Lakásom villamos hálózatával kapcsolatban tudnátok tanácsot adni?
Leszögezem előre, hogy abszolút nem értek hozzá, csak gondolkozom, hogy idén, vagy jövőre nyúljak-e hozzá, természetesen szakemberrel a hálózathoz.
Vettem egy ingatlant ami 2007-ben épült, és 60 amperre van bővítve a hálózat. Ne kérdezzétek miért, számomra is rejtély.
Ennek ellenére ez nagyjából semennyire nincsen kihasználva. A lakáson belüli kismegszakító 4 db B16 feliratú kapcsolóból áll.
Ebből kettőről fogalmam sincs, semmi nincs rákötve vélhetően, egy van amihez tartozik 3-4 db konnektor, és ennyi, és 1 db van, amin MINDEN MÁS VAN (hűtő, fagyasztó, villanybojler, mosógép).
Van is bőven gond, a mosógép és bojler nem bírja egyszerre, mindig lekapcsol, így erre tekintettel kell lennem. Villanysütőt gázra cseréltem, nem volt kedvem ennyi nagy fogyasztóval totózni...
Rémálom az egész, de a jelenlegi helyzet még egészen tartható is, kihasználom a másik áramkörre kapcsolt konnektorokat, így nem rossz, ritkán kapcsol le bármi is.
Viszont tervezek bekötni klímát 2-3 db beltéri egységgel.
A fő kérdésem az lenne, hogy valahogy, viszonylag pénztárcabarát módon lehet egy teljesen új kiállást létrehozni, akár falon kívüli elvezetéssel, amiről a klímákat üzemeltetem, vagy elkerülhetetlen a hálózat teljes átszerelése? (ha már 60 amperes a hálózat..)
Ha megoldható, akkor ez mennyire költséges? Tényleg csak azért, hogy egyáltalán idén még beleférhet-e a keretbe, vagy ne is álmodozzak róla..
Köszönöm
"Villanyórából hány kábel jön fel"
Mondhatjuk így is :)
Érdekeseket írsz. Ezért mondom, hogy ki kell mérni a teljes házat.
Igen, a klíma betáplálást a villanyórától érdemes kiépíteni.
"és nem tudom kinyitni."
Ez azért gond, ha itt lemegy az egyik kismegszakító, nem tudod visszakapcsolni?
Ezt csak meg kellene oldani.
Abszolut logikátlan lenne, ha nem jönne be a 4 kismegszakítóhoz a 3 fázis.
Ugyan 4 kismegszakítós dobozban is ki lehet deríteni ott van-e a 3 fázis, de erre nem biztatnálak.
Ha a 3 és 4-es csatlakozásból (konnektorból) szeretnéd a klímákat, van esély, hogy onnan megoldható, azok egyikén sincs érdemleges terhelés.
Viszont meg lehet nézni a bekötött vezetékek keresztmetszetét, az már támpontot ad, hogy elegendő-e.
Mondhatnám kizárt dolog, hogy ne legyen meg min. 1,5mm2 és vréz.
De meg kell nézni....
Nem olvastam végig az össze hozzászólást, de ha vannak üres kisautomaták, akkor a klímákat onnan kellene megtáplálni.
Egy 3,5-es klíma kb. 1 kW elektromos teljesítményt vesz fel, ami nincs 5 Amper.
Köszi!
Azóta beszéltem villanyszerelővel, ő kiépíti a 3-eres kábeleket az új klímáknak, nem dugósak lesznek. Mondjuk nem tudom, hogy kb milyen árat számoljak erre, nagyságrendileg, nem tudom a mai villanyszerelés árakat. Nektek van ötleteketek intervallumra, anyagárral? Kábelcsatornával, vésés nélkül kértem.
Tisztább sor ez így, nem szeretnék később ráfázni, nem olcsó mulatság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!