Elektromos háztartási eszköz teljesítményét hogy számolja ki a gyártó?
Most konkrétan az Electrolux EIT61443B főzőlapját néztem. A leírásban a következők szerepelnek:
Bal hátsó zóna: indukciós, 1800/2800W/180mm
Bal első zóna: indukciós, 2300/3700W/210mm
Jobb hátsó zóna: indukciós, 1800/2800W/180mm
Jobb első zóna: indukciós, 1400/2500W/145mm
Elektromos teljesítmény (W): 7200
Hogy jön ki a 7.200.W? Mert ha a főzőlapok max. teljesítményét összeadom, az 11.800.W
Tehát nyilván nem így kell kiszámolni, de akkor hogyan?
"Először is, a hasznos hő Joule"
Vagy watt.
joule a munka, a hőmennyiség és az energia– mértékegysége.
1 joule az a munka(!) amelyet 1 newton erő saját hatásának irányába eső 1 méter úton végez.
Itt még hő sincsen....
"Itt még hő sincsen...."
Nem azt írtam, hogy a Joule minden esetben hő, de a hő ebben az esetben Joule mértékegységű (nyilván kifejezhető különböző prefixumokkal, ekvivalens mértékegységekkel is, mielőtt ebbe is belekötsz)
"1 joule az a munka(!) amelyet 1 newton erő saját hatásának irányába eső 1 méter úton végez."
Igen, meg amit 1 W villamos teljesítmény 1 s alatt végez. Meg még ezer más dolog is.
"Vagy watt."
Nem. A watt az teljesítmény, akár mechanikai munka, akár villamos áram, akár bármi más végzi, de hő semmiképp nem lesz.
Ez egy panellakás ahol eleve is villanytűzhely volt, nem is lehet más. Az eredeti sem konnektorról működött, hanem közvetlenül jött hozzá a vezeték arra kellett rákötni. Arra azért kiváncsi vagyok, hogy ugye ma már minden háztartási eszköz igyekszik nagyon energiatakarékos lenni.
Ez az indukciós főzőlap (és mellé az elektromos sütő) több energiát fog használni mint amennyire az eredeti 40-50 éve beépített elektromos tűzhelynek szüksége volt?
2#, 3#
Nem ez volt a kérdés, miért nem arra válaszolsz?
6#
„Joule az tényleges,hő a Watt az csak egy fogyasztási érték érted a különbséget ?”
Te láttál már olyan főzőlapot, amire nem a felvett villamos teljesítményt adták meg W-ban? Biztosan nem, akkor minek hozakodsz fel olyasmivel, aminek semmi köze a kérdéshez?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!