Lábazati xps hőszigetelés. Hogyan is?
Úgy esett h fel kell ragasszak a lábazatra kb 10 méter xps lapot. a rózsaszin lábazati hungarocell már megvan. Ragasztót is indulok venni. Erre Baumit proficontact zsákos anyagot néztem. Csempékkel dolgozom és a baumit mártával szeretek olgozni, ezért néztem a profi kontaktot.
Az első fő kérdés az lenne, hogy azzal az anyaggal amivel a lábazathoz ragasztom, azzal is kell lesimitani a lapokat, vagy arra megfelel a sima twenty amivel a homlokzati eps van kenve.? Én igazából a xps ragasztóval kenném le értelemszerűen de nem vagyok benne járatos, szóval inkább kérdek.....
Második. Lábazatra kell e az üvegszövet háló?
Igazi kókler munka lesz.
Fától nem látod az érdőt.
Az üvegháló a legfontosabb
Az xps azért kell, hogy ne essen le a vakolat a nedvességtől, de emiatt nem kell 10cm xps, elég a legkülső réteg. A több réteg előnye, hogy könnyebb vízszintbe hozni.
A földet jó ha nem éri, mert így apró földmozgás se fogja szétnyomni.
A ragasztó meg ragasztó, mind ugyanaz. Vagy sóderből is a márkásabbat veszed?
"Az xps azért kell, hogy ne essen le a vakolat a nedvességtől"
Azt hittem hőszigetelés miatt kell rakni, nem, azért, hogy felfogja a vakolatot. Ugyanis a lábazatot is szigeteljük( padlószint alá kell menni vele.
"A földet jó ha nem éri, mert így apró földmozgás se fogja szétnyomni"
Pontosan, hogy a föld alá kell menni vele. Milyen földmozgás? Vakond, földrengés? Mit nyom szét?
Nézzél meg inkább egy gyártó szerint ajánlott normális kivitelezési ajánlást, ami garantáltan jó.
Az eps is hőszigetel, az xps fontosságát írtam, viszont felesleges és lehet nem is árulnak 10-20cm vastagságban ...
Nem földet, hanem járdát akartam írni.
Hááát első, köszi ezt a kioktató paraszt stilust... Mielőtt okoskodva elkezdted verni a billentyűzetet el kellett volna figyelmesen olvasni. Nem akarok 10 cm vastag xpst rakni, 10 méteren kell felrakni. folyóméter!!!!
A ragasztó meg ragasztó. Hát nem!!! A használható felülettől kezdve az állagon át sok eltérés van, de ha neked ennyire mindegy akkor szivesen megcsinálnám a teraszod burkolását legolcsóbb praktikeres beltéri, nem fagyálló ragasztóval, valamint felraknám a fürdő faladra ugyanezzel a vacakkal a 120x20as lapokat is. Padlófűtésed van? nem baj! lebsszuk a járólapot cementes misunggal, had repedezzen később. Ugye, hogy nem minden ragasztó egyforma???
Te tényleg egy csempés vagy :D
Az megvan, hogy csempét lehet rakni beltérre és kültérre is, de hőszigetelést csak kültérre?
Vagy van ahol nem fagy télen?
Fogadjunk samponból is fagyállósat veszed :D
"hőszigetelést csak kültérre?"
Tévedés! Egy fajta van hivatalossn elfogadva, és kiváló beltérre.
Lábazatra is kell üvegszövet háló.
Jól látod a problémát. A lábazati anyaghoz a saját ragasztója kell.
Láttam már hibás kivitelezést, ahol fel táskásodott a lábazati burkolat, mert ugyanazzal hálózták mint az EPS-t.
Az eltérést a fagyállóságban és a páradiffúziós képességben látom.
Az EPS-nél van páradiffúzió, az XPS-nél szinte elhanyagolhatóan csekély.
Az XPS-nél számítani kell csapóesőre és állandó talajnedvességre, az EPS-nél nem.
Hogy melyik a megfelelő ragasztó/simító anyag XPS-hez, azt a Baumit forgalmazónál biztosan meg tudják mondani. Majd írd ki mit mondtak.
Például a Profi Contact jó ragasztáshoz is, és üvegszövet beágyazáshoz is, de lehet, hogy a burkoló anyagtól függően létezik jobb, vagy olcsóbb anyaguk.
Itt is nézz körül:
Az első válaszoló érdekes gondolatot vetett fel.
Ha jól értettem, akkor azt javasolta, hogy lábazatra felesleges pl. 12 cm XPS-t felrakni. Ehelyett elegendő lehet 10 cm EPS-t és rá 2 cm XPS-t.
Ez mindenesetre valóban megfontolandó, tekintve, hogy az XPS ára kb. 2-szerese az EPS árának.
Néhány kérdést azért felvet bennem ez a megoldás:
Vajon az EPS ellenállna-e a tartós nedvességnek és a fagy hatásának hosszú távon? Ha nem, akkor vajon mekkora minimális XPS rétegvastagság szükséges a fagykár megelőzéséhez?
Vajon a tartósan nedves EPS-ben nem-e telepednek meg penész gombák, ami esetleg kellemetlen szagot áraszthat?
Egy biztos, talajszint alá biztosan nem raknék EPS-t, hiszen olyan mint a szivacs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!