Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Villanyóránál kismegszakító...

Villanyóránál kismegszakító kapacitásnövelésének mik a feltételei, ára, átfutási ideje?

Figyelt kérdés

1x10 A-ről szeretnénk legalább 1x16 A-re megnövelni. Eon (ÉDÁSZ) területe, társasházi lakás.

Elképzelhető-e, hogy azért ilyen kisértékű az automatánk, hogy a teljes társasház, esetleg egy komplett elosztókörzet mindenkit ki tudjon szolgálni, folytonos leverés nélkül? (Feltételezem, nem 1,5 mm2-es a bejövő áramszolgáltatói vezeték (bár ez is lehet). De gondolom, azzal is számolnak, hogy ha több kapacitást igénylünk, azt utána ki is fogjuk használni - és ha ezt sokan mások is meglépik, végül a meglévő rendszerük szűkössé fog válni.)

Ha a hálózatukat ehhez először bővíteniük kell, azt ilyenkor mi igénylők fizetjük közvetlenül? Ha többen együtt igényeljük, megoszlik? (Hallottam olyanról, hogy 1x32 vagy 3x16 A-ig díjmentesen növelik annak, aki kéri? Van valakinek erről tapasztalata?) Illetve milyen átfutási időbe telik az ilyesmi?

(+ Annyit tudok korábbról szakitól, hogy a mi lakáselosztónkba az órától befutó saját vezeték 10 mm2-es MCu, legalább ez tehát valószínűleg nem jelent szűk keresztmetszetet.)

2021. máj. 31. 17:08
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem akkora a bejövő, és nem valószínű, hogy csak ezért 10-es, de nem lehetetlen, hogy a méretlen keresztmetszetével is már gondok vannak, azonban 1x32A-ra véleményem szerint szinte biztos, hogy bővíthető. 32-t kérj, mert addig van támogatás, addig kvázi ingyenes, azaz magának a bővítésnek nincs díja, ezen felül amperenként 4500 forint! Elvileg nincs semmi dolog, ha tényleg 10-es az elmenő, nem 6-os. :) Ettől függetlenül kell egy reg.szerelőt hívj, Ő átnézi, hogy minden rendben van-e, ha nem, akkor korrigál, ha igen, és adsz neki egy meghatalmazást, akkor kitöltöd a papírt és mindent intéz helyetted, eztán jön a szolgáltató, cseréli a kismegszakítót. 32A ingyenes, ez lehet 1x32 vagy 1x16+1x10+1x6 tök mindegy, ha 3x16-ot kérsz, akkor az 48A, ebből 16A-t kell kifizess a szolgáltatónak(!) 16x4500 forint.

A reg.szerelő díját nem tudom megmondani, nem egységes, nem a szolgáltató dolgozói, vállalkozók, és a körülmények nagyban befolyásolják az Ő árszabásukat, nyilvánvalóan ha kvázi nincs vele dolog, és még a mért betápot sem kell cserélni, akkor nem lesz egy horror összeg, de megkerülni nem tudod!

2021. máj. 31. 17:33
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Társasházban a háztól is kell a bővítéshez egy engedély.
2021. máj. 31. 17:42
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszaitokat!

Tehát hívok 1 reg. szerelőt, ő átnézi a mért oldalt (gondolom az órától a lakáselosztóig?), tfh. mi oldalunkon minden rendben, meghatalmazom az ügyintézéssel, egyúttal 32 A-t érdemes kérni, utána még annyi, hogy beengedem az Eon-osokat az órához, amikor kijönnek.

Ha bármit kell alakítaniuk a házban, főleg ha bontással jár, azt már a meghatalmazott szerelő intézi, vagy nekem kell beszélnem pl. a közös képviselővel? Jó, ha a k.képv. előre tud róla tőlem, vagy ezt is intézi a szerelő? Gondolom, Eon-tól is többször kijönnek területet felmérni stb, vki. be kell engedje őket a házba, ez gondolom én lennék, ehhez otthon kell várni őket?

