Ilyen rossz a helyzet?
Tavaly nyáron egy idős rokonom le akarta köveztetni az előszobát, a fürdőszobát, a konyhát. Ezek mind PVC burkolatúak voltak. Magas áron kapott ajánlatokat és nem talált olyat, aki még a nyáron megcsinálta volna neki.
Mondtam én szívesen megcsinálom. Megegyeztünk, hogy rendben, úgysem vár extra minőséget és neki fontos volt az olcsóság én meg a szabadidőm terhére ingyen vállaltam.
Előtte egyszer vettem részt ilyen burkoló munka környékén, de abba is csak besegítettem, amúgy programozó vagyok. Autodidaktaként megnéztem videókat mesteremberektől, hogy mit kell venni, mit hogy kell használni. De még a pontos szakszavakat sem ismerem (saját nyelvezetem szerint ezek spakli, a fésűs, a vágó, távtartók, fuga, a vízmérték, stb.).
Mindent megvettem, megcsináltam a konyhát és a fürdőszobát. Odafigyeltem, hogy normális legyen. Az előszobát megbeszéltük, hogy kimarad. Majd idén.
Amikor készen lett a rokonom azt mondta, hogy neki megfelel. Én is azt gondoltam, hogy egynek jó.
Mostanában ment hozzá egy nyílászárós, ajtó cseréhez felmérni. Szóba jött, hogy az ajtó csere után az előszobát is le szeretné köveztetni és hogy tavaly lett megcsinálva a konyha és a fürdő. Mondta a rokonom, hogy a szaki látta a "művemet" és kérdezte, hogy ki csinálta. Rokonom mondta, hogy családon belül lett megoldva. Mondta a nyílászárós, hogy azért kérdezte, mert szép munka lett, amilyet nem sokat szokott látni friss burkolásoknál, mert sok hanyag művel találkozik még a hivatásos burkolóktól is.
Nekem ez fura. Tényleg ennyire rossz munkát végez a burkolók egy része, ráadásul méregdrágán, akiknek elvileg a szakmájuk lenne?
Vagy a drágán dolgozó, elvileg szakemberek egy része is amatőr és ráadásul hanyag?
"a drágán dolgozó, elvileg szakemberek egy része is amatőr"
Minek teszel fel kérdést, ha te magad tűpontos választ adsz rá?
Először is gratulálok a munkádhoz. Büszke lehetsz magadra.
Elsőkoltozéses albérletben lakunk és ebben a lakásban is nagyon hanyagul burkoltak. Hullámzik az egész hideg burkolat. Nem egyenes, az élek kilógnak, esztétika nulla. Beleléptek a ragasztóba és a lábnyom meglátszik a járólapon. Festés még rosszabb. Az előző lakásban széles fugákat raktak a drága burkolatra. Ott a lépcsőházba a glettelt falra tették a szegelyt és már másfél év után jött le.
Nem gondolnám, hogy a “legjobb” szakemberek távoztak külföldre.
Mindenki aki valamennyire értett a munkához, nem volt kómában külföldre távozott. Azóta vissza is jöttek. Itthon is jól keresnek. 10K/nm.
Németországban is laktunk elsőkoltozéses albérletben. Ott szerb brigád építette a házat. Nem volt jobb. A terkovet felszedették velük, a lépcsőkorlatot 2X kellett bontani. A teraszon a jarolapokat is fel kellett szedniük mert nem fogadták el nekik.
Mi most epitkezünk. A burkolók akiket megbiztunk mutattak referencia munkákat. Nemcsak lakóépületeket lakásokat burkoltak hanem nyilvános épületeket is. Be lehet menni megnézni.
Most sem vagyok büszke a munkámra.
Annyi, hogy minden mást igyekszek szabály szerint megcsinálni, ugyanúgy mint ahogy saját programozói munkámat.
Ettől még nem fogok felcsapni belső felújítónak, maradok a saját szakmámnál.
Én 'friss' burkolóként egyetértek veled. Nem vagyok 1 éve a szakmában, de a cég ahol elhelyezkedtem előbb visz engem nagyobb (2 milliárdos) munkákra, mint a csapatban lévő 20+ éves tapasztalattal rendelkező burkolókat... Kiégtek, leszarják, gányolnak, mert nem a saját bőrüket viszik a vásárra. Ja és ipari burkolásnál mégnagyobb a kóklerség, mert csak az megy el alkalmazottként burkolónak 20 éves tapasztalattal vállalkozás helyett, akit az első megrendelő kidobna az ajtón, mert annyira trehányan dolgozik.
A korrekt, szakmát szerető embereket meg elüldözik a szakmából, nem akarnak konkurenciát, ezért nem vállalnak oktatást, vagy ha vállalnak is, akkor aprópénzért és güriztetve (cipelj fel az 5.-re 30 doboz csempét, 8-10 óra munka alatt nincs ebédidő, vagy épp ki sem fizetnek). Rohad az egész szakma, egymást fúrják az összefogás helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!