Mennyibe kerül egy 80 négyzetméteres családi ház villanyszerelése?
Elfogadom ezt a valóságot is de milyen érdekes hogy felment az ára ennek is 2-3 évvel ezelött sokkal olcsóbban lehetett ezt megcsináltatni.
Ennyire azért nem drágultak. Drága szakik lettek nagyon mohók, és persze nagy a kereslet is, így mernek nagyot mondani, úgyis van aki kifizeti.
Újrahúzni nem nagy kunszt amúgy, csak emberes meló.
Akkor szopás, ha csövezni is kell. 100éves háznál vannak egyáltalán csövek?
Ha vannak, vajon még egyben vannak? Nekem a 30 évesben olyan volt, hogy tört mint a ropi. Elsőnek újra akartam húzni én is, végül meguntam és kivéstem az egészet a fenébe. Tettem be mű 2-es csöveket idomokkal.
Ha újrahúzod a 100 éveset, akkor érdemes újragondolni az áramköröket is és rendesen elosztogatni és a kismegszakító szekrényt is helyretenni.
Ha van egy ügyes ember a családban, akkor 100ezerből is megoldható,
vagy rábeszélsz egy villanyászt, hogy falvésés helyett tegye a vezetéket a padlószegélybe, mint ahogyan a halódó nyugaton is teszik sok helyen.
(Akkor hozzájön még némi munkadíj is.)
pl. így:
A 1,5 évvel ezelőtti építkezésem áraiból indultam ki:
Konnektor 1-es/ kapcsoló anyag + munkadíj = 7790 +áfa/db
4 sorolt konnektor/kapcsoló 17900 +áfa
3 sorolt konnektor/kapcsoló 14900 + áfa
2 sorolt konnektor/kapcsoló 9990 +áfa
lámpa kiállás anyag + munkadíj = 4490 +áfa/db
internet, vagy tv kábelezés = 9990 + áfa/db (ebbe nem voltak benne a csatlakozok: koaksz, rj45)
lakás osztó anyag + munkadíj (3 fázis, túlfeszültség levezetővel, fi relével) 150000 +áfa
kábelezés órától a lakás osztóig 2x (H tarifa) anyag +munkadíj 52000 +áfa (10fm)
+ lámpák!
36 db lámpa kiállás, 48 db 1.konnektor (2-es 8db és 4-es 4db), 25 kapcsoló ,ebből 5 darab dupla váltó), net tv 4-4 db
összesen 1.222.812 Ft+ 5%áfa = 1283900 Ft!!! És állítólag ők jó áron dolgoztak
A szerelvények Schneider Sedna, lakásosztóba minden schneider.
Nemrég jöttek a fiúk hozzám javítani, ekkor kértem egy plusz kapcsolót, 12000-et fizettem érte anyaggal. 27%áfával nézve ~20% áremelkedés. Ebből kiindulva most kb 1,5 millió körül lenne nekem 5% áfával.
Nekünk 70 nm anyag ára volt csak 300 ezer kapcsolok, dobozok, csövek, vezetékek, biztosítékok stb, stb, tavaly, szóval a 100-ból kijön nem is tudom, hogy gondolja.
Mi vettük az anyagot és volt a családba villanyszerelő.
Ezenkivűl nálad kell vésni? Mert akkor kőműves is kell. Vagy a haverok mert a villany szerelő nem feltétlen fogja neked kivésni, se visszafalazni. Mi azt hittűk megússzuk a vésést mert voltak csövek de nem mentek át a vezetékek…
Vagy falon kívűl csövezve is el lehet vezetni a vezetékeket. Ha esztétikusan kell megoldani akkor esetleg gipszkarton fallal lehet még takarni de egyik sem olcso mulatság.
6+
Untam magamat és megnéztem mi mennyi most
kapcsolók/konnektorok: 220000
Lakásosztó (kismegszakítók, fi relé, főkapcsoló, túlfesz levezető, doboz) 130000
Ez így 350000 ft.
Ehhez jönne hozzá a szerelvény dobozok, kötődobozok, kábelek, lakásosztó kiegészítői, 10 fm betáp kábel.
Biztos ki lehet hoznia feléből is, mint amit fizettem érte, de én nem tudom megcsinálni, haverom nem csinálhatta meg feketén mert számla kellett róla, és az e-naplóba is bekellett jegyezni a munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!