Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » 1,8 kw-os bojler teljesen...

Anonymus75 kérdése:

1,8 kw-os bojler teljesen külön van kötve, ugyanerre lehetne-e kötni az elektromos főzőlapot és sütőt? Elbírná?

Figyelt kérdés

2021. okt. 5. 14:38
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
Jaa értelek, hidd el, én is építenék szívesen nagy házat 3x25 amperrel minimum, műhellyel, tele gépekkel, fényekkel, elektromos szaunával, meg minden, ötleteim vannak. Talán majd egyszer, mert annyira meg nem keső nekem. De te azt írtad, hogy ennyi KELL, és hogy nem elég a 3x16 amper. De igen, elég. Meg a másik, hogy sok helyen még a 3x16 amper is problémás, falvakban, utcavégeken, stb.
2021. okt. 28. 20:50
 22/29 anonim ***** válasza:
Manapság egy szabványosítás az egy félmillió, azért nyugodtan lehet olyan ember, aki ehelyett a beruházás helyett gondolkodik.
2021. okt. 28. 20:50
 23/29 anonim ***** válasza:

21-es, 22-es és mindenki, akinek elég a 2x16A.

Nem vitatkozni akartam veletek. Megértelek benneteket, hogy engedtek a kényelemből, hogy kevesebbe kerüljön. Biztos én is így gondolkodnék más férj mellett.

De a férjem egy igazi ezermester, mindegy neki betonozás, falazás, csempézés, víz vagy villanyszerelés, vagy valaminek a megjavítása, mindent megcsinál. Ha csak az anyagot kell megvenni, fele, harmada a költség, mintha az iparost is fizetni kellene. Mindig azt mondja, hogy olcsóbb szerszámot venni és megtanulni dolgozni vele, mint másnak fizetni, hogy csinálja meg. Alkotni valamit a legjobb szórakozás! Nem idegesítő, mint iparosra várni, látni, hogyan csapja össze, hogy mielőbb tarthassa a markát a fizetségért. A párom ügyessége miatt nem törődünk annyira az árával, és nem azért mert sokat keresünk.

Látom, hogy a legnehezebb munkákat is vidáman dúdolgatva csinálja, nyugodt, nem stresszes, örül hogy csinálhatja, és ez a szemlélete valahogy rám is átragad.

2021. okt. 29. 22:07
 24/29 anonim ***** válasza:
100%

"Mindig azt mondja, hogy olcsóbb szerszámot venni és megtanulni dolgozni vele, mint másnak fizetni, hogy csinálja meg."

Azért azt tegyük hozzá, hogy ez akkor igaz (akkor viszont tényleg), ha az embernek az ideje is ingyen van. Nem mindegy, hogy a "megcsinálás" ideje a TV2 nézésének rovására megy, vagy valaki kötetlen munkaidőben (vagy neadjisten vállakozóként) dolgozik, és helyette tudnak "rendes" munkát végezni, pénzért.

2021. okt. 29. 22:25
 25/29 A kérdező kommentje:

Sziasztok megint!

Ez a villanyszerelés téma mindig vitákat generál, de az a fő, hogy intelligensen meg tudjuk beszélni a dolgokat♥

A témához visszatérve, vettem egy induk. főzőlapot, egy whirlpoolt(Whirlpool WL S3777 NE ), aminek van egy olyan beállítási lehetőse, amit power managementnek hívnak, ez azt jelenti, hogy be lehet állítani a maximális teljesítményfelvételt: 7,2 kW, 6 kW, 4 kW vagy 2.5 kW

Ez állítólag azért lett így kitalálva, hogy akinek ugye nem elég bika az elektromos rendszere, az is beállíthatja és használhatja a főzőlapot.

Én szeretném beüzemeltetni , viszont a jelenlegi konyhában csak egy konnektor van, az viszont távol lenne a f.laptól. A mikro, hűtő hosszabítón kapja az áramot.

Megoldható valami kütyüvel, hogy a főzőlapot a hosszabbítón keresztül használjuk? Olvasgattam a témában és ilyesmit láttam, hogy KOPP 194002002 villanytűzhely-csatlakozó doboz. Valamiképp megoldható lenne szerintetek, hogy addig is használjam a lapot, amíg a felújítás el nem kezdődik? Ha igen, leírnátok, hogyan és hogy melyik teljesítményt kellene beállítani majd, amit elbír a hálózat? Előre is nagyon köszönöm a válaszotokat! Vagy egyszerűen hívjak egy villanyszerelőt és ő tudni fogja mi a megoldás?

2022. jan. 4. 17:11
 26/29 anonim ***** válasza:

Az elterjedt konnektorok többsége 3,6 kW-ot bír. Ha konnektorba dugod, csak a legkisebb, 2,5 kW-os állásban használhatod. A hozzámenő vezetéknek is kevés az 1,5-ös. Már 4 kW-os állásban sem tanácsos használni, mert melegedhet a konnektor, és a vezeték is, nagyon tűzveszélyes lenne. A 4 kW-hoz már egyébként is 20A-es biztosíték kellene, a 16A-es már lecsapódik tőle. És akkor még nem is számoltam a többi fogyasztóval.

