Kéménybe épített vízmelegítő rendszer?
Sziasztok
A víz gáz szerereleshez nem nagyon értek ezért gondoltam itt teszem fel a kérdést 😁
Na szóval, adott egy 20 kW vegyes tüzelésű kazán, gondoltam egy olyanra hogy a a kazán és kémény közti kémény csövet úgy át lehetne e alakítani hogy abban is pl egy spirál cső rendszerben forgassa a vizet egy rendszer. Elvileg rengeteg hő elvész a kemenyen keresztül. Van egyáltalán már ilyen rendszer?
Mit gondoltok működne illetve mi lenne a hátránya
Ha elhűtöd a felfelé szálló füstgázt ezzel, akkor nincs veszélye hogy visszafelé fog keringeni?! 🤔
Egyébként nem rossz ötlet, ha működhet. Csak akkor lehet a levegő keringése kell rásegíteni külön ventilátorral.
Gáznál ez nagyon jól működik, lásd kondenzációs kazánok, a fatüzelésnél viszont van egy kis baj: a füstgáz egyáltalán nem olyan tiszta, mint a földgázé. Amikor a fát elégeted kátrány keletkezik, ez pedig gyönyörüen ki fog rakódni a hőcserélőn.
Eltávolítani nagyon nehéz, ha viszont benne hagyod, erősen rontja a hőcserét és még tűzveszélyes is.
Az#1-es jól mondja. Úgy harminc évvel ezelőtt így fűtöttem a fürdőszobát. A kazán és a kémény közé barkácsoltam egy nagyobb átmérőjű dobot, amiben egy réz spirál volt, összekötve egy radiátorral.
Arra ügyelni kell, hogy a harmatpont a kéményen kívül legyen, és ne fűts gyantás fával, vagy kátrányos szarral. Ha a begyújtásnál lassú az égés, akkor rá lehet segíteni a kémény tetején egy ventillátorral..
Macerás buli, de ha működik, az nagy élmény
Régebben lehetett kapni gyári zománcozott dobokat, ha valaki a kémémyhőt is meg akarta menteni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!