Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Radiátor szelep esetében...

Radiátor szelep esetében ügyelni kell a méretre ? Vagy minden szelep egy szabvány méretben van?

Figyelt kérdés

Radiátordzelepeket akarom majd lecseréltetni. Arra vagyok kíváncsi, hogy egy méretben léteznek ezek ?

Másik kérdésem. Érdemes minden helyiségben termofejes szelepet vennem , úgy hogy egy központi gáz kazánunk van és az egyik szobában van a termosztát és az összes radiátor az alapján zár/nyít.

#radiátor szelep #Szelep méret #Termofejes szelep
2023. márc. 15. 15:25
 1/1 anonim ***** válasza:

Kevered.

Szelep az a réz idom ami a csőre megy. Szabvány méretekben árulják, jellemzően 1/2 vagy 3/4. A legtöbb helyen 1/2.

Leveszed a régit, vidd magaddal és kérj pont akkorát.

Arra kell figyelni, hogy külön van termosztatikus és sima szelep. A sima egy egyszerű menetes cucc aminél tekeréssel nyitod vagy zárod. Termosztatikusnál viszont nincs menet, csak egy rugós szelep amit ki-be lehet nyomni. Menet pedig a termosztátfejnek van (ami lehet akár egy sima műanyag menetes 2Ft-os műanyag fej is)

Javaslom, hogy mindenképp a rugósat vedd, bármilyen fej is megy rá.

Fej esetében pedig akkor a termosztátról beszélhetünk. Ez lehet ahogy írtam, egy sima műanyag cucc ami igazából kézi tekergetésre jó és semmit nem csinál, csak nyit-zár amennyire betekered.

Van olyan termosztát fej aminél fokozatok vannak, pl 1-5-ig. Ez a fizika elvén működik, hőmérséklet alapján nyit-zár, amennyire épp szükséges, a beállított fokozat alapján.

Van elektromos, aminél beállítod, hogy mikor mekkora hőfokot szeretnél, és az alapján fogja beállítani egy kis elektromos motorral. Praktikus, mert programozható is, tehát napszakaszokra is belőheted, mikor hogy állítsa be magát. Hátránya, hogy elemmel működik, bár sokáig bírja.

Ugyanebből léteznek bluetooth-osok is amiket telefonról is lehet vezérelni.

Nekem gyári Vaillantos van ami a kazánnal és a vezérlőjével van összekötve, így konkrétan a kazánt is tudja ki-be kapcsolni és telefonról is vezérelhető.

Jah és a legfontosabb, tudnod kell előre, hogy milyen fejet szeretnél rá, ugyanis szelepek ezen része nem egységes, van ami épp annyival kisebb, hogy a termosztát nem megy rá.

Nálunk luxor szelepeket árulnak, az nekem jó volt kb minden termosztát fejhez. Egyszer vettem valami másmilyet, nah az nem volt jó semmihez.

Egyébként a termosztátokhoz adnak adaptereket is, de az én esetemben az se segített.

2023. márc. 15. 19:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!