Régi Fég c24 vagy új kondenzációs kazán legyen?
Én azt javaslom, hagyd meg a vegyes kazánt, meg a vastagcsöves nyitott rendszert. Elvileg az szivattyú, meg áram nélkül is működik. Ki tudja mit hoz a holnap, lehet, hogy hamarosan még jól fog jönni.
A C24-et meg úgy tudom, még ma is gyártja egy kisebb cég Magyarországon, de csak olyan országokban forgalmazzák, ahol a szabályozások engedik a beépítését. Egy volt kollégám vett tőlük, és a régi C24 helyett föltette az új C24-et. Igaz garancia nincs rá, meg talán számla sem, és csak svarcban lehet kicserélni. Ha érdekel, megkérdezem hol van ez a cég.
A másik dolog, hogy egy több évtizedes nyitott vastagcsöves rendszert lehetetlen normálisan kimosni. Erre egy új, kényes kondenzációs kazánt nem lenne bölcs dolog rátenni. Ha mindenképpen kazáncserében gondolkozol, én is a hőcserélős megoldást javasolnám, amit már említett korábban valaki.
Én kb 10 éve dobtam ki a régi fég c21-est. Semmi baja nem volt, de korszerűbbet szerettem volna és nem nyitott égésterűt. Valamint a fég zv4-es borzalom után kicsit komfortosabban kellett megoldani a melegvíz ellátást is. Nem is kondenzációs, csak egy sima turbós kombi kazán került fel. Nem bántam meg!
Amúgy nálunk is gravitációs nyitott rendszerben van a vegyes tüzelésű kazán is. A gázkazánt hőcserélővel választottuk el egy kis zárt körre. Így mind a kettő továbbra is üzemelhet.
Szülői háznál ugyanez van, 1991-ben felrakott Fég C24-es mellette vegyes. Évente egyszer ismerős szerelő fűtési szezon előtt kitakarítja és átnézi pár ezer ft-ért. Kétszer kellett benne termoelemet cserélni más baja sosem volt ( és akkor is működött csak a gyújtóláng sűrűn elaludt, mert a termoelem már vacakolt és ha kicsit meglengette a szél már lezárt). Termoelem is pár ezer ft-os tétel volt. A szivattyú is eredeti Grundfos. Főleg a vegyes megy fűtéskor, a gáz csak kiegészítő, a rendszer szintén vastag csöves gravitációs, egyszerre nem is mehet a kettő, szelepek állásával lehet állítani, hogy gáz menjen vagy a vegyes, ha az egyik megy a másik ki van iktatva a rendszer elzárva a csapokat. Van már megoldás arra, hogy mehessen mindkettő, de nincs beépítve, de megoldható pl. arra jó lenne, hogy éjszaka mikor nincs, aki rakja a tüzet, akkor ha leég a vegyesben a tűz, és csökken a hőmérséklet beinduljon a gázkazán.
A matek arra jött ki nálunk is, hogy egy új kazán felesleges lenne, sose térülne meg a rendszer cseréje sem, na meg a gravitációs rendszer jó dolog, mert áram nélkül is megy, radiátorokat lehet cserélni és pár le is van már a régi öntöttvasról lapradiátorra. Sőt vilanyfűtésre átálni is jobban megérné, pláne most, hogy már én meg tesóm sem lakunk ott ezért nem is kell az egész házat fűteni mindig. Inverteres klímával H tarifával fűteni sem drágább már, mint gázzal. Pláne úgy, hogy van napelemes rendszer is.
Ismerősök anno mikor építkeztek Dunántúlon nem volt a gáz bevezetve az utcába övék volt a hamradik ház és a szolgáltató azt mondta, hogy akkor vezetik be nekik ha a másik két házhoz is kiépül a gázcsonk az ó kontójukra. Naná, hogy azt mondták, hogy lóf_szt esti fénnyel, és elektromos fűtés lett, és kiépíteni is olcsóbb volt nem kellett gázterv milliókért, nem b_szogattott senki a kémény miatt, lásd. bélelt kell, oldalt nem lehet kivezetni, mert a 3 méterre ablak van mellette ( fürdőszoba, télen meg miért tartanák nyitva?). Már csak azért sem lenne kifizeőtdő a kéményes FÉG-et kondenzációsra vagy turbóra cserélni, ami zárt égésterű, mert a régi kémény nem lenne jó, oldalt a falon nem lehet kivezetni, mert a szomszéd felé menne és kisablak van mellette. Úgy, hogy régen bezzeg lazán beépítették lakótelepeken az ablak nélküli fürdőszobákba az átfolyós Hévíz bojlert, ami időzített bomba, hogy mikor okoz CO mérgezést.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!