Milyen fűtési módot válasszunk?
Vettünk egy régi házat, amit fel szeretnénk újítani, és majd beköltözni. Benn van minden közmű. 70 m2-es két szobás kis házikó. Jelenleg a szobákban gázkonvektor van, de jobb fajta, ami a kéménybe van kivezetve (nem parapetes). A konyhában kiskályha van a fürdőben pedig egy fatüzelésű bojler.
Mi először kombi gázkazánra gondoltunk, hogy azzal megvan a fűtés meg a meleg víz is, de már elbizonytalanodtam. Egyrészt a mostani rezsi helyzetben lehet jobb lenne inkább egy villany bojler? Hogy úgymond megosszuk az áram és a gáz fogyasztást?
Másrészt annyira dicsérik ezt a gázkonvektort az ismerőseink. Tényleg szép állapotban van, meg ez nem az a csúnya sárga/barna konvektor, amire mindenki gondol elsőre.
Fa tüzelést valahogy mindenképp szeretnénk alternatíva/rásegítés gyanánt.
Szóval nem tudom mi legyen, igazság szerint az egész felújításra 10 millió forintunk van, és azért ez nem olyan sok, tekintve, hogy mennyi mindent meg szeretnénk csinálni/csináltatni.
"A villanybojler sokkal rosszabb választás, mint egy kombi cirkó."
Rezsicsökkentett áron valóban, viszont a piaci áron már valamivel gazdaságosabb a villanybojler.
Olcsó megoldás már semmilyen nincsen.A padlófűtést meg felejtsed el,mert annál te nem fogsz melegedni,mert csak komfort hőérzetet biztosit.
Ősztől tavaszig itt menni kell a keringtető szívatyunak,amit áram működtet.
Legalább 1 kémény maradjon a házon,mert ki tudja milyen világ jön,legalább nem fagytok meg.
A kéményes konvektor pont rosszabb, mert nyitott, amíg a parapetes zárt égésterű.
5# magyarázd el a komfort hőérzetet!! Amit írsz, hogy komfortos, az pont jót jelent.
Megfelelően szigetelt házba teljesen jó az alacsony hőfokú fűtés, a kondenzációs kazánok pont ezt tudják. Valamint nagy tömeget fűtesz fel, tartasz hőfokon, ami már egy okoska termosztáttal jó. Nem kell állandóan vizet forgatni, mint ahogy a radiátorokban sem kell.
10 millióból manapság épp-hogy fel tudsz újítani egy házat úgy, hogy megfeleljen nagyjából a kor követelményeinek. De ebbe a fűtés csak foghíjasan és nem a legmodernebb fér bele...
Én azt mondom, fa / szén (esetleg "mindenevő") elgázosító kazán + nagy és jó minőségű puffertartály + megfelelő padlás- és fali szigetelés. És nem az olcsó radiátor, hanem hagyományos elvű, ún "romantic" széria. Az brutál meleget tud árasztani, nekünk is ilyen van, mármint radiátor.
Padlófűtést én kihagynám... Macerás, utána azt ha karban akarod tartani, akkor bonthatod a fél házat vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!