet rá a nap...

Azt nem tudom, hogy védőcsőbe húzva, rakható-e földbe. Meg kell nézni a szabványba.

Amit te találtál földkábelnek, az tökéletes neked arra, amire használni akarod.

2023. máj. 29. 00:53
 12/20 A kérdező kommentje:

Közvetlen nap nem éri, mert belül van. A faház teteje trapéz lemez. A tető egy része alulról üveggyapottal szigetelt, ez mögött fut a kábel a gégecsőben. A nagyobb része alatt nincs üveggyapot, ott csak a külső lambéria és belső OSB burkolat között van elvezetve a kábel.

Vagyis van ~25m kábelem, amit kenhetek a hajamra, és vehetek másik 25m. nem olcsó pénzért.

Köszönöm #Kujbusvill Kft. Debrecen, hogy azt adtatok amit kértem, megérte megbízni a szakértelmetekben.

2023. máj. 29. 11:03
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez már csak ilyen. Villanyszerelő, sőt, felülvizsgálói fórumokon is meglepetést okoz, hogy az MT az csatlakozókábelnek jó, satöbbi. Ez azért van, mert a régebbi szabványok szerint készült MT az jó volt fix elhelyezésre is. A változásokat a mai világban nem egyszerű követni, drága s időigényes.
2023. máj. 29. 11:58
 14/20 anonim ***** válasza:
OK, vannak változások, de az MT sosem volt földkábel! Ha földkábelt kért a kérdező, akkor azt is kellett volna kapjon!
2023. máj. 29. 21:32
 15/20 anonim ***** válasza:
De régen csak egy hajszálnyi volt a különbség a földbe fektethető MBCu és az MT felhasználási területe között. Mindkettőnél ez volt a felhasználási terület keményebbik fele: vakolatba, falazatba, falüregekbe, födémbe vagy padlóba helyezve. És még az MB-nél az, hogy földbe fektethető.
2023. máj. 29. 21:43
 16/20 anonim ***** válasza:
Az MBCU sem rakható védőcső nélkül földbe. Vakolatba igen.
2023. máj. 30. 00:42
 17/20 anonim ***** válasza:

Nehéz megérteni, hogy a régebbi, "magyar magyar" szabványok idejéről írok? :D :D :D Akkor meg az MB földbe helyezhető volt. Ez volt a szabványban:

"Falra, géprészekre, acélszerkezetekre bilincselve, kábellétrára, szerelo´lapra fektetve, feszíto´sodronyra szerelve szabadon szerelt vezetékként. Védo´cso´ nélkül közvetlenül vakolatba, falazatba, falüregbe, födémbe vagy padlóba helyezve; járásnak, mechanikai igénybevételnek ki nem tett helyeken padlóra helyezve.

Leveheto´ fedelu´ vezetékcsatornába szerelve. Az 1000 V névleges feszültségu´ ezen kívül földbe fektetve az MSZ 13207 kábelekre vonatkozó elo´írásai szerint"

(annak megfelelo´ szerelvényekkel!).

2023. máj. 30. 08:40
 18/20 A kérdező kommentje:

Ez az MT vezeték, amit kaptam, lépésálló gégecsővel helyezhető a földbe?

Elmentem ma a Daniella villamossági szaküzletbe földkábelért. Nem volt készleten, de valahogy szóba került ez az MT kábel, és a lépésálló gégecső. Az eladó szerint gégecsővel helyezhető ez a kábel is a földbe.

Most már kissé elbizonytalanodtam. Tényleg mehet a földbe?

2023. jún. 1. 00:19
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Védőcsőben mehet, igen. Akár lépésálló gégecső vagy symalen cső. Én azért nem szeretek ilyet csinálni, mert a gégecsőben lecsapódik a pára, abból kondenzvíz lesz és ez megül a csőben, majd ebben a vízben áll a kábel. Mindenesetre egy darabig örökös így is a történet, 20-30 éves szerelésekkel sincs semmi baj. Egy a lényeg, hogy a földből kilépő kábelt nap nem érheti, mert az MT nem UV álló!

Szóval most van huszonpár méter MT-d, ha jól gondolom... A fa tárolóban nem kell villanyt szerelni? Úgy értem, hogy nem akarsz több helyen dugaljakat kialakítani, világítást kialakítani akár több helyen, stb. stb? Mert ha igen, használd el arra az MT-t és a Daniellában rendelj földkábelt. Ha nem kell, nem tudod az MT jelentős részét elhasználni, akkor meg fektesd be gégecsőben, csak ha földből kültérben lépsz ki, akkor csőben legyen a kábel okvetlen ott is, védd a napsugárzástól.

2023. jún. 1. 07:36
 20/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsot. Így fogok tenni! Megkönnyebbülés, hogy nem kell új kábelt venni.

A tárolóban is lesz, persze villanyszerelve. Világításnak, néhány konnektornak. Az is ebből a kábelből készült, és így maradt meg a huszon pár méter.

Lesz sajnos olyan rész, ahol a földből kültéren lesz a kiállás (a csatlakozási pont egy oszlopon lévő kötődoboz) de természetesen ott is a lépésálló csőben viszem el a kábelt. A jelenlegi kábelek is így csatlakoznak a dobozra, így örököltük meg őket.

Természetesen a bekötést szakemberre bízom, nem én fogok akciózni. Csak találnom kell valakit, aki tisztességesen megcsinálja. :)

Köszönöm nektek a segítséget.

2023. jún. 1. 19:00
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!