Mi az oka, hogy duplájára emelkedett a faanyag ára? Ha egyáltalán lehet kapni...
A tüzifa duplája lett, de pl. a tetőhöz szükséges gerendák ára is brutálisan megemelkedett, már ha szerencséje van az ácsnak, és tud egyáltalán venni.
Szerintetek mi az oka?
A piac alaptörvénye! Kereslet és kínálat viszonya határozza meg az árakat.
Mivel nagy a kereslet, és kisebb a kínálat, törvényszerűen felfelé mennek az árak.
USA és Kína felvasárolja a fat egesz Európából.
Nálunk erre még rájön az, hogy az agyatlanul építőiparba döntött állami pénz miatt sokszorosa a kereslet, mint korábban.
Ma ezzel van tele a NET.
2 honapja vettem 10x10es 4m-es gerendakat 6e Ft darab aron. Ez most 10-11e Ft lenne. Kemeny.
Hintahoz vettem, mondom nem veszek kis tetelben ha mar a szallitasert is fizetek. 10db.
Ugy nez ki meg jol is fog jonni mert kelleni fog masra is. Meg jo, hogy sok anyagot felhalmoztam az evek folyaman.
COVID alatt nem mentek a világ nagy fűrésztelepei, mivel nem olyannak ítélték a kilátásokat, hogy érdemes legyen termelni - sőt, mindenki a gazdasági visszaeséstől tartott és senki nem akarta, hogy beragadjon a drágán feldolgozott áruja. Aztán mint kiderült karanténban nem otthon ülnek a seggükön az emberek, hanem mindenki építkezni akar azóta is.
Magyarországon közbejön az is, hogy mi kevéske padlónak meg deszkának való fán kívül nem sok építkezésre alkalmas fát tudunk előállítani - fogyasztó, s nem termelő ország vagyunk fából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!