A föld alatt milyen mélyen kell elvezetni a villanyvezetéket?
Építettem egy fa tárolót, ahova szeretném bevinni az áramot. A tárolótól kb. 20-22m. van egy csatlakozási pont, ahonnan beköthető lenne a vezeték. A kábelt a föld alatt szeretném vinni.
Milyen mélyen célszerű elvezetni?
Köszönöm a segítő válaszaitokat.
70cm mélyen a kábel. Ami szabvány földkábel, vagy földkábel védőcsőben. Akár kpe.
50cm mélyen pedig egy jelölőszalag.
Földkábelnek egyik lényeges tulajdonsága, hogy kerülhet közvetlen a földbe, védőcső nélkül. :)
Ha a kérdés arra irányult, hogy környezeti hatásoktól való megóvás érdekében min. hány cm mélyre kell kerüljön, akkor a válasz az, hogy teljesen mindegy. Egyéb esetben pedig az, amit a többiek írtak, ha tudod, hogy ott soha nem lesz túrva, ásva stb. mert teljességgel esélytelen, akkor elég egy ásónyom is, ha nem vagy benne biztos, akkor érdemes mélyebbre leásni.
A szabvány, bár ha más biztonsági intézkedéssel kiváltható, akkor nem kötelező, nem tesz különbséget a magánterületi vagy közterületi fektetés előírásai között, ma ez szabályozott terepen 60-80 cm közötti mélységet jelent, szabályozatlan terepen 1 m-nél nagyobb mélységet.
Ha ezek a mélységek nem tarthatóak, akkor védőcső vagy védőborítás, melyekre szintén vannak elírások (normál (N) ütésállósági osztályú védőcső, vagy a szabványban leírt ütővizsgálatot kiállt borítás).
A kozelunkben a foldkabelt a draga szaki allitolag 25cm melyen vitte at a foldut alatt.
A gazmuvesek ki is borultak miatta akik pont ott astak az uj gazvezetek miatt...
Köszönöm nektek a válaszokat.
Hát, már most is van a földben vezeték, amit a házal megvételekor "örököltünk" meg. Csak sejtem, hogy merre megy, de se védőcsőben, sem mélyen nincs, az már biztos.
A tőletek hallottak alapján két ásónyom mélyen fogom elvezetni, ami saccra olyan 50-60cm lehet. Más jellegű ásás, ilyenek nem lesznek, illetve fotókkal megörökítem, hogy hol megy, és ha eladásra kerül a ház, az új tulaj megkapja az információt is.
Rá nézésre megismerhető valahonnan, hogy a kábel amit kaptam, valóban földkábel-e? Mondjuk nem volt olcsó, kicsit le is ültem a pénztárnál az ára hallatán, de láttam már érdekességeket, és jó volna megbizonyosodni róla, hogy tényleg azt kaptam amit kértem.
Hát most kicsit elbizonytalanodtam!
A kábelre ez van írva:
=EL SEWEDY CABLES7 3G2.5MM2 H05VV-F CU/PVC/PVC 300/500V 2022
A google a H05VV-F-re talált valamit, miszerint:
"Alkalmazása: Lakáshelyiségekben, konyhákban, hivatalokban; háztartási készülékekhez , beleértve a párás helyiségeket, közepes igénybevételre ( pl. mosógépekhez, hűtőgépekhez ) Főző- és fűtőkészülékekhez is használható azzal a feltétellel, hogy nem érintkezik forró részekkel és nincs hősugárzásnak kitéve. Nem alkalmazható szabadtéri használatra, ipari vagy mezőgazdasági épületekben, valamint nem háztartási hordozható szerszámokhoz. "
Vagyis "Nem alkalmazható szabadtéri használatra"! :O :(
Elmondtam az eladónak mire kell. Ezt adta, nem olcsó pénzért! Ezek szerint ezt nem tehetem a földbe? A teljes faház ezzel van szerelve. Az is kuka, bonthatom vissza?
Ráadásul rá kerestem a földkábelre, és ezt találtam, ami talán megfelelő lehetne nekem:
itt ez a kábel 530HUF/m. Ezt a másikat 645HUF/m vettem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!