Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Villanybojlerhez közvetlen...

Villanybojlerhez közvetlen futó vezetékek elég ha csak 1,5 mm^2-esek?

Figyelt kérdés
2022. dec. 12. 22:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

#7-9

Még egy 50 méteres (2*50, hiszen fázis és nulla), 1,5-ös réz vezeték esetén is néhány 100 amperes nagyságú a zárlati áram. Nincs olyan, hogy a 10 amperes kismegszakító nem old le zárlat esetén. Ehhez kilométeres nagyságrendű vezeték kéne.

Na ezért írtál baromságot. 8-as voltam.

2022. dec. 21. 21:26
 12/14 anonim ***** válasza:

Gondold át még egyszer. A szomszédomban történt, ezért a fűkaszát hoztam példának.

A kertje 70 m hosszú. Olyan hosszú kábelt használt, ami kiér a kert végébe. Ez történetesen két db egymásba dugott kínai hosszabbító volt, 3x1-es réz érrel. Nem tudom milyen teljesítményű volt a fűkasza, de ezzel a kábellel évek óta használta probléma nélkül. Egyszer aztán történt valami, ami miatt a kínai vezeték teljes hosszában megolvadt, és a C10-es kisautomata is leoldott.

Ez a következőképpen történhetett. Történt a fűkaszában valami. Hogy teljes vagy részleges zárlat-e, nem vizsgáltuk, mert egy másik vezetékkel működött tovább. A legvalószínűbb, hogy elakadt a vágókés, és így a motor ellenállása lecsökkent, és a vezetékkel együtt akkora volt, hogy a C10-es fi relével egybeépített kisautomata nem oldott le azonnal, Ha 230V mellett 10A-el számolok, akkor 2300W esett a fűkaszára és a vezetékre együtt. Ebből 238W esett a kábelre, a többi a gépet melegítette. A gép a jóval nagyobb tömege miatt ezt meghibásodás nélkül túlélte, de a vezeték megolvadt. Azt nem vizsgáltuk, hogy mennyi idő kell, hogy 238W-tól leolvadjon ennyi dróton a szigetelés, elég-e a kisautomata késleltetése, vagy percekig folyt ekkora áram, és végül a szigetelés megolvadása révén keletkezett egy keményebb zárlat, ami leoldotta az automatát. A lényeg az, hogy megtörtént, és a tanulság, hogy erre figyelni kell. A konnektortól az automatáig 7m 1,5-ös kábel volt, azon semmiféle olvadásnyomot nem találtunk, az érintkezéseknél és a kötéseknél sem.

Abban igazad van, hogy csak nagyon hosszú vezeték esetén fordulhat elő, hogy nem old le a kisautomata, de elfeledkeztél, hogy egyéb ellenállás is lehet a rendszerben. Az én hozzászólásomban a „mind” szó a hiba. Ezért bocsi. De ez nem sokat változtat a lényegen, nem mind a 2300W melegítette a vezetéket, csak körülbelül a tizede, de az is elég volt a megolvadáshoz.

Amit leírtam, az a lényege, hogy lehetőleg a felhasználó hülyeségére is méretezni kell, amennyire ez lehetséges. Pláne egy kültéri konnektornál, ahol várható a hosszabbító használat. A bojlernél a lazább hozzáállásnál pedig arra gondoltam, hogy mivel fix bekötésű, nem valószínű, hogy olyant csinál a felhasználó, ami bajt okozna.

2022. dec. 22. 21:48
 13/14 anonim ***** válasza:

#12 238W/70= 3,4W/méter. Kültéren, szabadon lévő vezetéken.

Fűtőkábeleknél a 65 fokig fűtő (ezt még elbírja a szigetelés olvadás nélkül) 15W/m hőt disszipál, szóval a 3,4W/m-től (letekert állapotban) még csak langyos lenne. Szerintem olyasmi lehetett hogy aktuálisan vagy korábban a kínai hosszabbító párás helyen volt, és az utolsó dugaljnál a nedvesség miatt volt egy extra kúszóáram.

Szerintem a helyes következtetés nem az, hogy biztosítsuk 6A-re a dugaljakat, hanem hogy használjunk szabványos (16A-t bíró) hosszabbítókat.

2022. dec. 23. 08:32
 14/14 anonim ***** válasza:

13#

"Szerintem a helyes következtetés nem az, hogy biztosítsuk 6A-re a dugaljakat, hanem hogy használjunk szabványos (16A-t bíró) hosszabbítókat."

Megértelek, de mondd ezt egy egy tudatlan felhasználónak, aki csak azt nézi, hogy a megfelelő kábel 4-szer annyiba kerül, mint a kínai.

16A-re biztosítom, a lakásban szokásos konnektorokat, de nagyobb távolság esetén, főleg ha azt a kültérben is használják, óvatosságból 2,5-ös vezetéket használok a kisautomata és a konnektor között. Akkor is vastagabb kábelt használok, ha sok vezeték fut a csőben, mert egymást melegíthetik.

A bojlernél mivel fix bekötésű, 16A-es automatánál elég az 1,5-ös, mert azt nem valószínű, hogy a felhasználó piszkálja, de ha igen, ott már nem az iparost hibáztatják, nyilvánvalóan a felhasználó a sáros.

A dupla szigetelésű kábeleken elég vastag a műanyag, ami rossz hővezető. Az általad említett 3,4W/m nem sok, de ha lassan távozik a rossz hővezetés miatt, belül elérheti a műanyag deformációs, rosszabb esetben az olvadási hőmérsékletét. Ezt ha nagyon ráérnék kipróbálnám, de még azt is alig győzőm, amit meg kell csinálnom, nem jut időm kísérletezésre.

2022. dec. 27. 00:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!