Milyen kémény a legolcsóbb? Melléképületbe szeretnék kazánt elhelyezni. Milyen szakember épít egyébként kéményt?
Kőműves. Igaz már csak szerelt kéményt szabadna. De mivel úgyse új építés ki mondaná meg mikor készült ráadásul kéményellenőrzés sincs már
Tehát kőművesnek szólj
Én vagy 8-10 évvel ezelőtt csináltam a vegyes kazánomnak új kéményt, mert a régi már nagyon rossz volt. Egy ősrégi Vinyisztó szovjet gyártmányú kazánom van, dokumentáció hiányában nem tudni a pontos teljesítményét, olyan 20 és 30 kW között lehet.
Akkoriban úgy ment a dolog, hogy gépész tervezővel csináltattam egy tervet a kéményhez. Ő a kazán teljesítményéből, a tető magasságából, meg mittudomén miből kiszámolta a kémény belső átmérőjét, (150mm kellett) és a magasságát. Ezt jóváhagyatta a katasztrófavédelemmel, a terven rajta van a pecsétjük. Az anyaga vagy előregyártott kerámia kéményelemekből lehetett, vagy rozsdamentes acél cső, körülötte valamilyen épített kéményszerkezettel. Az utóbbit választottam, mert ez volt az olcsóbb. Vettem beton kéményelemeket, megcsináltattam a rozsdamentes kéménycsövet a szükséges idomokkal 1,5mm-es anyagból, méteres darabokból. Iszonyú erős anyag, vasfűrész nem viszi el, csak a flex. Két tisztítónyílás kellett hozzá, egy legalul, egy meg a padláson. A terven rajta volt, hogy milyen magasságban. Kicsit el kellett térnem a függőlegestől, mert a padláson a fa gerendáktól minimum 15cm helyet kellett hagyni a kémény külső burkolatával. A kéményelemek négy sarkában pedig 14-es menetsszárakból van összetoldva acél merevítés. Szóval ledűlni csak egyben tudna. Nagyrészt egyedül csináltam, a tetőn kívül a fiaim segítettek föltenni a kéményelemeket, mert az nagyon nehéz. Végül egy elemmel (kb. 35cm) alacsonyabb lett mint a terv, mert állvány nélkül azt már nem tudtuk föltenni. A tetején van egy beton kéményszegély, a csövön meg esővédő kupak. Ja igen... a cső, és a beton kéményelem között kőzetgyapotból van szigetelés.
Amikor kész volt akkor be kellett volna adnom a tervet a katasztrófavédelemhez, és kijöttek volna ellenőrizni, hogy minden a terv szerint van-e, de ezt már nem csináltam meg. Akkoriban még jártak a kéményseprők, de vagy lusta volt foglalkozni vele, vagy nem vette észre, hogy új kémény van, nem szólt rá semmit.
Működik azóta is rendesen, egyáltalán nem kormolódik, inkább csak egy kis hamu gyűlik össze az alján, amit az alsó tisztítónyíláson ki szoktam szedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!