Megéri kicserélni a nyílászárókat és a radiátorokat?
Sziasztok!
Most költöztünk családi házba (120 m2 alapterület, 2 szint + padlás), nyitott, gravitációs fűtési rendszer van vegyes 38w totya kazánnal. Az a baj, hogy hiába fűtünk be és lesz nagy nehezen 20 fok estére, reggel alul újra 16, az emeleten meg 14 fokra hűl vissza. Arra gondoltam, hogy mivel a radiátorok is a 80-as évek óta ott vannak (két lemez egymással párhuzamosan a kinézetük, nincs is a lemezek között behajtogatva a vékonyabb lemez, mint a maiakon), biztos nem olyan jó a hatásfokuk; illetve régi fakeretes ablakok vannak, szellősen beépítve (többet én fújtam körbe purhabbal, mert egyszerűen lehetett mozgatni a falban).
Ha korszerű radiátorokra cserélnénk a régieket, és műanyag ablakokra a fákat, könnyebben meleg lesz, nem hűl majd annyira vissza reggelre? Kevesebb fa fog fogyni?
Legelőször az összes nyílászárót kell lecserélni műanyagra.
Ha te csinálod, akkor pár százezerből kijön.
Ha "iparos" akkor több millió is lehet.
Egyúttal a padlást is szigetelni kell, mert a meleg nagy része felül távozik.
Ez sokat fog javítani a komforton.
Ha nem lesz elég ennyi akkor sajnos a fűtés korszerűsítése már drágább lesz.
Először is azt kell eldönteni,marad e a vegyes tüzelésű kazán.
Ha igen,akkor a kazán közelébe a visszatérő ágba 1 megkerülő keringető szívattyút kell beszerelni.Ez lényegesen meg gyorsitja a radiátorok felfűtését.Hiába cserélnéd újra a radiátorokat,ha meleg víz csak "cammog" a csövekben . Hogy a fűtés gazdaságos is legyen,kellene kb 1000 l es ,vagy nagyobb puffer tartály.A kazán ezt a vizet is melegitené.
Akkor éjszaka sem hűl a rendszer nagyon le .Ez a minimum fűtés dolgában.
Minden választ nagyon köszönök!
Egyelőre maradna a kazán, 2016-os tehát nem olyan régi és elvileg csak 1 szezont volt használva előttünk.
Sajnos én egyáltalán nem értek a nyílászárókhoz, kénytelen leszek szakemberrel cseréltetni.
A padlás is szigeteletlen (belül látszanak a cserepek) akkor sort kell keríteni arra is.
További válaszokat is nagyon megköszönöm!
Nem a cserepeknél kell szigetelni, hanem a födémnél.
(A padlás alját.)
Második, szerintem a fűtés korszerűsítés olcsóbb lesz, mint a nyílászárók.
13 radiátor munkadijjal együtt olyan félmilliós tételnek számoltam, ellenben 15 120x120as ablak, két bejárati ajtó, két erkélyajtó, garázskapu, hát jó pár százezer az biztos...
Kedves kérdező!
Igen szép dolog tőled, hogy a fűtésed korszerűsítése kapcsán gondolsz -karácsony alkalmával- az utcán fagyoskodó hajléktalanokra is.
Csak erre a nemes cselekedetre tudok gondolni, mert más "önző ember" a saját otthonát próbálná befűteni -az ablakcserével- nem pedig az utcára engedné ki a meleget a lötyögő ablakai mellett.
Igazán akkor lennél nagyvonalú, ha nem csak az ablakréseken engednéd ki télen a meleget, hanem ki is tárnád teljesen az ablakaidat, és kiírnád, hogy "hajléktalan/melegedő".
A fázós egybegyűlteknek meg akár osztogathatnál forró teát vagy forralt bort...
A lényeg, hogy eszedbe se jusson elsőként az ablakcsere.
Kellemes Karácsonyt
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!