Mekkora puffer tartály legyen? 1000L vagy 1500L?
Eddig a lakásban ahova fogunk költözni csempekályhával oldották meg a melegítést. (csak az alsó szinten laktak)
De most mi beköltözünk az emeletre és így már nem megoldható a melegítés. Kellene külön kazán és egy rendszer.
Beszéltem egy ismerőssel és ő azt javasolta, hogy kazán és puffertartály lenne a legjobb megoldás.
A ház mérete 130nm, belmagasság 2.5m.
Az ismerős által ajánlott kazán 37kW (minimálisan, 1000L pufferrel), vagy 42kW (nagyon ajánlott, főleg egy 1500L pufferrel). A használati melegvízünk (4-6 fő részére) is erről lenne, szóval ezért is ajánlott ekkorát.
A kérdésem, hogy megéri a nagyobb és egyben drágább opció vagy elégséges a kisebb és olcsóbb megoldás?
Én ezt a 37kWattos kazánt is kicsit nagynak találom, így inkább olvas utána. 100m2-es házhoz nekem egy 24kWattos kazánom volt, és az akkor még régi ablakokkal és szigeteletlenül.
itt 150m2-esre is csak egy 24kWattost írnak.
Átfolyós rendszerű kombi, (vagyis fűtés+melegvíz) kazánt meg nem javaslom, főleg kádhoz. Inkább külön egy bojlert.
Nekem is amúgy 32kW kazán volt az első amit ajánlottak. Csak a nagyobb onnan került szóba, hogy ha lesz egy puffer, akkor ne keljen sokat tüzelni, hanem elég, hogy ha a nagyobb kazánnal párszor tüzelek. Aztán szóba került a nagyobb puffer, 1500L és így jött a még nagyobb kazán.
A tanács szerint ha lesz puffer akkor érdemesebb a nagyobb kazán is. Nagyobb pufferrel pedig még nagyobb kazán.
Pl. 32kw kazánnak kell 5 tüzelés az 1000L pufferhez. A 37kw.nak csak 3 kellene. Az 1500L pufferhez a 37kw.nak 5 tüz kellene, a 42kw.nak pedig 3. Ez persze csak példa, nem feltétlenül ez a valós. A lényeg, hogy ha több lenne a pufferben a víz, kevesebbet kellene tüzelni egy nap alatt.
A pufferre azért gondoltunk, mert egyszerűbb lenne pár órán keresztül aktívan fűteni és utána lenne szinte egész napra meleg.
Vegyestüzelésű kazánról lenne szó. Sajnos gáz nincs a közelben, így az ki van zárva.
A cél az lenne, hogy miután melóból hazaértem, olyan d.u. 5 óra körül még langyos legyen a radiátor és a házban ne legyen túl hideg. S akkor aktívan tudnék a kazánnal foglalkozni pár órát és így meg lenne oldva a fűtés szinte egy egész napra. Persze nagy hidegben ez nem így lenne, de úgy átlagban gondolkozok.
Viszont azért egy normális összegbe is szeretnénk beleférni. De ha megérné a nagyobb mindenből hosszútávon akkor inkább áldozunk rá.
Az a baj, hogy nehéz így megállapítani, de lehet, hogy felesleges mindenből a nagyobbat. Meg persze kérdés, hogy el e fér a nagyobb puffertartály. Fával is lehet jól tüzelni, én is azzal fűtök+klíma. ha este megpakolom, és leveszem a huzatszabályzót 20-30 fokra, akkor reggelre még van parázs, a lakásban meg ugyanúgy megvan a 24 fok, miközben nincs puffertartályom, mert nincs hova tenni. Nálad is valószínűleg elég lenne a kissebb kazán, és a radiátorokra termofej, így mikor megvan a szobákban a kívánt hőfok, akkor tudnád melegíteni a puffertartályban a vizet.
Meg ezen felül persze fontos a jó szigetelés is, anélkül őrült módon kell fűteni, és akkor meg a fa fűtőértékének nagyrésze kimegy füsttel a szabadba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!