Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Régi Fég c24 vagy új kondenzác...

Régi Fég c24 vagy új kondenzációs kazán legyen?

Figyelt kérdés
Adott egy 100 négyzetméteres tégla kádár kocka, új nyílászárókkal, de sajnos szigeteletlen, és egyenlőre pénz hiányában az is marad, viszont idén muszály kicseréltetnem az összes radiátort plusz a csöveket is, mert nagyon sok helyen szétrohadt már, csöpög a víz mindenhonnan, régi nyitott rendszer van vegyestüzeléssel vastag csövekkel és öntöttvas radiátorokkal, sok vízzel, a kérdésem az lenne érdemes-e a kazánt is lecserélni új kondenzációsra (plusz 800ezer kb. mindennel eggyütt gázterv, érintésvédelem, munkadíj, kazán) vagy jobb lenne meghagyni a jól bevált fégc24-et aminek semmi baja nincsen, tehát maradna a nyitott vegyes rendszer, én legszívesebben ezt hagynám meg, nem tudom mitévő legyek...

2022. jan. 13. 15:41
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
70%

kizárólag magánvélemény..

A kondenzációs nem hoz annyit, amennyi hátrány van.

Elektronika szép számmal van benne, kizárólag csak abba való panel, alkatrész építhető be, szakszerviz kell hozzá.

C24? Faék egyszerűségű elemek, biztonságos az üzeme és minden kapható

hozzá még sokáig.

2022. jan. 13. 16:03
 2/18 A kérdező kommentje:
Én is ezen a véleményen vagyok!
2022. jan. 13. 16:07
 3/18 anonim ***** válasza:
84%

Én a kondenzációs kazán mellett vagyok, elmondom miért.

Alapból semmi bajom nincs a régi kazánokkal, nálunk is egy több mint 40 éves FÉG van, működik jól. Nem cserélném le. DE a kazán nem önmagában áll, hanem egy rendszer része. Ha most a régi kazánhoz illeszkedve alakítod ki a teljes fűtési rendszert, akkor egy esetleges csere esetén pár év múlva csomó plusz költséget jelent azoknak az elemneknek a cseréje/átalakítása, amit már most kifizettél. Tehát úgymond duplán kell majd megfizetned sokmindent. Tehát ha már a komplett fütési rendszert újra kell építeni, akkor cserélném a kazánt is.

2022. jan. 13. 16:26
 4/18 A kérdező kommentje:
Hát ha mégis a későbiekben kondenzkazánt rakatnék fel akkor elvileg csak annyi hogy kiiktatom a nagykazánt(vegyes fatüzelésűt) meg zártá kell tenni a rendszert, esetleg egy átmosás....nem tudom..
2022. jan. 13. 16:34
 5/18 mindentudó99 ***** válasza:
87%
Ha mindent cserélsz akkor cserélném a kazánt is. Sokkal kevesebbet fogyaszt. És ami fontos nem zárja ki hogy a vegyes is maradjon sőt azt sem hogy a rendszer nyitott maradjon. Csak egy hőcserélő és egy plusz szivattyú kell a gázkazánhoz és nyitva maradhat a rendszer. Nálam és a szüleimnél is így lett megoldva. Ha tönkre megy a gázkazán és később cseréled lehet megint átalakítani és az árak meg csak mennek felfele. 450 ből már kijön egy jobb kazán jéménnyel.
2022. jan. 13. 16:46
 6/18 anonim ***** válasza:
26%
Maradjon a régi mert minden mellette szól , nem hibasodik meg ha igen ezres télelekkel megoldható . Új mindennel 800 kiló , bonyolitott. 30 éve alatt költöttünk rá átnézésekkel teljes felujitással max 100 ezret .
2022. jan. 13. 17:01
 7/18 anonim ***** válasza:
51%

Nálam is Fég kazán van, csak a C 40-es.

Tavaly pár tízezerből teljesen felújítottam, így gyaníthatóan újabb évtizedekig nem kell hozzányúlni.

A szomszédom amikor mellénk költözött berakatott egy új Junkers kazánt és azzal menőzött, hogy az enyém korszerűtlen, mert állandóan megy az őrláng, míg nála csak akkor ég a gáz, ha bekapcsolja a termosztát.

Azután eltelt kb 4-5 év és ledöglött a kazánja. Kicseréltette egy modernebbre, csak éppen új gázterv, kéményseprő engedély, kéménybélelés, készülék, munkadíj stb... hopp egymillió körüli összeg volt.

Ennek az újabb kazánnak a víztere idén télen lyukadt ki. Hetekig nem volt fűtésük, mert nem kaptak ráérő szakembert.

Az újabb már kondenzációs kazánra, engedélyekre és újabb -dupla csöves- kéménybélelésre 1,3 millió és 1,8 millió közötti árajánlatokat kapott.

Végül a legolcsóbbat választották.

Ezt még nem tudjuk, hogy meddig fog tartani, de ezeknél is kötelező lesz az éves karbantartás, ami -ha nem talál hibát a szerelő, akkor megáll 40ezer Ft körül.

A lényeg, hogy a "korszerű" kazánjai eddig több mint 4 millió Ft-ot vittek el a gázszámlákon felül. (+ az idegeskedés és a fagyoskodás)

Míg az én 30 éves Fég kazánom, továbbra is megbízhatóan teszi a dolgát. Igaz, hogy korszerűtlen, hiszen az őrlángja "megzabál" mintegy fél m3 gázt havonta, ami megközelíti a lélektani 50 Ft.

A te kazánod viszont a te döntésed lesz.

2022. jan. 13. 17:10
 8/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, mind nagyon hasznos volt!!!
2022. jan. 13. 17:15
 9/18 anonim ***** válasza:
89%

Azt írod vegyes tüzelésű kazánod van.

Már nem lehet venni régen gyártott Féget,ha lehetne is már nem helyeznék üzembe .Csak kondenzációsak vnnak.Ezekhez meg saját kémény rendszer tartozik,igaz ez nincs bent a kazán árában.Nem 1 horribilis összeg.Közép kategóriás kazán kell venni,és nem az agyon műszerezettet. Gázterv kell hozzá,de minden papír munkát tervező bonyolit le. A szolgáltató csak a mérő órát rakja fel,minden másból már ki van hagyva .kell egy jó gáz,fűtés szerelő.Ilyen emberük a tervezőknek is szokott lenni,ők együtt dolgoznak.

Egy olyan vill,sz,aki igazolást is tud adni az érintés védelemről Végül 1 szakszerviz,vagy magán vállalkozó akinek van jogosultsága üzembe helyezni.

Így megy ez.Sok sikert hozzá !

( hogy hova kerülhet a kazán és kéménye,azt tervező határozza meg )

2022. jan. 13. 19:03
 10/18 Valentino BROssi ***** válasza:
92%

Ha csak a fűtés költséget számolod akkor lehet, hogy nem fogja visszahozni az árát egy kondenzációs kazán, de ha azt is, hogy bármikor bármilyen munkapontba tud modulálni és nem ki/be üzemmódban megy akkor a fűtési komfort (egy ehhez igazított rendszerrel) magasan verni fogja a régi FÉG-et.

Ennek ellenére én előbb szigetelnék - az még a kazáncserénél is többet ér - azért 2 millió forintból ha nyílászáró csere még nem is, de homlokzat+tetőr szigetelés már kijöhet, inkább arra tedd félre a pénzt.

2022. jan. 13. 19:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!