Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Fázis-föld között 80V, nulla-f...

Fázis-föld között 80V, nulla-föld között 60V-ot mérek, hol keressem a hibát?

Figyelt kérdés

Mi okozhat ilyen érdekességet? Az egész ház 5 megszakítóra van bontva, ebből 4 körön a fázis-föld 230V, nulla-föld 0,04V, ami feltételezem rendben van. Ez a kivételes körön pedig 2 szoba van, dugaljak és világítás egyben. Az egyik szobában 230-0,04V, ahogy mindenhol máshol, de a másikban van ez az anomália, ahol is az egyik dugaljban 80-60V-ot mérek, másik dugaljban 120-40V. És ebben a szobában mintha ez változna is valamilyen szinten.

A 5 áramkörről röviden: Alapvetően nem volt eddig lakáselosztó, csak egy kötődobozban voltak "szétválasztva" a körök. Ezt valamilyen szinten rendbetéve tettem fel egy lakáselosztót, és szétválasztottam 3 körre, illetve húztam be másik 2 teljesen újat pluszban, így lett ugyebár 5. A 2 újjal nincs probléma, de azzal legalább tisztában vagyok hogy hogy lett bekötve. Ez a probléma ugye az egyik régi körnél leledzik, ami kitudja hogy merre hogyan lett kötögetve.

Hol-mivel kezdjem a hibakeresést?

ma 20:12
 1/7 anonim ***** válasza:
Villanyóránál egyáltalán van földelésed? Milyen állapotban van? PEN hol van szétválasztva és hogyan?
ma 21:01
 2/7 A kérdező kommentje:
Az biztos, hogy a ház falánál le van verve/rakva egy talán 6 os köracél, nyilván kicsit rozsdás és nem tudni hogy mondjuk a járda alatt már elrohadt-e, de ennyit tudok mondani hogy van. Mérni nyilván nem tudom. Az órától pedig ugyebár 3 vezeték jön be az elosztóig. Szóval elméletileg van, és mire az elosztóig ér, már szét van választva.
ma 21:20
 3/7 anonim ***** válasza:
Tehát a földelés az kuka.
ma 21:48
 4/7 A kérdező kommentje:
És mi magyarázza azt, hogy csak ebben az egy szobában van ez a jelenség?
ma 22:01
 5/7 anonim ***** válasza:

A földelésre terelni a figyelmet, az zsákutca - hát ha egyes köröknél jó...

Ennek a hibajelenségnek a szokásos oka az, hogy amelyik körön ezt mérted, azon a védővezető szakadt.

Ilyen mérést terheléssel kell intézni, mégpedig olyan ellenállással, ami a 230 V esetén 20 és hatvan milliamper közötti áramot jelentene. A kétpólusú feszültségvizsgálók túlnyomó részében van is ilyen ellenállás, nyomógombbal kapcsolható be.

Megfelelő szakmai magabiztossággal, mert ha elkötés miatt kimegy ez a feszültség egy testre, amit egy rokon épp megfog, akkor esetleg belehal.

ma 22:03
 6/7 anonim ***** válasza:
El van égve valahol a kábel. Végig kell nézni a dobozokat. Gyanítom, hogy lesz ott más is, de ne legyen igazam...
ma 22:29
 7/7 anonim ***** válasza:
FI relé van berakva?
ma 22:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!