Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Legális magyarországon, ha...

Legális magyarországon, ha nem F, hanem E szabványú konnektort szerelek fel a falra néhány helyen?

Figyelt kérdés

A gyerekzáras és USB porttal ellátott fali dugaljak között haramadáron láttam az E szabványú konnektorokat, és ezekbe az összes itthoni elektromos eszközünk bedugható.

[link]

2021. szept. 5. 19:31
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Hol kapható Magyarországon, hivatalos boltban E konnektor? Szerintem sehol. Itthon az F a szabvány, csak ilyet szabad hivatalosan felszerelni. Már a C-t is tiltott újonnan felszerelni, csak a régről meglévők maradhatnak üzemben.
2021. szept. 5. 19:37
 2/6 A kérdező kommentje:

Emag-on láttam.

Praktikerben kapni még C típusút:

[link]

Amúgy mi minősül "hivatalos bolt"-nak?

2021. szept. 5. 19:43
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Villamossági boltokban például. Amit linkeltél az nem C típusú konnektor, hogy mennyire legális azt nem tudom. A C típusú konnektor az E földeletlen változata, nincs rajta a föld "fütyi". Régen elterjedt volt Magyarországon, de ma már kötelező a földelés, amihez az F szabványt választották nálunk, gondolom mert az akkoriban meglévő régi készülékek dugói ebbe mentek bele. A ma is használatos hibrid E/F dugó a 90-es években jött be, mert így egyszerűbb abba a pár országba ahol az E van exportálni a berendezéseket, nem kell csak miattuk külön dugóval ellátni a készülékek egy részét. Természetesen a C típusú dugó mindkét fajtája használható, csak a konnektor tiltott.
2021. szept. 5. 19:56
 4/6 A kérdező kommentje:
Van egy eléggé fancy konnektor és kapcsoló bolt az egyik új építésű lakóparkban a 13. kerületben, és ott I szabványú (Kína, Ausztrália, Új Zéland) konnektorokat is kapni.
2021. szept. 7. 10:05
 5/6 anonim ***** válasza:
Az szép, bár hogy kinek van szüksége rá azt nem tudom. Esetleg szállodákban, Olaszországban láttam olyan hibrid konnektort, ami kompatibilis az ottani L és az európai E/F dugókkal is, bár azokban akkora a lyuk, hogy simán bele lehet nyúlni, nem túl biztonságos.
2021. szept. 7. 10:23
 6/6 A kérdező kommentje:
"Az szép, bár hogy kinek van szüksége rá azt nem tudom." Az új építésű lakóparkokban a lakók nagy százaléka kínai.
2021. szept. 7. 10:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!