2021. máj. 31. 19:11
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A szerelőnek kellene kommunikálnia a közös képviselővel, de ha bármit át kell alakítani azt Ő teszi meg. A reg.szerelő a plombált részt is átnézi, van plombabontási engedélye, azaz nem csak a mért, hanem a méretlen oldalt is. E-on az nem jön egynél többször, a reg.szerelő dolga, hogy minden rendben legyen, szabványnak megfelelő, Ők egyszer jönnek kismegszakítót cserélni, ilyenkor ahogy írtam előre értesítenek és igen, otthon kell lenned, de nem csak napot mondanak majd, hanem annyi azért kifér belőlük, hogy délelőtt vagy délután.

Felesleges ennyire belemenni a részletekbe, mindent elfog mondani a reg.szerelő, keress fel telefonon egy közelit, úgy is látni kell miről van szó, a helyszínen fogja tudni elmondani mi a helyzet, mivel közelit keresel, nagyjából vagy egészen pontosan előre tisztában lesz azzal, hogy az adott háztömbben mik a lehetőségek, mi hogyan oldható meg, mert tutira nem az elsőt csinálja majd a környékeden.

Annyit tudni kell erről, hogy ennek a lefutási ideje kb. 1 hónap, szóval nem egy gyorsreagálású egység az E-on, plusz ehhez az 1 hónaphoz még hozzájön az az idő, amilyen időpontra tudja vállalni nálad a szerelő a munkát.

2021. máj. 31. 19:33
 5/10 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a korrekt, alapos választ. ;-)
2021. máj. 31. 19:54
 6/10 anonim ***** válasza:
78%

"utána még annyi"

Egy f@zt. Hát ott írom, hogy a társasházi vezetéket is meg kell vizsgálnia valakinek. Nem a mért vezetékedet, hanem azt, hogy a te többlet kapacitásod okoz-e majd más lakások számára nagy feszültségesést, illetve egyáltalán elbírja-e az illetékes biztosítóbetét a kapualjban. S bár legtöbb esetben(újabb ház nagy méretezési teljesítménnyel) ez csak egy aláírás a közös képviselőtől, öreg ház vékony vezetékein nem szabadna ezt könnyedén venni, és ahol már megjárták, ott nem is veszik könnyedén.

2021. máj. 31. 20:23
 7/10 A kérdező kommentje:
#6, ezt értem, erre utaltam is a kérdésnél, hogy át kellhet alakítani a társasházi elosztóhálózatot is. De ezt már fentiek szerint a meghatalmazott villanyszerelő intézi, nekem nincs vele dolgom, max a házban jó, ha közlöm a szomszédokkal, hogy bátran beengedhetik XY-t, én hívtam oda. Ha terveztetni, kiviteleztetni kell (netán új védőcsövek, falbontás stb.), az ilyenkor anyagilag az egészet kizárólag az áramszolgáltató állja, vagy én, vagy a társasház, esetleg közösen?
2021. máj. 31. 21:08
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez is a regisztrált szerelő dolga, hogy azt megvizsgálja, én meg azért írtam, hogy kár ennyit beszélni erről, mert bármi lehet de leírni a legszélsőségesebb eseteket tök fölösleges, hogy azon előre aggódj, izgulj... miközben lehet, hogy sima ügy. Nem tudhatjuk látatlanban.
2021. jún. 1. 07:01
 9/10 anonim ***** válasza:
Dehogy dolga a regisztrált szerelőnek. Akkor dolga, ha vállalja. A feladat amúgy mérnöki.
2021. jún. 1. 09:12
 10/10 anonim ***** válasza:
Leírták a fontosabbakat fent, én annyit tennék hozzá hogy idővel úgy tervezzetek, nekünk kb. 5 hónap volt az igénybejelentéstől a munka elkészültéig. Szóval nagyon lassan van kész.
2021. jún. 1. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!