Külső homlokzati szigetelést meg lehet vastagítani? Érdemes?
30 éves ház, b30 tégla fallal, mindössze 8 cmes homlokzati szigetelést kapott.
Ahogy olvasom, 24 cmes szigetelést javasolnak ma már.
Rá lehet rakatni +16 cmt? Nem gond a falnak, hogy úgy szét lesz fúrva így már, mint egy szita?
Illetve, érdemes egyáltalan, tényleg sokat számít?
Ablakok műanyag nyílászárós, de nem tudom, hány kamrás, biztos a legolcsóbb.
Födém szigetelés rossz (gerendák között 10 centi üveggyapot, 30 éve, fólia nélkül..), de azt mindenképpen negcsinálom jóra. Régi üveggyapot ki, új be, arra párazáró, majd 2 x 10 centi ásványgyapot, páraáteresztő a terv.
Homlokzatot viszont nem erőltetem akkor, valószínűleg soha nem térülne meg.
"Egyetemen is azt oktatták, hogy az első 4 centi számít igazán."
Valóban elhangzik ez a mondat a falon átmenő hőmennyiséggel kapcsolatban, de rögtön a következő mondatban azt mondom, hogy csak emiatt azért annyira szamár ne légy, hogy vizsgán 4 centis szigetelést tervezel valahová, mert megbuktatlak!
És szépen elmagyarázom a továbbiakat, csak akkor te már nem figyeltél! A hő, az egy bonyolult dolog. Van a hőmennyiség, és van a hőmérséklet. A hőmennyiség extenzív (összeadódó) mennyiség, ez megy át a falon. Az intenzív (kiegyenlítődő) párja a hőmérséklet. Ez meg a fal hőfoka, miközben a hőmennyiség vándorol a falban. A fal belső és külső oldala közti hőmérséklet különbség hajtja át a hőt a falon.
És nagyon nem mindegy, hogy a belső oldal hőfoka mennyi! Hogy az esetleg 14 fok alatt van, a harmatpont alatt van, és penészedik tőle a fal. Vagy esetleg 20 fokos a fal belső oldala, ha a levegő mellette 22. A kommentem végén belinkeltem egy ábrát, hogy bár a falon átmenő hőmennyiséget valóban megfogja az első pár centi hőszigetelés, de ahhoz, hogy a fal belső oldalának felületi hőmérséklete IS megfelelő legyen, bizony kell a 20-30-40 centis hőszigetelés. Attól függően, hogy a falazatnak milyen hőtechnikai tulajdonságai vannak. Az ábra zárt cellás fújt habra vonatkozik. A többi hőszigetelőnek ettől rosszabb értékei vannak. Ha azt akarod, hogy a fal majdnem olyan hőmérsékletű legyen, mint a benti levegő, akkor sajnos fel kell rakjad a minimum 20 centis hőszigetelést rá! Ez a minimum! Ez nyilván komfortérzetben fog megnyilvánulni, hogy ülhetsz bátran a fal közelében is télen, nem süt a hideg. A megtérülésért lihegők ezt nem szokták díjazni itt a gyakorin. De aki 4 centis hőszigetelést tervez a vizsgán költség-optimalizálás miatt, nos azt megbuktatom...
13as: érdekes volt, köszönöm, sok újat írtál.
Viszont, ahogy olvastam az írásodat, én a túl vékony szigetelés (mint a 8 cm) hátulütőjeként mindössze annyit láttam, hogy 1. Penészedhet a fal, 2. Süthet a hideg a fal mellett.
Ha van olyan szerencsém, hogy nálam nem penészedik a fal, és a fal mellett ülő hidegérzet nem zavar, akkor mit tanácsolnál?
A grafikonodon úgy tűnik, hogy a vastagabb szigetelés minimális hőmennyiség veszteség javulást eredményezne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!