Mit csináljak a házon a repedésekkel?
2008-ban épült ytong ház, mi vagyunk a 2. tulaj.
Minden ablak környékén reped a fal, vékonyan, de láthatóan.
Kihivtunk nem 1, nem 2 hanem 3 statikust, mind azt mondta, hogy nem tudni mitől, de nem alapozási gond van. A legutóbbi tartószerkezeti szakértő, ig.ügyi szakértő, talajmechanikai szakértő is volt (30 éves tapasztalattal), ő 95%-ig biztos abban, hogy nem alap hiba, nem is javasolt feltaro vizsgalatot. A gondom az, hogy konkrétan mást se javasolt. Szóba került, hogy nézegessük tovább őket (másfél éve nézegetem, ezt mondtam is neki) vagy csináljunk csepegő járdát a ház köré, mert az nincs, de egyiket se mondta fixre.
Ami tuti, hogy ősszel-tavasszal a meglevő repedesek tovabb repednek, és mindig fedezek fel újat, nincs mit nézni ezen. De ezt mondtam neki is...
Viszont, a jarda, ha nem oldja meg, azért elég sokba kerül ahhoz, hogy utána 1-2 évvel feltorjuk egy feltáró vizsgálatért. (Utóbbit ő nem hogy nem ajánlotta, de azt mondta értelmetlen és sokba kerül.)
Konkrét okot viszont még mindig nem tudok és elegem van a repedés nezegetéséből.
Ti mit tennétek?
Kb. 50 centi, de van hosszabb is, és vastagságra is van mindenféle meret. Köszönöm a jó szándékot, de 3 statikus után a latatlanban ötletelés nem érdekel, neki is voltak ötletei, azzal nem jutok előrébb ahhoz, hogy szép falam legyen, lehetőleg ne ráfizetéssel.
Csepegő járdábol kb. 60 méter kell, azért az pénz.
Szóval a kérdés, más mit csinálna a helyemben? Levakarná, halozna, újra vakolná a falakat? Vagy járdát epitene? Vagy tovább nezegetne? Vagy megis mi a legidealisabb, ami kesobb se lesz kidobott penz (valoszinuleg)?
Mivel a szakértők nem mondtak semmit, így itt sincs mit írni.
Azt sem lehet tudni, hogy reped e tovább vagy mennyire, milyen volt a kivitelezés pár éve. Mi lehet az oka.
Szóval no komment.
Én őt hívtam volna, sok és érdekes videói vannak,
Ha a szakemberek nem tudták megmondani, itt ne keress megoldást.
Így látatlanba, a hálózást mondanám. Néhány évig megoldhatja a problémát, aztán remélhetőleg megáll már a ház mozgása
Nem állhat meg, mert sok helyen eleve volt üvegszálas erosito szallag, az leesett, így bujt elő a repedés. A festés pedig nem volt új, amikor vettük, szóval a szallag jóval korábban kerulhetett fel. Ergo mozog, de minden szakinak mondtam ezt is.
Amire gyanakodtak:
-a víz, a legutóbbi pl. azt mondta, hogyha agyagos a föld, ahogy vizesedik majd szárad, úgy mozog minimálisan a ház. A repedések formája sem alapra utalóak, mert nem szétválóak, hanem épp ellenkezőleg, felpúpozzák a festékréteget, úgy veszem észre őket. Ezt most leegyszerusitettem, de ezt magyarázta.
- Ytong fal, repedésre hajlamos.
- tudjuk hogy a ház alatt egy bazi nagy szikla van, talán az adja tovább a foldmozgasokat jobban a háznak, de furcsa, hogy mindig ősszel-tavasszal lesznek új repedések
Az házban az ácsmunka perfekt, azt mindenki megcsodálja és a betonfödém is remek, tehát valoszinuleg nem volt teljesen felnotas a brigád.
A legutóbbi statikus baromira értette a dolgat, benne van 30 ev tapasztalat és a papirjai, referenciái is elismeresre meltoak, maximalisan megbizom benne. De biztosat ő se tudott mondani, hisz nem lát bele a falba.
Mi értelne lenne levakarni, meg újravakolni?
Lehet, hogy még mindig mozog a ház, várni kell, hogy megálljon.
Mit értesz csepegő járda alatt?
4.
Ha jól tudom, ő építészmérnök, nem pedig építőmérnök.
4# csepegő járda a falon kívül a házfala mellett lévő "betonjárda" körbe.
Ha van ereszcsatorna, az nem engedi a vizet lecsepegni, akkor kevésbé van értelme.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!