Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Nagyon hülye kérdés! Hogy...

Nagyon hülye kérdés! Hogy nézne ki régi házban elektromos- és vízvezeték-csere? Fel kellene vágni keresztbe-kasul a falat mindenhol, ahol futnak?

Figyelt kérdés

Annyira nem régi, 90-es évek elején épült, 1995 óta napi használatban. Két szintes, tehát egy emelet. Alul wc-konyha szemben, tehát középső falon van a vízvezeték, felette az emeleten csak fürdő, viszont a fürdőszobán belül szemben két külön falon csap-wc, kád-mosógéplefolyó. Ezen kívül 3 szoba, lent nappali, konyha, garázs, spájz.

Hallottam, ahol megelőzték a problémát és előre kicserélték, de volt, ahol el is romlott valami, ezért utólag lett javítva. A szaki tudja, hol fut a vezeték a falban, vagy műszerrel kimutatja, netán kell mutatni alaprajzot? Mennyibe kerül mindez, egyáltalán honnan lehet tudni, hogy mikor kell kicserélni?

Hogy rakódhatott le 26 év alatt vízvezetékekben korrózió, károsodás? Láttam egy képet, hogy mennyire feketék 100 éves csövek belülről, és ugye azokon jön a csapvíz. Mennyire veszélyes az? A lerakódást lekaparni kell, vagy a vízvezetéket kicserélni?

2021. febr. 11. 22:25
 1/10 anonim ***** válasza:
El.kábelt vezetékeket f gyorsan lehet cserelni ha végig gégeflexi csőben volt befalazva . Átfűzik es behúzzák . Vízórától érdemes cserelni házig , bent max tisztizószűrőt ratenni . Itt az utcaban 60 eves vizrendszert csereltek ki órától házig majd bent is vegig . A vascső alig volt kopva flex erőlködött és vizkő minimalis bevonatot kepezett . Ha ezt tudták volna akkor marad .
2021. febr. 11. 23:30
 2/10 anonim ***** válasza:

30 éves a házunk és gyakorlatilag minden újszerű.

Eszemben sincsen cserélni bármit is.

2021. febr. 11. 23:51
 3/10 anonim ***** válasza:
Miért gondolod hogy a vízvezetéket cserélni kell?
2021. febr. 11. 23:58
 4/10 anonim ***** válasza:
ez nem régi ház...
2021. febr. 12. 00:10
 5/10 anonim ***** válasza:

Én is a főkérdés láttán azt hittem, 70-80 éves házról szól majd a kérdés, ahol még alu kábelek vannak.

Jól néznénk ki, ha 30 évente cserélni kéne a vezetékeket, meg a vízvezetékeket.

Mi indokolja a cserét?

2021. febr. 12. 10:24
 6/10 anonim ***** válasza:
A kérdésem a villanyhálózatnál,hogy azt miért szeretnéd cserélni? Ha 90-es években épült, akkor elképzelhető rézvezeték a falban. A kapcsolótáblát kell megnézetni, milyenek a kismegszakítók és van e Fi relé, illetve szabványos-e a földelés. Ha mindenképpen cserélni akarod, akkor át kell húzni, mert 100%hogy védőcső az van a falban, esetleg,ha változtatást akarsz, akkor kell vésni. Ha eddig nem volt problémád az elektromos hálózattal, akkor csak nézesd meg a fönti dolgokat és a többit felejtsd el, mert felesleges.
2021. febr. 12. 10:49
 7/10 anonim ***** válasza:
Miért gondoljátok azt, hogy egy régen épült házban biztosan alumínium vezetékek vannak? A mi házunk 1936-ban épült és már annak idején is kizárólag rézvezetékekkel lett szerelve. Igaz, hogy cseréltük, mert kicsi volt a keresztmetszete és a szigetelése is megromlott. A csere során egyetlen alumíniumvezetéket sem találtunk.
2021. febr. 12. 11:27
 8/10 A kérdező kommentje:
Rokonomék szintén a 90-es évek első felében költöztek a házukba, és ők már cserélték az elektromos kábeleket a falban. Mikor rákérdeztem, épp ez volt a válasz, hogy milyen rég volt már, hogy a beköltözésük óta nem volt cserélve. Ezért jutott eszembe a kérdés.
2021. febr. 12. 14:03
 9/10 anonim ***** válasza:

Dicséretes, hogy a problémákat megelőzve, inkább felújítanád.

Ha jól csinálták meg annó, akkor szinte biztos hogy nem kell semmit sem csinálnod.

A villanyrésznél már leírták korrektül mi a teendő.

A vízvezetékeknél a látható részeket nézném meg szabad szemmel. Ha nagyon akarsz cserélni akkor a földben futót cserélném ki. Ha az ereszt valahol, akkor annak nincs nyoma.

2021. febr. 13. 16:08
 10/10 anonim ***** válasza:
Ez azért egy ház esetében jópár millás beruházás. Én 50 éves vezetékeket cseréltettem, de annak volt értelme, mert a legtöbb helyen földelés se volt.
2021. febr. 13. 20:27

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!