Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Új elosztótáblát akarok...

Új elosztótáblát akarok felszerelni otthonra. Mik az ajánlott szerelési lépések? Körülmények lent.

Figyelt kérdés

Milyen fúróval milyen dübellel hányas csavarral furatoljam?

Előtte horonymarjam a falat a csöveknek a doboz helye mögött?

Milyen horonymarót ajánlanátok, esetleg más géppel?

Most még egy fázisom van, de a jövőben tervezem 3 fázisra bővítést, milyen csöveket tegyek, hogy ne kelljen újra lebontani a vakolatot?

12 áramkör van Diazedekkel. Egyelőre maradna az áramkörök száma.

18-24 modulos táblára gondoltam. Majd a tábla csere után elkezdem a vezetékek cseréjét is MÜ csőbe. Akkor csinálnék terheléselosztást.

A mérőhelyig meddig mehetek el órabontás nélkül az elosztótáblától a vezetékkel, védőcsővel? Kiállásokat még kiépíthetem?

És régi ház, nincsen bent lakásban védővezető azt is be akarom hozni.

Földeléseket sem tudom mennyire vannak (kád gázcsövek stb.)

Azt is kivigyem a PE-sínről a társasház méretlen vezetékhálózatára vagy külön szokott EPH gerinc lenni a földelő szondáig?

3/4-ed éve végeztem villanyszerelőként.

Még nem dolgoztam a szakmában. Iskolában meg szereltünk keresztreteszelést meg motorbekötést de egy szerencsétlen elosztótábla falra szerelése, vagy EPH kiépítése, vagy védőcsövezés falbavésés nem volt..

2021. jan. 19. 18:12
 1/1 anonim ***** válasza:

Én ezt így nem nagyon csinálnám, mert a szokásos elosztótábla kialakítás az az, hogy mögéje egy dobozba érkeznek a csövek. Gyakorlatilag majd minden egyes áramkör cseréjénél külön le kell majd szerelni.

Társasházban nem lehet olyan egyedi érintésvédelmi megoldást alkalmazni, amelyik esetleg veszélyes lehet másokra, így a védővezetős-földeléses-PE sínes kérdéskör nem megválaszolható.

Úgy látom, van némi elméleti zavar földelés és EPH ügyben, az áramütés elleni védővezetőt azt villamos készülékek testére kell kötni, az EPH meg más fémszerkezetek bekötésére szolgál. Ez a fő különbség köztük.

Az alumíniummal magával semmi baj nincsen - ha megfelelő keresztmetszetű a túláramvédelméhez. A kötéseivel van a baj. Ha nem rugós a kötőelem, akkor állandóan utána kéne húzni. Ha ezt negyven évig nem csinálták, akkor nagy esély van rá, hogy a felülete már nem szép szürke (az sem fém, hanem oxid), hanem égett, pörkös, satöbbi, mely nagyobb terhelés esetén melegszik. Ez a veszély valószínűsíthető, és ennek tudatában kell dönteni, hogy mennyire sürgős a csere.

2021. jan. 21. 18:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!