Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Lakásom villamos hálózatával...

Lakásom villamos hálózatával kapcsolatban tudnátok tanácsot adni?

Figyelt kérdés

Leszögezem előre, hogy abszolút nem értek hozzá, csak gondolkozom, hogy idén, vagy jövőre nyúljak-e hozzá, természetesen szakemberrel a hálózathoz.

Vettem egy ingatlant ami 2007-ben épült, és 60 amperre van bővítve a hálózat. Ne kérdezzétek miért, számomra is rejtély.

Ennek ellenére ez nagyjából semennyire nincsen kihasználva. A lakáson belüli kismegszakító 4 db B16 feliratú kapcsolóból áll.

Ebből kettőről fogalmam sincs, semmi nincs rákötve vélhetően, egy van amihez tartozik 3-4 db konnektor, és ennyi, és 1 db van, amin MINDEN MÁS VAN (hűtő, fagyasztó, villanybojler, mosógép).

Van is bőven gond, a mosógép és bojler nem bírja egyszerre, mindig lekapcsol, így erre tekintettel kell lennem. Villanysütőt gázra cseréltem, nem volt kedvem ennyi nagy fogyasztóval totózni...

Rémálom az egész, de a jelenlegi helyzet még egészen tartható is, kihasználom a másik áramkörre kapcsolt konnektorokat, így nem rossz, ritkán kapcsol le bármi is.

Viszont tervezek bekötni klímát 2-3 db beltéri egységgel.

A fő kérdésem az lenne, hogy valahogy, viszonylag pénztárcabarát módon lehet egy teljesen új kiállást létrehozni, akár falon kívüli elvezetéssel, amiről a klímákat üzemeltetem, vagy elkerülhetetlen a hálózat teljes átszerelése? (ha már 60 amperes a hálózat..)

Ha megoldható, akkor ez mennyire költséges? Tényleg csak azért, hogy egyáltalán idén még beleférhet-e a keretbe, vagy ne is álmodozzak róla..

Köszönöm

2021. aug. 19. 16:14
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Mielőtt a kérdésedre választ kapnál:

Milyen értékű (hány Amperos) a villanyóránál lévő plombált kismegszakító? (B vagy C?)

Lehet tévedek, de 1 fázison nem szokás 32A-nál többet adni.

2021. aug. 19. 16:32
 2/18 A kérdező kommentje:

Köszi! Megnéztem, a kinti villanyórán 3 db B20 kapcsoló van, mást nem látok, mert zárt, és nem tudom kinyitni.

A lakáson belül pedig a kismegszakító dobozában 4 db B16.

2021. aug. 19. 16:39
 3/18 A kérdező kommentje:

Igy talán jobb:

Ez van a lakásban: [link]

Ez pedig a villanyórában: [link]

2021. aug. 19. 16:45
 4/18 anonim ***** válasza:

A bejövő elektromos teljesítmény rendben van, csak az elosztás nagyon rossz.

Nem lehetne egy biztosítón a boyler és a mosógép.

Ezeket külön kéne választani, és melléjük mehet akár hűtő vagy a fagyasztó.

A 2 tervezett klíma mehetne egy biztosítóról, de 20A C-re kéne cserélni, ez a 3. fázis.

Lehet netán variálni, de a boyler teljesítményt nem tudom. 1200-2000?

A 20A automatához 2,5mm2 vezeték kell.

2021. aug. 19. 17:28
 5/18 anonim ***** válasza:

Benéztem: B20-asok vannak a főszekrényben, klímához sem lehet akkor 20A C-t tenni, csak 20A B-t.

Azért a klíma kívánt teljesítményétől is függ, lehet elmegy a 2 16A-ről.

2021. aug. 19. 17:32
 6/18 anonim ***** válasza:
Klímánál lehet jobban jársz, ha 1 kül, 1 beltéri felállást választasz.
2021. aug. 19. 17:34
 7/18 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat! A bojler csere előtt áll, egy 80 literes ariston evo-t szeretnék helyette, most egy rozsdás ezer éves hajdú van a lakásban.

Rendben, azzal sem lenne gond, ha külön lennének a kültéri egységek. Hűtő-fűtő klímákat szeretnék egyébként (gree, midea, nordic), de csak kiegészítő fűtésnek, nem fő fűtésnek, a nyári hónapok sem voltak most nagyon melegek, szigetelt a ház, jók a nyílászárók.

2021. aug. 19. 17:51
 8/18 A kérdező kommentje:

Na, most kicsit felidegesítettem magam, úgyhogy egy kislámpával körbementem a lakáson úgy, hogy mindig csak 1 kapcsolót hagytam fent a kisdobozban, és mindenhova bedugdostam, így néz ki a dolog:

1. B16: 2 db konnektor (egyiket a mosogatógép használja, másikat a vízforraló)

2. B16 (hűtő-bojler-mosógép-2 üres konnektor ) itt van az ugye hogy ha mosok akkor a bojlert ki kell húznom + mennyezeti világítás

3. B16 - 1 db konnektor és 1 db mennyezeti lámpa, semmi más, nem használjuk

4. B16 - 4 db konnektor - 1 db fagyasztó megy róla (samsung 6 fiókos álló)

Na most nekem a 4. és a 3. helységekbe kellene a klíma, így egyszerű dugaljjal megoldható lenne, ha külön kültéri egységet kapnának?

Bocsi a sok kérdésért, titkon abban reménykedem, hogy csak a bojlert kell megoldani és maradhat minden úgy ahogy van.

2021. aug. 19. 18:11
 9/18 anonim ***** válasza:

Szerintem a legfontosabb kérdés hogy a villanyóra szekrénybe hány darab kábel megy be a lakásból. Ha nem akarsz vésni bontani, kábelezni akkor maximum ennyi áramkörre tudod szétosztani a jelenlegi fogyasztókat. Lehet hogy a jelenlegi elosztásnál logikusabban is meg lehet csinálni.

A klímának én mindenképpen teljesen új betáplálást építenék ki.

És mielőtt bárminek is nekiállnék csinálnék egy rajzot amin az összes konnektor, kapcsoló, fixen kötött fogyasztó rajta van.

Melyik kábelet használja, melyik áramkörön van.

Enélkül elég sokszor fogod hallani a "ja bocs ezt nem gondoltam" mondatot amikor nekiálltok a szerelésnek.

2021. aug. 19. 21:05
 10/18 A kérdező kommentje:

Köszi! Neminkább fordítva? Villanyórából hány kábel jön fel?

Mert az a helyzet, hogy amikor meghibásodott egy készülék és leoldott a kapcsoló (lent is, fent is), akkor az egész lakásban elment az áram, de lent csak 1 kapcsoló ment le. Lehetséges, hogy az egész lakásba csak 20 amper jön fel, és a többi érintetlen?

A teljesen új betáplálás úgy értendő, hogy a villanyórától, ugye?

2021. aug. 19. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!