Terméskő falat kívülről hogyan lehetne hő- és vízszigetelni?
Az aljzat vízszintesen végig vízszigetelt (kátránypapírral), de a szélén egyszerűen végig ér, nincs felhajtva.
Arra gondoltam, kicsit leások a földbe, és ezek közül csinálok valamit:
1.) vízszintes kátránypapír vonalától felfele padló szintig felkenek valami bitumenes vízszigetelőt. Arra ragasztó PU habbal XPS-t teszek
2.) vízszintes kátránypapír vonalától felfele padló szintig felkenek valami kellősítő anyagot. Arra bitumenes lemezt égetek. Arra ragasztó PU habbal XPS-t teszek
3.) drénlemezt teszek domború oldallal a fal felé, külső oldalára kiskavics (így nem lesz vízszigetelve, viszont ki tud szellőzni a levegőcsatornákon). így viszont nem lehet hőszigetelni szerintem.
Valamelyik működhet?
Az xps lábazati szigetelés vízzáró, mert zárt cellás. Ezért használják ott.
Elszeded a földet, leengeded a szigetelést a talaj/ vízszigetelés alá, és olyan magasan rakod, ahogy ne ázzon a falat.
Valamint ilyen területen érdemes volna kiásni, elvinni azt a földmennyiséget ami a vízszigetelés fölé ér.
Másképp a nedves földből átmegy a víz a falba.
A drén csővel a talajba lévő vizet tudod távolabbra vezetni, csökkenteni a víznyomást, víz mennyiségét.
De a ház vízszigetelés fölötti része nem kerülhet talajba! Így mindig kap nedvességet.
Haladunk, köszönöm szépen a tanácsokat!
A földet akkor lentebb ásom, ez jó ötlet. Teljesen le a padló szintig viszont nem tudom, mert sajnos a házfal mellett jön be a vezetékes víz, és afölött kell hagyni 60 (vagy 80?) cm földet, nehogy elfagyjon.
Szóval egy részen mindenképpen magasabban lesz a kinti föld, mint a benti padló.
Oda az XPS jó lehet, de az XPS és a házfal közé is kellene valami, mert szerintem a sima xps ragasztón ugyanúgy felkúszik a víz, és akkor nem a vizes föld fogja oldalról határolni a falat, hanem a vízes ragasztó....
Valami kenhető bitumenes szigetelés? Lemezt égetni rá?
Elmondásod alapján a drénezés csak csökkenti a vizet, de jobb lenne megszüntetni egy vízhatlan réteggel.
13.-ra.
Látod kérdező, bármit próbálsz, mindig talál "kiskaput" a víz.
Vannak kenhető bitumen alapú szigetelések. Erre van a baumit bitufix ragasztó xps hez. De lehet, hogy a habragasztók is jók.
A vízcsőnél én kiásnám, aztán tennék rá akár több rétegbe is hőszigetelést. Olyant ami nem nedvszívó. Esetleg szigetelni, aztán zártcellás purhabbal végén körbefújni. Jobb lesz a földnék, és vékonyabb földréteg mehet rá. Ha nincs tartós -10 fok meg vízáramlás is van, nem fagy be.
Ha mégis tartasz tőle, akkor vannak önszabályzós fűtőkábelek. Rá kell tekerni egy 10 fokosat egy darabik. Ide nem kell hőfokszabályzó, elég télen bekapcsolni. De amíg nem hűl le a cső, addig a kábel fogyasztása is minimális. Tehát hőfokfüggő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!