Ekkora teljesítményű fogyasztót én biztosan nem dugnék konnektorba, mindenképpen csatlakozó dobozt használnék a tűzveszély miatt. Egy fázis esetén 32A-es biztosíték kell, de 7 kW-nál már így is csak egy-két égőnek lenne elég a maradék. És 4-esnél vékonyabb vezetéket nem használnék. 2 fázis esetén is legalább 20A-es kellene legalább 2,5-ös vezetékkel, mert 16A-es esetén a 7 kW-osállásban már nem maradna áram a lakás többi fogyasztójának.

A helyes megoldás a 3 fázis lenne, kettőt elfoglal a tűzhelyed, a harmadikra tennéd a ház többi részét. Vagy nem használod ki a tűzhelyed 6kW és 7kW-os állását, és akkor egy kompromisszumos megoldás a 2 fázis 20A.

Amiket írtam az arra az esetre vonatkozik, ha a tűzhelyed 2 vagy 3 fázisú. Ha egy fázisú, akkor minimum 32A kell neki ha a 6 és 7 kW-ot is használni akarod. Ha a szolgáltatód hajlandó többet adni, mint 32A, akkor legalább 40A kell, hogy maradjon más fogyasztóknak is. Ha a szolgáltatód nem ad többet 32A-nál, akkor kell egy második fázis a lakás többi részéhez.

Hogy az utolsó kérdésedre is válaszoljak: Írtam, hogy én nem használnám konnektorból, hosszabbítóval meg pláne nem! De ha mégsem várod meg a felújítást, akkor csak a 2,5 kW-ot használhatod, folyamatos felügyelet mellett, és minden nagyobb fogyasztót kapcsolj le erre az időre. (bojler, mikro, kenyérpirító, mosógép, mosogatógép, hajszárító, vasaló, általában ami meleget termel az sokat fogyaszt.)

Hívhatsz villanyszerelőt, de egy normális villanyszerelő a te érdekedben nem fogja megcsinálni a villamos hálózat átalakítása nélkül. Amelyik hajlandó lenne így bekötni, azzal ne állj szóba!

2022. jan. 5. 20:52
 27/29 anonim ***** válasza:

Ha férjed van, akkor nem lehet Anonymus a neved, legfeljebb Anonyma.

Szerintem, ha a boyler kapott egy különálló kábelt, akkor ennek a platninak is kell egyet kialakíttatni. Ha ez évben lesz felújítás, satöbbi, akkor valami egyszerű, olcsó és ronda módszerrel, mint a vezetékcsatorna.

2022. jan. 5. 22:09
 28/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Egyelőre még nem történt semmi, valószínűleg majd csak a felújításnál lesz bekötve, de nem csak nekem, hanem biztosan másoknak is sokat segítettetek válaszaitokkal.
2022. jan. 30. 15:00
 29/29 anonim ***** válasza:

Korábban válaszoltam már, leírom, hogy van nálunk a családi házban bekötve egy fázisra a 4 részes indukciós főzőlap, és az elektromos sütő.

1x32 amper jön be a házba. A konyhának és a fürdőszobának felújításnál teljesen új áramköröket csináltunk, új vezetékekkel, 4es rézkábel minden. A főzőlap és a sütő egy csomagot képez, össze vannak kötve egymás között, de külön áramforrás kell neki. Lett egy külön áramkör a főzőlapnak, és egy külön áramkör a sütőnek, mindkettő C32-es biztosítékot kapott (tehát a sütő sem konnektorba van dugva).

Aki látott már ilyet, tudja, hogy a sütőnél és a főzőlapnál is másfajta bekötés van 1 fázisnál, mint 3 fázisnál (logikus), megmondom őszintén, nem tudom ha ez a főzőlap csökkenti a teljesítményt, de biztos, hogy van benne valami funkció, hogy 1 fázisnál 32 amperen másképp veszi fel az áramot, mint 3 fázison. A másik dolog, hogy 32 ampernél 1 fázis is tud 7,3 kilowattot, gyakorlatilag a full teljesítményt is letudná adni, ha nem megy semmi más a házban. De nincs, mondom, nincs olyan élethelyzet, hogy mind a 4 részt booster funkción kelljen használni, meg ha lenne is, akkor odafigyelnék, hogy ne menjen minden rész egyszerre. Évek óta működik a rendszer, hétvégén simán előfordul, hogy megy a sütő, 2 rész a főzőlapon, akár boosteren is, a mosógép, és az 1,5 kilowattos bojler is. Egyetlen egyszer sikerült lecsapni a főbiztosítékot, de csak egyszer. Amúgy tökéletesen működik. Igen, odafigyelést igényel, mert a határt lehet feszegetni így, de minimális kellemetlenség, nem éri meg emiatt nekünk 3 fázist behúzni, új vezetékek, új biztosítéktábla, stb. Úgyis csak szombaton meg vasárnap jellemző ez, hogy ennyi gép menjen.

Szóval nagyfelújítás lenne, húznám be én is a 3 fázist. De lehet élni 1x32 amperrel is egy átlagos családi házban.

2022. jan. 30. 18:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!