Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » 1,5 mm2-es alu vezetéket...

1,5 mm2-es alu vezetéket (falban, védőcsőben) mekkora áramerősséggel szabad megterhelni?

Figyelt kérdés
6A? Esetleg a 10-et még elbírja? A teljes áthúzatás sajnos most nem opció.
2022. júl. 26. 07:10
 1/10 qkker1 ***** válasza:
0%
10-re a 1,5-es RÉZ terhelhető.
2022. júl. 26. 08:28
 2/10 A kérdező kommentje:

Akkor ez a táblázat hibás? [link]

1,5-es rézre nekem 16A rémlett...

2022. júl. 26. 09:04
 3/10 qkker1 ***** válasza:
Erősen torzított, finoman kifejezve.
2022. júl. 26. 09:07
 4/10 anonim ***** válasza:
41%
Igazából a vezeték elbírja a 10-et is. A kötések a kritikus pontok, ha a kötések nincsenek karban tartva, a 6A-től is ugyaúgy szét fog égni
2022. júl. 26. 09:20
 5/10 A kérdező kommentje:
Eddig (~30 év alatt) nem égett szét. Nem egy bonyolult hálózatra kell gondolni: két villanykapcsoló, két lámpa, egy konnektor. Ennyi.
2022. júl. 26. 09:32
 6/10 qkker1 ***** válasza:
14%

"Eddig (~30 év alatt) nem égett szét. "

Ilyenkor szoktam azt mondani a megrendelőnek, hogy viszlát.

2022. júl. 26. 09:49
 7/10 anonim ***** válasza:
40%

Ahol felnöttem lakásban, ott is a mai napig alu vezetékek vannak (kivéve az utólagos elektromos tűzhelyt)

Van villanybojler, mosógép, sokat hősugárzóztunk is gyerekkoromban, sosem volt baj belőle.

Ott már "gyárilag" volt védőföld, akkoriban 40 éve modern épületnek számított.

2022. júl. 26. 09:51
 8/10 A kérdező kommentje:

Itt is van védőföld. Én egy szóval sem írtam olyat, hogy ez lakóépület lenne és tűzhely, bojler, mosógép menne róla.

Rendben, akkor ebben az épületben tilos elektromos áramot használni, mert 1A-től is minden szanaszét ég. Na "viszlát"!

2022. júl. 26. 09:55
 9/10 anonim ***** válasza:
40%

A vezeték keresztmetszetét (illetve adott keresztmetszet esetén a megengedett áramerősséget) két, független szempont alapján kell méretezni.

Az egyik a vezeték terhelhetősége (a másik a feszültségesés, de azzal most ne foglalkozzunk). Ez az általad linkelt táblázatból kiolvasható. Azt hozzá kell tenni, hogy ez szobahőmérsékleten igaz, már relatíve alacsony hőmérsékletemelkedés (pl. 25 helyett 40 fok) is jelentősen, akár 20-30%-al csökkenti a terhelhetőséget, persze mindez a szigetelés anyagától és a beépítés módjától is függ.

Nyilván ha egy alu-réz kötés rosszul van megcsinálva, szakszerűtlen volt a szerelés, vagy hibás a vezeték, vagy bármi hasonló, akkor ennek az áramerősségnek a töredéke is elég a bajhoz. A villamos lakástüzek legnagyobb részét ez okozza, és nem önmagában az alacsony vezetékkeresztmetszet.

2022. júl. 26. 10:49
 10/10 A kérdező kommentje:

Rendben, köszönöm.

Igazság szerint a mostani borzalmat szeretném megszüntetni: pont alu-réz kötések. Színjelölés: jön a zöld-sárga védőföld, aztán a kötés után kékben folytatódik. A nulla jön be kéken, aztán feketén folytatódik, mint a fázis. Nem tudom ki csinálta, de gondolom ilyen volt kéznél annak idején, aztán "jól van az úgy..." Kapna egy rendes kiselosztó szekrényt, meg ha már csinálom, egy "A"-s fi-relét. Tulajdonképpen csak a kismegszakító volt az eredeti kérdésem, hogy milyet rakjak. 6 és 10-es között vacilláltam. Annál nagyobbat semmiképp! B karakterisztika is bőven elég.

2022. júl. 26. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!