Teljesen felújítandó háznál, ti hol kezdenétek és mi lenne a sorrend?
A ház maga 40 éve épült, téglából, szerkezetileg jó, de MINDEN 40 éves benne.
Mi ezeket tervezzük, de a sorrend még nem biztos. Ti hogy mennétek végig rajta, ami a minél hamarabbi beköltözést meggyorsítja?
Teljes külső nyílászárócsere
Homlokzat és födémszigetelés
Fűtéskorszerűsítés (jelenleg régi fajta konvektoros).
Újra vízcsövezés
Elektromos hálózat újrahúzása
Burkolás mindenhol is a házban
Tippek? Jelenleg pénzünk ezek közül kettőre van. Pl. nyílászáró és külső szigetelés. Vagy nyílászáró és fűtés.
Én azzal kezdeném, hogy a padlót 30 cm mélyen kiásnám, mert ha volt is vízszigetelés, 40 év alatt tuti hogy tönkrement. A falakat is megnézetném egy szakival, nem árt egy injektálás.
Ezeket erősen ajánlott elvégeztetni, mert a penészesedést előzöd meg vele.
- víz és csatorna szerelés
- normális padló rétegrend víz- és hőszigeteléssel, aljzat- és szerelőbetonnal
- aljzatbeton öntése előtt villanyszerelés betonozható védőcsővel
- nyílászárók szerelése
- homlokzati szigetelés
- födém szigetelés
- szobafestés
- burkolás a legvégén, hogy ne kenjék, létrázzák össze a majszterek a vadi új burkolatot
Én a víz, csatornával szoktam kezdeni, utánna a falak, villanyszerelés, ablak, ajtó, vakolatok javítása, burkolás, festés, parketta.
A külső szigetelés szerintem ráér a végén, mivel gondolom ott is lesz villanyszerelés.
érdekes, a fűtéskorszerűsítés kimaradt, pedig az egyik legdrágább beruházás.
...ezt elkerülendő, megnézném a konvektorok gyújtólángját, hőkapcsolója jó-e, és a nagyláng színét..ha minden stimmel, akkor nem nyúlnék a konvektorokhoz.
Általában fölülről megyünk lefelé, padlás szigetelés(szemetet lehordani, csakis felsöpört tiszta padlás jöhet szóba). Ha jó a tetőhéj(pala, cserép) akkor hagyni, ha pala van, és látszik rajta az idő vasfoga, akkor nem nyúlninampalához, és erre hőkezeléses zsindely-borítást.
Persze az anyagiakat sorolni kell, mi a legfontosabb.
Igen, ugye a piszkos anyagaiak. Nagy a ház, nyílászáró csere plusz födém és homlokzatszigetelés az már eleve a 7 milliót súrolja alulról és akkor optimista voltam.
Ha a fűtéshez hozzá akarok nyúlni, 2 millió szerintem minimum, ugyanúgy a ház vízcsövezése, vagy legalább a vizes helyiségeké is plusz 2 m. Így már 11 milliónál járunk.
Fontos, hogy még nem költözünk bele, de direkt a legrágábbakkal akarjuk kezdeni, nem a ház belsejével törődünk egyelőre, mert csúnya (öreg), de azért nem vállalhatatlan.
5
Mi is ezzel a hárommal kezdenénk, de rögtön 10 millióra ugrott a költség csak ezekből. :D Azt meg vagy 2 év mire összeszedjük...
Amit meglehet venni,és tárolni is tudjátok,az meg kell venni.
Pl az ajtókat vétek berakni előre . Mit értesz fűtés korszerüsités alatt?
Központihoz lehet a csöveket is beszerelni.Kell e a villanyszereléshez,gázhoz tervező.Szakemberek mikorra vállalják a munkákat.
Akár hónapokat is kell rájuk várni.A mai árakon 25 millka sem takarja be .
7
Azért a 25 millió elég erős túlzás. Már vannak ajánlataink, nagyjából kiszámoltuk.
8
Ráérünk beköltözni szerencsére. Két évet még tuti, hogy tudunk vele várni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!