Milyen egy modern lakás?
Teljes felújítást tervezek és ötleteket gyűjtök, hogy mik fontosak ma, hogy teljesen modernnek mondhassunk egy lakást.
Legnagyobb dolgoktól a legkisebb apróságokig mindenféle ötletet szívesen olvasok.
Köszönöm!
"mindenképpen érdekel, hogy mikre gondoltál, amik összesen 100 milliót tennének ki."
Nem konkrét dolgokra gondoltam, hanem egyedileg készített termékekre. Az ilyen modern luxus lakásokban a berendezések nagyrésze egyedi tárgy, az is normálisan megcsinálva, tehát pl. asztalosból is az csinálja, aki elismert szakember, rendesen számláz, adózik a bevétele után, vállal határidőt, minőséget és garanciát a munkájára. És ugye nem csak asztalos kell, hogy kész legyen a ház. Ami készen van vásárolva, általában az is valamilyen top kategóriás készülék, ami megint nem olcsó, mert házhoz illőt kell vásárolni és itt bejön a prémium faktor is, ami azt jelenti, hogy indokolatlanul nagy felárat kér a termékért a gyártót.
Aztán van, amikor az ember ezek valamelyikéből enged... De normálisan megcsinálva még akkor sem lesz nagyon olcsó.
Ez alatt jön a "fake modern" kategória, amikor a vevők bemennek ikea-féle áruházakba és összeválogatnak modernnek ható tárgyakat és megpróbálják rendszerbe önteni, hogy legalább kinézzen valahol. Erre vannak egyébként saját tervezőprogramok kész dizájntervekkel, tehát még akár jót is össze lehet dobni, csak a kérdés, hogy milyen lesz az 10 év múlva, minőségileg.
Aha, értem, hogy mire gondolsz.
Viszont szerintem a modern és a luxus szó nem ugyanaz. Most egy béna példával élve egy 2022-es Volkswagen Passat az egy modern autó, mert korszerű dolgokkal van felszerelve, de nem luxusautó.
Szóval a fake-modern ikea és a 100 milliós berendezés között kell lenni átmenetnek, érted :) Azt keresem én.
Egyébként belegondolva, nem feltétlenül rossz az, amit mondasz, hogy 10 év múlva esetleg tönkremennek dolgok. 10 év nagyon sok idő, lehet, hogy már amúgy is szeretnél stílust váltani vagy már kimennek a divatból azok a dolgok, amiket 10 éve vettél, nem?
Nekünk elég modern a házunk, de van ami nincs azért, és pl nem is lesz mert már kivitelezhetetlen. Szóval akkor sorolom, mink van:
- Riasztó, biztonsági kamerával
- Kamera a bejárati ajtó mellett, ami riasztást küld a telefonra ha valaki közeledik az ajtó felé
- Füstérzékelők minden szinten
- Hangasszisztens. Bizonyos helyiségekben a lámpákat tudja kapcsolgatni, másokban ahol még nincs okoslámpa, csak a robotporszívóhoz fér hozzá egyelőre, bővülni fog a feladatköre idővel
- Letisztult, modern, teljesen síkba beépített konyha, króm- és gránitfelületekkel. (imádom kedvenc helyem a házban)
- Tágas, nem zsúfolt terek, egységes színek, pl szürke, fehér, fekete vegyítve némi élénkkel, pl türkiz, kék. Mellé nagy ablakok.
- Napelem, geotermikus fűtés napkollektorral kiegészítve. A napelemek tevékenysége egy appon keresztül követhető.
- Padlüfűtés. El nem tudok képzelni rondábbat mint ezek a régi radiátorok, konvektorok. Jobb ha az egész cucc el van rejtve. Esetleg jöhet egy elektromos kandalló, valami szép kivitelben, ma már rengeteg elegáns darab is van.
- Szennyesledobó. Tudom ez nem nagy cucc, mármint se nem okos, meg semmi, de iszonyat hasznos. Egyrészt nem kell a szennyeskosarat cipelni, másrészt letisztultabban néz ki a fürdőszoba, mivel értelemserűen a mosógép és szárítógép nem ott kapott helyet, hanem két szinttel lejjebb, a szuterénben. Több ingatlant is megnéztünk, de ilyet csak ennél az egynél láttunk, és eddigi tapasztalataink alapján a vendégeinknek is nagyon bejött. Ezt utólag viszont nem lehet beépíteni ugyanúgy ahogy a központi porszívót sem.
Amink nincs, de szeretnénk:
- Beépített vízlágyító.
- Home center: egy nagy érintőképernyő a konyha falára, ahonnan minden egy helyen lesz vezérelhető, a hangasszisztensektől kezdve a takarító robotokon át a - későbbiekben beszerzett - okos konyhai eszközökig.
- Okos konyhai eszközök. Nyilván amik most vannak azok is modernek, de nem okosak. Ennek ellenére nem cseréljük le csak ezért, viszont ha elromlik valami, okosat veszünk helyette.
- Valamilyen módon a fűtést is megcsinálni okosra, nyilván ennek is van megoldása.
Amink nincs és nem is lesz mert kivitelezhetetlen
- Központi porszívó. Erre az építéskor kellett volna gondolni ugye, de nem mi vagyunk az első tulajok szóval ezt buktuk. Oké, van hagyományos, akkus meg robot, szóval annyira nem hiányzik.
Közben eszembe jutott még a beépíthető mikróhullámú sütő is (#3)
Mellesleg hivatalosan 2022-es Volkswagen Passat már nincs, a 2020-as B8 "Facelift" verziókkal vége, az új modellt már Arteonnak hívják!
Koszonom, nagyon hasznosak a valaszok!
Akkor a Passatot beneztem, bocsi :D
Ezt a kozponti porszivot en sem ertem, hogy mi akar lenni. Annyit tudok, hogy van egy lyuk a falon, de nem ertem, hogy ha porszivozni akarok, akkor viszek magammal egy csovet szobarol szobara es mindig bedugom a falba?
Ez mitol jobb, mint az emlitett Dyson, aminek nincs csove, vagy meginkabb egy-egy robotporszivo emeletenkent, ami be van programozva, minden nap korbemegy, majd visszaall a toltesi helyere es gyakorlatilag sosem kell vele foglalkozni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!