Csupán elméleti kérdés: Milyen tartós egy felújítás?
Figyelt kérdés
Vagyis inkább úgy kérdezem, hogyha építek egy házat, hőszigetelt ablak, ajtó, szigetelések, tető, jó alap, szb szb, képzeljétek el, hogy ez egy tökéletesen megtervezett ház. Nos engem az érdekelne, hogy onnantól hogy elkészült, mennyi év kell ahoz, hogy teljesen tönkremennyen, összedőljön? Hány évet bírna ki a ház akármilyen karbantartás nélkül?2023. febr. 18. 00:39
1/7 mindentudó99 válasza:
Maga a ház alap falak több száz évet kibírnak valószínűleg. A mai modern anyagokkal is szerintem kb megbecsülhetetlenúl hosszú időt bír minden más is. Mondok egy példát vízvezeték vascsővel készült régen. 50-60 év is eltelt mire esetleg cserélni kellett. Ma már réz meg ötrétegű csövek vannak szintén örök élet kb. Tető ha nem ázik szintén több mint egy emberéletet kibírnak. Szüleim háza a példa. 60 éves és a tető a lécezésen kívül használt bontott fából lett készítve. És meg most is jó. Talán a lécezés ami ott ott hajlott. Ha teljesen karbantartás mentesen tarton a nyílászárók fognak elòször tönkremenni. Ott már egy fa ablak ha állandóan süti a nap veri az eső 15 év után károsodhat. Persze nem rohad még akkor se szét. De azokat idönként festeni szokták. 2007 ben adtam el házat fa ajtó ablakokkal. Azóta 10 forintot nem költöttek rá. Pereg le már a festék és ramatyul néz ki az összes nyílászáró. 16 év telt el azóta.
2/7 anonim válasza:
Kérdező valóban az elméleti tökéletes munkát kérdezi, az mennyit bír és arról én is úgy vélekedek, hogy az sem kizárt, hogy többet bír, mint maga az emberiség ezen a bolygón, azonban amit Te írsz, hogy 60 éves házon a tető ma is rendben, pedig bontott anyag (ez jellemző volt abban az időben), az azért tartós és azért bírja, mert szellőzik, (mert nem voltak hülyék az öregek!) így nem szorult kezelésre a fa. Azonban ma ahogy épül sok esetben egy tető, úgy a fa tönkremegy, ha nincs impregnálva és hány olyan tető épül ami nincs? Rengeteg! Hány tetőbe épül be úgy fa, hogy az már akkor penészes, amikor beépül? Szóval ha a jellemzővel számolunk, nem az elméleti tökéletessel, akkor azért vannak kétségeim!
3/7 anonim válasza:
ma már minden kibír egy emberéletet. Egyedül a nyílászárókat kell cserélni, ha műanyag akkor az kibír 20-30-40 évet, a fát pedig mázolni kell néha. Meg festeni kell a falakat.
4/7 anonim válasza:
Az főleg azon múlik, hogy a benne lakó tud vigyázni a dolgaira vagy nem.
5/7 A kérdező kommentje:
Azért én nem gondolom, hogy egy ember életét túlélné, mivel vannak természeti hatások is. Nálunk az utcában van egy 1 emeletes ház, mióta az eszemet tudom, és a szüleim is mondták, hogy 1000 éve nem laktak benne, pontosabban 1990 körüli ház, 2000 óta nem laknak benne. Még mindig egyben van, viszont olyan repedés keletkezett az oldalában(alap miatt), hogy majdnem befér a tenyerem, illetve annyira rossz a tető, hogy már a földszint is beázik, kb tavaly óta kezdett “süllyedni” a tető közepe, gondolom előbb utóbb beszakad, aztán viszi a házat magával a repedés miatt. Pedig nagyon jó ház volt még addig ameddig laktak benne, 5 szoba van benne, nagy konyha, 1 fürdő plusz emeleten wc. Ezért is vetődött fel bennem a kérdés, hogy a most épített házak ha tökéletesen vannak tervezve és jól felépítve, akkor meddig bírják.
2023. febr. 20. 00:16
6/7 A kérdező kommentje:
De köszönöm mindenkinek a válaszokat.
2023. febr. 20. 00:17
7/7 anonim válasza:
ha rosszul építették meg akkor persze hogy tönkremegy. Az én házam is 1990-es, egy forintot nem kellett még rá költeni, csak festeni kellett belül és kívül meg a nyílászárókat cseréltettem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!