Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Izzó Foglalat bekötése?

Pokiloki kérdése:

Izzó Foglalat bekötése?

Figyelt kérdés
Sziasztok , fiizó foglalatot szeretnék bekötni de nem nagyon értek hozzá a ,villanyszerelő pedig 50k-t kér a 3 lámpáért. Vettem 3 ufólámpát van benne 2 hely ahová be tudom kötni a kábeleket (Barna , kék , sárga) , ha jól néztem akkor a foglalatba a kéket és a barnát kell bekötni , de nem tudom melyiket hová, illetve a sárga (ami elvileg a fgöldelés) azt hagyom ugy a francba? Köszi a válaszokat. Egy hülye kezdő villanyszrelő :D

2023. máj. 12. 10:14
 1/7 anonim ***** válasza:
78%

A kék és a barna megy a foglalatba, igen. Ha van rajta jelölés, akkor L = barna[/fekete], N = kék. Ha nincs, akkor mindegy.

A földelésnek ilyen jele szokott lenni:

[link]

Ha van ilyen bekötési lehetőség, akkor oda kell bekötni. Különben valószínűleg kettős szigetelésű a lámpa, akkor nem kell bekötni (de ne lógjon össze-vissza!).

A kettős szigetelés jele (általában az eszköz külsején van az adattábláján):

[link]

2023. máj. 12. 10:22
 2/7 A kérdező kommentje:

[link]

Ilyenem lenne , akkor itt teljesen mind1 hogy hava kötök?

2023. máj. 12. 10:33
 3/7 anonim ***** válasza:
55%

"Egy hülye kezdő villanyszrelő :D"

A villanyszerelés nem játék. Ha elszúrod, meghalhatsz, vagy ami rosszabb más valaki halhat meg.

Mondom a példát:

A villanykapcsoló adott esetben csak az egyik vezetéket szakitja meg. Ha nincs jól bekötve, akkor a nullát és nem a fázist. Ha nem a foglalat belső, mély pontjára kötöd a fázist, hanem a külső menetre, akkor elképzelhető az az eset, hogy lekapcsolod a villanykapcsolót, hogy izzót cserélj, és miközben próbálod belevarázsolni a villanykörtét a helyére, véletlenül hozzáérsz a menetes részhez. Ekkor megcsap az áram.

Tehát nem mindegy, hogy hová mit kötsz. Van föld az ábra szerint, ezért azt is be kell kötni.

2023. máj. 12. 10:59
 4/7 anonim ***** válasza:
37%

Nem.

Alapból a két szélsőbe kötőöd a barnát és kéket.

Középre a zöld sárgát.

De egy fazuisceruza nem ártana.

2023. máj. 12. 10:59
 5/7 anonim ***** válasza:
77%
Igen, nagy lehúzás az 50 ezer munkadíj. De ha nem tudod mit csinálsz, inkább ne fogj neki.
2023. máj. 12. 12:35
 6/7 anonim ***** válasza:
77%

Képed alapján:

A fekete fali vezetéked abba a szélsőbe megy, amelyik a foglalat alsó érintkezőjére megy.

Foglalatokba a fázis mindig az alsó érintkező.

Kék vezeték a foglalat másik szélsőjébe, ami az oldal(menet) érintkezőre megy.

A középső csavar a zöld/sárga

(Villszer)

2023. máj. 12. 16:32
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek, időközben bekötöttem mindent és nem haltam meg :)
2023. máj. 12. 18:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!