230V-os moduláris csengőt, hogy kell bekötni?
Miután megvettem, egy ismerős mondta, hogy nem 230V-osat kellett volna vennem, mert ha valaki kintről (társasház) hozzáfér, megrázhatja. Mivel már megvettem, azt mondta, akkor a csengőbe kössem a fázist és a kapcsolóhoz vigyem a nullát és onnan tovább a csengőbe.
Én gondolom rosszul, hogy ha a fázist bekötöm a csengőbe, akkor az áram simán keresztül megy rajta és a nulla vezetéken tovább jut a kapcsoló egyik részéhez? Azaz mindegy mit viszek a kapcsolóhoz. Vagy teljesen rosszul gondolom?
Nem tudom, mennyire kell tartanom a véletlen áramütéstől, ahhoz azért meg kéne rongálnia valakinek a kapcsolót és Fi-relé is lesz a lakásban.
Már miért rázná meg? Ha leszedi a kapcsolót és úgy rázza meg az nem a te problémád. A takarítónő porszívójának konnektora is ugyan úgy meg tud ennyi erővel rázni.
Fázist szakítsd a kapcsolóval.
Nem árt tudni a viszonyokat. A kinti gomb milyen helyen van, milyen a védettsége? Mire tervezték a rendszert? Egy társasházban sokszor ez központi törpefeszültségű rendszer.
Ha egy eredeti rendszert átmódosítasz önkényesen, az abból származó gondok a te felelősséged. Ezért kell szakember, és látni az egész rendszert.
Kérdésedre felelőtlenség így választ adni.
Lépcsőházon belül van a kapcsoló, a közelben nincs kapu, ablak, így víz nem érheti természetes úton.
Schneider ASFORA Egypólusú nyomó, csengőjel, rugós bekötés, fehér
Alapban kis feszültség ment ki. A lakásban teljesen ki lettek cserélve a vezetékek (kint is, mert teljesítmény bővítés is történt). Benti elosztó doboztól megy ki kettő 1,5-es réz vezeték a kapcsolóhoz. Kéket vittem ki, miután ezt hallottam, amit a kérdésben írtam. De még csak most fogom összekötni, ezért kérdeztem.
Az kimaradt az előzőből, hogy köszönöm az eddigi válaszokat.
Akkor jól sejtettem, hogy így is, úgy is lesz a kapcsolónál áram.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!