Milyen fűtési megoldást érdemes kivitelezni a jövőre tekintve?
Fő fűtésként alkalmaznám egy újonnan vásárolt 160m2-es 2 szintes családi házhoz.
15-20 cm-es szigetelés fog felkerülni a közeljövőben. Tégla építésű az épület.
Jelenleg semmilyen fűtési lehetőség nincs kialakítva.
Annak is örülnék ha anyag költség és munka díj is megjelenne bár ez tudom, hogy kis millió dologtól függ (Elég volna egy xy millió forint feltüntetés, hogy láthassam a különbséget).
Valamint a várható karbantartási költség is érdekelne éves szinten és a fűtés várható összege egy évben. Ha esetleg valamit nem érthetően írtam vagy más szempontokat is figyelembe kell venni azt is kérlek tüntessétek fel. Köszönöm a segítséget!
#10: Nem mindegy. Mert a hőleadó kiépítését és annak variációit kihagytad egy az egyben. Nagyon nem mindegy az sem költségben. Oké, hogy neked van radiátorod, meg padlófűtésed, de egyáltalán nem biztos, hogy érdemes ebben gondolkozni. Pláne egy új építésű házban, ahol kb. felesleges mindkettőt kiépíteni.
#11!
Azért hagytam ki, mert ez az alapja a központi fűtésnek (kivéve fűtőfilm és társai)!
Egy padló fűtés kialakítása egy hőszivattyúhoz, pontosan ugyan annyiba fog kerülni, mint egy vegyes kazánhoz!
A mennyezet fűtést is elláthatod a vegyes kazánról..., sőt a szabályzó kör is pontosan ugyan azokból az alkatrészekből fog állni, mint egy hőszivattyúnál.
De mondok egy hihetetlent is: a radiátoros rendszer is tökéletesen alkalmas hőszivattyúra, csak x2-2,5 túlméretezést kell hozzá. És marad az alacsony előremenő hőmérséklet.
Én nagyságrendileg leírtam hőszivattyú + napelem vs gázkazán költségeit, aztán mindenki eldöntheti, hogy kinek mikorra térül meg!
Ha elhagyod a napelemet akkor kb 50%-al fogyaszt kevesebb energiát egy állandó teljesítményű hőszivattyú mint egy gázkazán. Viszont így biztosan a 71 ft-os árammal fogod használni.
((éves gáz m3x10,5)/SCOP)xáram Ft = fűtési költség hőszivattyúval
12+
"Oké, hogy neked van radiátorod, meg padlófűtésed, de egyáltalán nem biztos, hogy érdemes ebben gondolkozni. Pláne egy új építésű házban, ahol kb. felesleges mindkettőt kiépíteni."
Az a probléma a padlófűtéssel, hogy átmeneti időszakban nem képes lekezelni a hőmérséklet változást.
pl reggel felkelsz fázol elindítod a rendszert (ha állt), de dél körül már meleged lesz, mert padlónak nagy a tehetetlensége.
pl2: délután besüt a nap a termosztáthoz, rendszered automatában. A nap miatt nem indul a kazán, te haza érsz este és fázol a szobádban.
És emiatt "csavargatják" a bent lakok a termosztátot rendszeresen. És hiába veszed meg a PID vezérlésest a nap melegével nem tud mit kezdeni.
Ezek a dolgok nem igazak, ha helységenkénti szabályozás van. De a jellemző az egy termosztátos kivitelezés, mert 4-500000 ft-ba kerül a vezérlés egy 3 szobás házban!
Ha a szobákban radiátor van filléres termofejekkel akkor ilyen hőingási probléma nincs. Ennek kb 200000 ft felára van.
Ezért lett az új házamban padló+radiátor.
#12: Még mindig nem érted, miért írtam. Nem az a lényeg, hogy mi hajtja a padlófűtést, vagy a radiátort, hanem, hogy érdemes-e egyáltalán felrakni egy új rendszerben. Mert, pl. egy új rendszerben, padlófűtés mellé egyáltalán nem biztos, hogy kell a radiátor. Ott lesznek a fancoil-ok. Amit ugye eleve felraksz, mert egész évben ki akarod használni a hőszivattyút, ha már beruháztál. És három legyet egy csapásra, már a #13 által említett problémát is kiküszöbölöd.
A fan coli rendszernek a hőszivattyú rendszerét kiegészítve kell egy szabályzó kör ami kb 250000 ft, ehhez jönnek hozzá a fan coilok kb 400000 ft/db áron. Utóbbinak sok sallang költsége van.
ft-ban:
nappali- konyha- étkező 1 légtér : 2db
fürdő : 1 db
3 szoba 3 db
Ez így durván 2,7 millió
A padlófűtés + radiátor 1 millióba megáll.
azaz 1,8 millió gázkazánnal, indirekt tárolóval 2,1.
napelem + hőszivattyúval 5,4+2,7=8,1 vs. 1,8 -->+6,3 millió!
napelem + hőszivattyú + hmv 6,4+2,7=9,3 vs 2,1 --> +7,2 millió!
Ha levonod a napelemet akkor -2,8 mindegyikből.
15 év után nagyon valószínű vehetsz egy újabb hőszivattyút, meg gázkazánt is...
Én értem, szerinted mit nem értek.
Nekem évi 80000 a gáz számlám -->6,3/0,08=78 év
Ha hozzáadom az évi 120000 is -->6,3/0,2=31 év
"radiátorod meg továbbra is felesleges"
Szerintem nem az, nálam senki nem állítgatja a termosztátot, nem panaszkodnak melegre-hidegre. Egyszer lett beállítva pid termosztát 22°C-ra és azóta úgy van!
Napelemem van, mert a szaldó miatt megtérült volna 10 év alatt, most inkább 6-7 évre csökkent.
Az én életem során nem térülne meg a hőszivattyús beruházás, így nem is érdekel.
5,2 KW-t a ház hőigénye -15°C-ban, AA besorolású! 1 db 3,5 kw-s klíma van a házban 8,6 SEER -el, minden probléma nélkül tartja a ház a 24°C-ot. Igaz automata üzembe van tavasz óta, bőven belefér a napelem keretbe a fogyasztása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!