Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Milyen fűtési módot válasszunk?

Milyen fűtési módot válasszunk?

Figyelt kérdés

Vettünk egy régi házat, amit fel szeretnénk újítani, és majd beköltözni. Benn van minden közmű. 70 m2-es két szobás kis házikó. Jelenleg a szobákban gázkonvektor van, de jobb fajta, ami a kéménybe van kivezetve (nem parapetes). A konyhában kiskályha van a fürdőben pedig egy fatüzelésű bojler.

Mi először kombi gázkazánra gondoltunk, hogy azzal megvan a fűtés meg a meleg víz is, de már elbizonytalanodtam. Egyrészt a mostani rezsi helyzetben lehet jobb lenne inkább egy villany bojler? Hogy úgymond megosszuk az áram és a gáz fogyasztást?

Másrészt annyira dicsérik ezt a gázkonvektort az ismerőseink. Tényleg szép állapotban van, meg ez nem az a csúnya sárga/barna konvektor, amire mindenki gondol elsőre.

Fa tüzelést valahogy mindenképp szeretnénk alternatíva/rásegítés gyanánt.

Szóval nem tudom mi legyen, igazság szerint az egész felújításra 10 millió forintunk van, és azért ez nem olyan sok, tekintve, hogy mennyi mindent meg szeretnénk csinálni/csináltatni.

2022. júl. 31. 22:47
 1/9 anonim ***** válasza:
70%
A villanybojler sokkal rosszabb választás, mint egy kombi cirkó.
2022. júl. 31. 23:49
 2/9 anonim ***** válasza:
84%

"A villanybojler sokkal rosszabb választás, mint egy kombi cirkó."

Rezsicsökkentett áron valóban, viszont a piaci áron már valamivel gazdaságosabb a villanybojler.

2022. aug. 1. 01:07
 3/9 anonim ***** válasza:
57%
Használati melegvizet napkollektorral csaknem mindig lehet biztosítani. Fűtésre hőszivattyú. Ha pedig mindez ki van egészítve egy kis vegyes tüzelésű kazánnal is, akkor az a netovább.
2022. aug. 1. 07:04
 4/9 anonim ***** válasza:
43%
3# as válaszoló leirta a tökéletes megoldást. Még napelem a tetőre, plusz egy Padlófűtés még ehhez és tényleg 5* Csak legyen rá keret mert nem lesz olcsó, viszont a rezsi költség alacsony marad.
2022. aug. 1. 07:13
 5/9 anonim ***** válasza:
19%

Olcsó megoldás már semmilyen nincsen.A padlófűtést meg felejtsed el,mert annál te nem fogsz melegedni,mert csak komfort hőérzetet biztosit.

Ősztől tavaszig itt menni kell a keringtető szívatyunak,amit áram működtet.

Legalább 1 kémény maradjon a házon,mert ki tudja milyen világ jön,legalább nem fagytok meg.

2022. aug. 1. 08:35
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, de a hőszivattyú kiépítése szerintem nem fér bele a keretünkbe. Mondjunk nem tudom mennyibe kerülne, de úgy tudom, hogy drága.
2022. aug. 1. 08:59
 7/9 anonim ***** válasza:
71%

A kéményes konvektor pont rosszabb, mert nyitott, amíg a parapetes zárt égésterű.

5# magyarázd el a komfort hőérzetet!! Amit írsz, hogy komfortos, az pont jót jelent.

Megfelelően szigetelt házba teljesen jó az alacsony hőfokú fűtés, a kondenzációs kazánok pont ezt tudják. Valamint nagy tömeget fűtesz fel, tartasz hőfokon, ami már egy okoska termosztáttal jó. Nem kell állandóan vizet forgatni, mint ahogy a radiátorokban sem kell.

2022. aug. 1. 10:11
 8/9 anonim ***** válasza:
0%

10 millióból manapság épp-hogy fel tudsz újítani egy házat úgy, hogy megfeleljen nagyjából a kor követelményeinek. De ebbe a fűtés csak foghíjasan és nem a legmodernebb fér bele...

Én azt mondom, fa / szén (esetleg "mindenevő") elgázosító kazán + nagy és jó minőségű puffertartály + megfelelő padlás- és fali szigetelés. És nem az olcsó radiátor, hanem hagyományos elvű, ún "romantic" széria. Az brutál meleget tud árasztani, nekünk is ilyen van, mármint radiátor.

[link]

Padlófűtést én kihagynám... Macerás, utána azt ha karban akarod tartani, akkor bonthatod a fél házat vissza.

2022. aug. 1. 11:22
 9/9 anonim ***** válasza:
58%
8# azt azér nem mondanám, hogy karbantartáskor fel kell bontani egy padlófűtést. Egy csövön nincs mit karbantartani. Javításnál igen. De bebetonozva, rendesen letéve, toldásmentesen, igen igen kicsi a hiba lehetősége.
2022. aug. 1. 11:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!