Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Lakásom villamos hálózatával...

Lakásom villamos hálózatával kapcsolatban tudnátok tanácsot adni?

Figyelt kérdés

Leszögezem előre, hogy abszolút nem értek hozzá, csak gondolkozom, hogy idén, vagy jövőre nyúljak-e hozzá, természetesen szakemberrel a hálózathoz.

Vettem egy ingatlant ami 2007-ben épült, és 60 amperre van bővítve a hálózat. Ne kérdezzétek miért, számomra is rejtély.

Ennek ellenére ez nagyjából semennyire nincsen kihasználva. A lakáson belüli kismegszakító 4 db B16 feliratú kapcsolóból áll.

Ebből kettőről fogalmam sincs, semmi nincs rákötve vélhetően, egy van amihez tartozik 3-4 db konnektor, és ennyi, és 1 db van, amin MINDEN MÁS VAN (hűtő, fagyasztó, villanybojler, mosógép).

Van is bőven gond, a mosógép és bojler nem bírja egyszerre, mindig lekapcsol, így erre tekintettel kell lennem. Villanysütőt gázra cseréltem, nem volt kedvem ennyi nagy fogyasztóval totózni...

Rémálom az egész, de a jelenlegi helyzet még egészen tartható is, kihasználom a másik áramkörre kapcsolt konnektorokat, így nem rossz, ritkán kapcsol le bármi is.

Viszont tervezek bekötni klímát 2-3 db beltéri egységgel.

A fő kérdésem az lenne, hogy valahogy, viszonylag pénztárcabarát módon lehet egy teljesen új kiállást létrehozni, akár falon kívüli elvezetéssel, amiről a klímákat üzemeltetem, vagy elkerülhetetlen a hálózat teljes átszerelése? (ha már 60 amperes a hálózat..)

Ha megoldható, akkor ez mennyire költséges? Tényleg csak azért, hogy egyáltalán idén még beleférhet-e a keretbe, vagy ne is álmodozzak róla..

Köszönöm

2021. aug. 19. 16:14
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Egyébként villanyszerelő akitől vettem a lakást, remélem nem túlzás azt kérni tőle, hogy rajzolja le nekem ezeket, vagy válaszoljon ezekre a kérdésekre.
2021. aug. 19. 21:11
 12/18 anonim ***** válasza:

"Villanyórából hány kábel jön fel"

Mondhatjuk így is :)

Érdekeseket írsz. Ezért mondom, hogy ki kell mérni a teljes házat.

Igen, a klíma betáplálást a villanyórától érdemes kiépíteni.

2021. aug. 19. 21:14
 13/18 A kérdező kommentje:
Köszi, lassan, de okosodom. Abszolút hozzá nem értő nő vagyok, és kicsit szerettem volna tisztázni dolgokat mielőtt kihívok szakembereket, mert az biztos, hogy a teljes házat nem szeretném most áthúzni, akármennyire is kaotikus a helyzet. Szerintem is az a tiszta, ha külön jön fel a klímához a kábel, de ha jól sejtem ez nem annyira költséges, mint egy nagy bontás, áthúzás, főleg ha megfelel falon kívüli vezetéssel is.
2021. aug. 19. 21:22
 14/18 anonim ***** válasza:

"és nem tudom kinyitni."

Ez azért gond, ha itt lemegy az egyik kismegszakító, nem tudod visszakapcsolni?

Ezt csak meg kellene oldani.

Abszolut logikátlan lenne, ha nem jönne be a 4 kismegszakítóhoz a 3 fázis.

Ugyan 4 kismegszakítós dobozban is ki lehet deríteni ott van-e a 3 fázis, de erre nem biztatnálak.

Ha a 3 és 4-es csatlakozásból (konnektorból) szeretnéd a klímákat, van esély, hogy onnan megoldható, azok egyikén sincs érdemleges terhelés.

Viszont meg lehet nézni a bekötött vezetékek keresztmetszetét, az már támpontot ad, hogy elegendő-e.

Mondhatnám kizárt dolog, hogy ne legyen meg min. 1,5mm2 és vréz.

De meg kell nézni....

2021. aug. 19. 21:55
 15/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm! A villanyóra olyan, hogy a megszakítóknál ki van vágva a doboz fedele, de egyébként zárt, plombált az egész. Az óraállást is alig látom opálos üvegen keresztül.
2021. aug. 19. 22:20
 16/18 A kérdező kommentje:
Nagyon hasznosak a válaszok, ment mindenhova a zöld kéz
2021. aug. 19. 22:21
 17/18 klimaesvillany pont hu ***** válasza:

Nem olvastam végig az össze hozzászólást, de ha vannak üres kisautomaták, akkor a klímákat onnan kellene megtáplálni.

Egy 3,5-es klíma kb. 1 kW elektromos teljesítményt vesz fel, ami nincs 5 Amper.

2021. aug. 23. 10:01
 18/18 A kérdező kommentje:

Köszi!

Azóta beszéltem villanyszerelővel, ő kiépíti a 3-eres kábeleket az új klímáknak, nem dugósak lesznek. Mondjuk nem tudom, hogy kb milyen árat számoljak erre, nagyságrendileg, nem tudom a mai villanyszerelés árakat. Nektek van ötleteketek intervallumra, anyagárral? Kábelcsatornával, vésés nélkül kértem.

Tisztább sor ez így, nem szeretnék később ráfázni, nem olcsó mulatság.

2021. szept. 21. 16:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!