Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Megéri kicserélni a nyílászáró...

Megéri kicserélni a nyílászárókat és a radiátorokat?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Most költöztünk családi házba (120 m2 alapterület, 2 szint + padlás), nyitott, gravitációs fűtési rendszer van vegyes 38w totya kazánnal. Az a baj, hogy hiába fűtünk be és lesz nagy nehezen 20 fok estére, reggel alul újra 16, az emeleten meg 14 fokra hűl vissza. Arra gondoltam, hogy mivel a radiátorok is a 80-as évek óta ott vannak (két lemez egymással párhuzamosan a kinézetük, nincs is a lemezek között behajtogatva a vékonyabb lemez, mint a maiakon), biztos nem olyan jó a hatásfokuk; illetve régi fakeretes ablakok vannak, szellősen beépítve (többet én fújtam körbe purhabbal, mert egyszerűen lehetett mozgatni a falban).

Ha korszerű radiátorokra cserélnénk a régieket, és műanyag ablakokra a fákat, könnyebben meleg lesz, nem hűl majd annyira vissza reggelre? Kevesebb fa fog fogyni?

2021. dec. 21. 16:44
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
94%
Radiátor cserével a könyebb felfűthetőséget növeled, az ablak cserével a lehülést lassítod. A fal vastagság és anyag se mindegy, mert lehet külső szigeteéssel hatásosabb lenne az egész.
2021. dec. 21. 17:04
 2/17 anonim ***** válasza:
56%

Legelőször az összes nyílászárót kell lecserélni műanyagra.

Ha te csinálod, akkor pár százezerből kijön.

Ha "iparos" akkor több millió is lehet.

Egyúttal a padlást is szigetelni kell, mert a meleg nagy része felül távozik.

Ez sokat fog javítani a komforton.

Ha nem lesz elég ennyi akkor sajnos a fűtés korszerűsítése már drágább lesz.

2021. dec. 21. 17:06
 3/17 anonim ***** válasza:
61%
Ahogy a 2-es is írta, az ablakcsere hatalmasat tud dobni a konforton. Hasonló méretű kétszintes házam van, és szobáró szobára újítottam fel, cseréltem az ablakokat, (ahogy volt rá keret meg energia), ahogy alakultam, úgy lehetett csökkentenem a kazán vízének hőfokát. Először kellett 70-80 fokos víz is, mostmár simán elég 50 is.
2021. dec. 21. 17:58
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Először is azt kell eldönteni,marad e a vegyes tüzelésű kazán.

Ha igen,akkor a kazán közelébe a visszatérő ágba 1 megkerülő keringető szívattyút kell beszerelni.Ez lényegesen meg gyorsitja a radiátorok felfűtését.Hiába cserélnéd újra a radiátorokat,ha meleg víz csak "cammog" a csövekben . Hogy a fűtés gazdaságos is legyen,kellene kb 1000 l es ,vagy nagyobb puffer tartály.A kazán ezt a vizet is melegitené.

Akkor éjszaka sem hűl a rendszer nagyon le .Ez a minimum fűtés dolgában.

2021. dec. 21. 18:08
 5/17 A kérdező kommentje:

Minden választ nagyon köszönök!

Egyelőre maradna a kazán, 2016-os tehát nem olyan régi és elvileg csak 1 szezont volt használva előttünk.

Sajnos én egyáltalán nem értek a nyílászárókhoz, kénytelen leszek szakemberrel cseréltetni.

A padlás is szigeteletlen (belül látszanak a cserepek) akkor sort kell keríteni arra is.

További válaszokat is nagyon megköszönöm!

2021. dec. 21. 18:36
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem a cserepeknél kell szigetelni, hanem a födémnél.

(A padlás alját.)

2021. dec. 21. 19:53
 7/17 A kérdező kommentje:

Második, szerintem a fűtés korszerűsítés olcsóbb lesz, mint a nyílászárók.

13 radiátor munkadijjal együtt olyan félmilliós tételnek számoltam, ellenben 15 120x120as ablak, két bejárati ajtó, két erkélyajtó, garázskapu, hát jó pár százezer az biztos...

2021. dec. 22. 00:04
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
#7 Lehet, hogy olcsóbb a radiátorcsere, de attól, hogy a lapradiátor közepében is lesznek lemezek, még nem lesz annyival hatásosabb a fűtésed,hogy onnantól majd nem fogsz fázni. Elsődlegesen a meleget kellene benntartani, nem mégtöbbet kiengedni az utcára.
2021. dec. 22. 00:14
 9/17 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Én is ablakcserét ajánlanék. Plusz minimum gyapotot teríteni a padlásra. Sokat fog változni a helyzet.
2021. dec. 22. 10:40
 10/17 anonim ***** válasza:
52%

Kedves kérdező!

Igen szép dolog tőled, hogy a fűtésed korszerűsítése kapcsán gondolsz -karácsony alkalmával- az utcán fagyoskodó hajléktalanokra is.

Csak erre a nemes cselekedetre tudok gondolni, mert más "önző ember" a saját otthonát próbálná befűteni -az ablakcserével- nem pedig az utcára engedné ki a meleget a lötyögő ablakai mellett.

Igazán akkor lennél nagyvonalú, ha nem csak az ablakréseken engednéd ki télen a meleget, hanem ki is tárnád teljesen az ablakaidat, és kiírnád, hogy "hajléktalan/melegedő".

A fázós egybegyűlteknek meg akár osztogathatnál forró teát vagy forralt bort...

A lényeg, hogy eszedbe se jusson elsőként az ablakcsere.

Kellemes Karácsonyt

:)

2021. dec. 22. 10:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!