Elektromos fűtés esetén a fali panelek, vagy a fűtésre is alkalmas klima a gazdaságosabb, és komfortosabb?
Elavúlt konvektoraimat szeretném megszüntetni, és elektromos fűtésen gondolkodom. Anyagilag eléggé korlátozott vagyok, így a cirkó kiépítése nem nagyon jöhet szóba. Láttam már falipaneles ( nem tudom, milyen fajta?) és klimás megoldást is ismerőseimnél, de ők persze az általuk használt lehetőséget javasolják.
Nem szeretnék fejetlenül belevágni, itt kérnék segítséget! Köszönöm!
A klíma lényegesen gazdaságosabb a fűtési költséget tekintve, kiépítése meg nyilván drágább, ha 1-nél több helyiséget szeretnél fűteni.
A fali panel - mivel az nem befújja a meleglevegőt, hanem csak áramol - így az a komfortosabb. Valakit zavar az a minimális huzatérzés is, amit a klíma csinál fűtés közben, valaki meg észre sem veszi, valakit zavar az a (ma már) minimális zaj, amit a klíma ad ki fűtés közben, valaki észre sem veszi.
Ezt annál az ismerősnél, aki klímával fűt, megkellene tekintened!
Kiépítését tekintve ha több helyiségről van szó (ha jól értem nem egy) akkor egyik sem egy olcsó történet! A panelek relatíve olcsók 50 ezer forint körül már kapsz normális panelt, azonban ha több helyiséget fűtesz, nagyon nagy az esély arra, hogy nem elegendő ehhez a hálózatod. Egyrészt ki kell építeni a paneleknek külön áramkört (ez klímánál nem feltétlen szükséges, de ha nagyon öreg a belső hálózat, annál is ildomos), másrészt a paneleknél nagy eséllyel amperemelést kell igényelj. Amennyiben házról van szó, nem lakásról, és a mérőóraszekrényed nem felel meg a szabványnak, akkor azt is cserélni kell. Továbbá esélyes, hogy a légvezetéket is cserélni kell, ez utóbbi 30m-ig ingyenes. A mérőóraszekrény cseréje azonban biztos, hogy 100.000 forintot meghaladó tétel. Amennyiben nem elegendő számodra az "ingyenes" 32A, akkor efelett amperenként még 4000-4.500 forintot kell fizess!
Klímánál pedig kb. 250.000 forinttal lehet számolni, per készülék (ahány helyiség, annyi készülék).
Csatlakozom az előttem szólókhoz. A klíma egyharmada árammal eldolgozik. A falipanelben (ADAX, NOBO) sima fűtőszál van, mint ami nagymamáink vasalójában volt már, rohadt sokat fogyaszt.
A klïma fújja a levegőt, és van, akit ez zavar.
Ha hűtőpanelt választasz, és ezzel fűtöd az egész házat/lakást, akkor ebben az estben neked 3 fázis szükséges. valószínűleg régi építés, mert konvektoros így neked kell 9-12KW-nyi panel átlag házra nézve. Ez 39A-52A, emiatt szükséges 3x25A. A panelokkal a jelenlegi rezsicsökkentett árakon kb 1,5-2x többe kerül majd fűteni (kondenzációs gázkazánhoz nézve 3x).
Áram bővítéshez szükséges:
- minden panelnak új vezeték kiépítése, kismegszakítóval ?? Ft
- Új villanyóra szekrény előírás bővítésnél 360000 Ft (februári árajánlatom)
- Árambővítés ~210000 Ft
- panelek ára ?? Ft
Klíma huzatos és zajos, valakit zavar, valakit nem, egyén függő.
Ez kb megfelezi a fűtés számládat a gázhoz képest. SCOP 3,5 felett H tarifázható, ekkor még gazdaságosabb.
- Klíma 250000 Ft/db
- Klíma felszerelés ~ 60000 Ft/db
- H tarifához 2 mérőhelyes szekrény szükséges 520000 Ft (februári árajánlatom).
- H tarifa óra 260000 Ft!
- Vezetékezés a klímához szintén szükséges a H tarifa miatt, és lehet a vezeték keresztmetszet alapból kevés.
- Klíma darabszámától függ, de elegendő lehet a 32A -is ami ingyenes, de 32A-t csak új szekrénybe kötnek bele... ami 1 mérő óra esetén 360000 Ft. Előfordulhat, hogy a meglévő légkábel keresztmetszete kicsi így ezt ekkor cserélni kell ~50000 Ft.
Egyéb: Kondenzációs gázkazán radiátoros központi fűtéssel ~ 1,5 milliós tétel. (most jelenlegi helyzetre való tekintettel nem ajánlom. De, meg kell várni mi lesz a vége! Gáz adott, csak a politikusok döntésén múlik merre mászik a tőzsdei árfolyam, mivel ehhez kötik a szerződéses árakat is)
Fűtőpanel csak akkor opció, ha nagyon jól szigetelt a ház.
Egyébként a gatyád is rámwgy a villanyszámlára.
Hőszivattyús klímás fűtés nagxjából pariban van a gázzal, mind beruházás, mind rezsiköltség tekintetében.
A hőszivattyú sem örök, de az új gázkazánok sem bírnak sokat, sok velük a probléma.
A fűtőszál/fűtőpanel nagyon olcsó, viszont 3-4x a fogyasztasa az előbbiekhez képest.
2021. Szeptember valamikorról, már csak az új fajta szekrényeket fogadják el. Ezek pedig nagyjából 2x annyiba kerülnek mint a régiek.
Ha a határidő előtt kötött valaki szerződést akkor a régi szekrény is elfogadott.
Ha esetleg neked a rég házfalaban lévő megoldásod van akkor örülj, hogy megoldotta a villanyszerelő a kapcsolataival. De jelenleg az ilyen óra szekrényeket nem lehet bőviteni legálisan.
Ha H tarifa óra arát egy munkatársam mesélte akinek idén februarban szerelték fel, úgy hogy neki az eggyel korábbi szabványos 2 órás szekrénye már adott volt. Persze előfordulhat, hogy lehúzta a szerelő.
Az 520000 meg onnan van mert kb 2 hete fizettem ki 2 mérő helyes szekrényt. Ebből 100000 volt a munkadíj.
Mivel a kérdésben nem szerepel a vezetekek típusa mérete, így ezt is megjegyeztem. Pl 3x1 alu kábelen nem biztos praktikus klímát müködtetni, vagy előfordulhat hogy nincs minden hol földelés stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!