Nappalira kötve vagy vezérelten fogyaszt többet egy új típusú de nem full okos bojler? Hogy éri meg jobban? Mindig melegítés vissza az elhasznált melegvizet vagy bízzuk a vezérelt áramra és lesz amikor lesz?
A kinézett bojler egy 120 literes ariston pro eco. Egyenlőre pár hónapig biztos, hogy vezérelt áramon lesz de utána fürdő felújítás miatt lesz lehetőség nappali áramra kötni. A kérdés, hogy vajon megéri e?
(azért kell most venni azonnal kb mert a jelenlegi tönkrement)
Ha a 120 literbe belefér a család fogyasztási szokásai, akkor butaság "nappalira" köttetni, mert rohadt drága lesz.
Esetleg egy köztes megoldás, hogy maradjon a vezérelten, de kiépíteni egy nappali csatlakozót arra az esetre, ha valamiért úgy ítélitek meg, hogy aznap túllépnétek a keretet és estére nem maradna meleg víz.
...vagy még:
- nagyobb bojler (150-200 literes)
- esetleg átfolyós gázbojler (ha van gázra lehetőség)
Nyilván és egyértelműen nappalira kötve a drágább, ez nem is kérdés.
A vezérelt sem kizárólag éjszaka melegít, hanem a hálózat mindenkori terheltsége alapján. A gyakorlatban éjszaka gyakrabban, nappal ritkábban, de "visszamelegítés" mindkét áramfizetési típus esetén jelen van.
Majdnem igazad van, csakhogy ehhez nem kell a vezéreltet dugaszolósan megoldani, elég, ha azt a villanyórát lenyomja és csak a nappalit dugaszolja, az viszont nem tilos.
Egyébként megsúgom, nálunk is van a bojlernek nappali dugasza is, de évszámra nem kerül használatba, mert elég a vezérelt is.
Van évente vízkőtelenítés, volt már javítva is villanyszerelő által, cserélték az órákat ÉMÁSZ által és soha senki nem kifogásolta ezt a megoldást.
Nem írtam sehol 4-es, hogy a vezéreltet oldja meg dugaszolósan!
(1-es vagyok)
Csak egy kérdés: ha nem dugaszolhatóan, tehát fixen be van kötve az a bojler a vezérelt áramkörre, akkor hogy dugod át a nappalira?
Az, hogy senki nem kifogásolta meg az évek során ezt a megoldást, nem jelenti azt, hogy teljesen szabályos. Az Émásznál biztos nem az, szakmabeliként mondom.
Itt egy link is a lepontozóknak: [link]
"Ajánlatunk Önnek szól, ha:"
...
"szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért (az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott) berendezéssel rendelkezik"
Annyira nem szeretnék ezen vitatkozni, mert én még szakmabeli sem vagyok, csak egy mezei fogyasztó, akinél a munkálatokat villanyszerelő mester végezte.
Hogy hogyan van bedugva, azt világosan leírtam az 5-ös válaszomban.
Vezérelt lekapcsolva amibe direktbe van kötve a bojler, nappali áramkörbe bedugva egy külön fityegő dugaszolóval, egyéb technikai részlettel nem szolgálhatok.
De mókásnak tartom, hogy az energiaszolgáltató azért marasztalna el, mert a nappalit használva az áramért többet fizetek. Általában fordítva szokott lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!