Gázkazán Működése?
Bocsánat, ha buta kérdésnek tűnik de nem értek ezekhez a dolgokhoz.
A jelenlegi gázkazánunk a kazánházban található(kétszintes ház) a gázóra viszont bent az ajtó mellett. Bent van egy mechanikus szobatermosztát azzal kapcsolom be. Most új házba költözünk ahol szintén a kazánházban van a gázkazán viszont kint van a gázóra is. Eddig mikor bekapcsoltam bentről mindig ránéztem az órára, hogy pörgeti e(tehát bekapcsolt e kint a gázkazán) mert volt régebben párszor, hogy bekapcsoltam de a gázkazán kint nem kapcsolt be. Most viszont macerás lenne folyton kiszaladgálni az órához megnézni a működését. Létezik olyan szobatermosztát ami mutatja, hogy a gázkazán bekapcsolt? Vagy honnan lehet ezt tudni?
Minden vezetékes termosztátnál hallhatsz egy kattanást akkor ha az kapcsol! Amikor hallasz egy kattanást, akkor kapcsolt a termosztát és ebből következik, hogy bekapcsolt a gázkazán, de egy digitális termosztát az kiírja a szoba hőfokát, és nyilvánvalóan ha a beállított értéket e fölé növeled, akkor bekapcsol a kazán.
A mechanikus is kattan, minek rohangáltál eddig az órához? Hallod, mikor kapcsol be!
1# a kérdező visszajelzésre gondolt a kazántól.
Amit te mondasz, az a termosztat kapcsolását jelzi csak!
Ha merül az elem, nem jó a kontakt, hibára leállt a kazán, rádiós vevő nem vesz, máris nemkapcsol a kazán, amiről tudomásod sincsen.
Kérdező.
A legegyszerűbb, ha 1-2 perc után megfogod a fűtéscsövet, mert addigra biztosan melegebb lesz.
Vagy hallani ha elindul, ez inkább régi kazánoknál igaz.
Tudom, hogy van kattanás és akkor is kattant, tehát ha nem nézek rá az órára akkor azt hiszem, hogy megy a kazán. De nem ment!
Nekünk a tekerős van ami ugye nem elemmel működik, pont azért, hogy azt ne kelljen nézegetni mikor merül le. Új kazán lesz beszerelve. Valóban hallani a régi indulását mert most az van!:) Ez csak ilyen berögzült biztonsági dolog nálam. Arra lettem volna kíváncsi, hogy van e valami ami bent is mutatja ha kapcsol, de ezek szerint nincs.
Akkor a kazánod hibás. Az új kazán remélhetőleg kapcsol majd mindig ha azt kapcsolja a termosztát, de tény, amit a 2. ír, azért az úgy gondolom a legegyszerűbb válasz, ha meleg a radiátor csöve, akkor bekapcsolt. Ez elég hamar kiderül! Ezért is írtam, hogy ennyiből tudni véled (hogy kattan a termosztát, vagy szimplán látod, rádiósnál, hogy a bent lévő hőmérséklet fölé emelted a kívánt hőmérsékletet, akkor nyilván kapcsolt), mert hát én azzal számoltam, hogy nincs üzemzavar, hisz miért volna az általános? Nálam kapcsol a kazán 10 éve (10 éves kb.) eszembe nem jut, hogy nem kapcsol be a termosztátra... Ha nem kapcsolna be, akkor meg azt érezném egy idő után, hogy hideg van, nem? Tehát miért pánikolnék azonnal, mihelyt feltekertem a termosztátot, hogy "Úr Isten, ez most akkor bekapcsolt vagy nem kapcsolt be vagy mi van?"
Ha jól értelemezem régóta egy nem megbízható, öreg kazánnal fűtesz és ez rögzült, hogy meg kell nézni, megy-e... Az új kazánnal jó esetben nem lesz ilyen gond, aztán leszoksz erről... ha meg mégis egyszer ilyen gond lesz, azt meg érezni fogod, hogy hideg van!
Igen, akkor hibás volt és lett is panel cserélve. Mondom ez nem most volt már, csak annyira berögzült, hogy gondoltam megkérdezem hátha van rá valami ami kimutatja. Otthon is mindig nézték a szüleim, hogy bekapcsolt e szoval ez ilyen családi vonás!:D
Az is igaz, hogy régi... 15 éves de minden évben megnézetem! Meg mi már így költöztünk ide, hogy ez volt.
Éjszaka mi le szoktuk kapcsolni és reggel mielőtt elmegyünk bekapcsoljuk tehát nem venném észre, hogy megy vagy nem. De az is igaz, hogy nem kéne így ráparázni.
Ez egy semmire sem jó, hülye szokás.
Minek kapcsolod be, ha elmentek otthonról?
Kertes házban élünk, 12 órás műszakban dolgozunk, nem lenne jó pl nappalos után estére egy hideg házba hazaérni. Éjszakás nyilván más mert reggel érünk haza és reggel kapcsoljuk be.
Nekünk elég a 19-20 fok, így is van beállítva.
Próbálkozzatok meg egy digitális, programozható termosztáttal. Tudjátok kb. mikor értek haza, előtte 2 órával kapcsoljon be a fűtés. Akkor érdemes nappal is tartani legalább 17-18 fokot, ha mínuszok vannak, de ebben az esetben is hasznos egy programozható, mert megoldható, hogy mire hazaértek, számotokra kellemes hőmérséklet vár titeket.
Reggel nem egy hideg házba érkeztek meg?
Sőt, akkor hidegebb van, mert éjjel hidegebb van, mint nappal, tehát reggelre jobban kihűlik a ház, mint a nappalos műszak után estére.
Nem is értem a logikát az egészben.
Ilyen esetre programozható termosztát kell!
Most nem tudom miért kell rászállni a kérdezőre, mert leírta, hogy ő hogyan fűt.
Neki így vált be, ez a megszokott, ez a rutinja. Miért kell ebbe belekötni?
Kérdező, a legegyszerűbb tényleg az, hogy nem elindulás előtt kapcsolod be a kazánt, hanem már a kávé lefőzése előtt és egy 5 perc múlva, kávézás közben már rá tudsz nézni, hogy melegszenek-e a radiátorok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!