Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » EPH (Egyen Potenciálra Hozás)...

EPH (Egyen Potenciálra Hozás) kialakítását, hogy kellene megoldani?

Figyelt kérdés

Üdv,

EPH-t szeretnénk kialakítani, egy társasház lakásában. Sokat utána olvastam, és ellentétes információkba futottam, ezért biztos, ami biztos, megkérdezem, mielőtt nekifogunk. 6mm2 (zöld-sárga) vezetékkel gondoltam mindenhol. Képeket is készítettem, amin jelöltem.

1. Előszobában, közvetlen a gázmérőnél összekötni a ki-be jövő gázcsöveket ( [link] ).

2. Képen az EPH 1 jelölésnél ( [link] ) gázcsövet összekötni az elosztódoboz PE (földelés) sínjével.

3. Konyhában, a képen EPH 2 jelölésnél ( [link] ) a gázcsövet összekötni a „nem tudom milyen” csővel (csak keresztüljön a lakáson).

4. Konyhában, itt ( [link] ) szerintem többet már nem kell csinálni.

5. Fürdőben ( [link] ), a vízmelegítőbe bemenő gázcsövet (EPH 3 jelöléssel), közvetlen összekötni az elosztódoboz PE (földelés) sínjével. (Mindegy, hogy EPH 3a vagy EPH 3b jelölésnél kötöm be?)

EPH 4 jelölésnél összekötni a hideg vízcsövet a gázmelegítőből kijövő meleg vízcsővel, vagy külön kell a hideg vízcsőhöz is EPH kialakítás?

Csatolok még 3 képet a fürdőről (kép 1: [link] - kép 2: [link] - kép 3: [link] ). A vízmelegítő aljánál ránézésre fémesen kapcsolatban van az összes cső, nincs flexibilis cső, ezért gondolom, azt nem kell mindet külön összekötni. Hideg vízcsőnél is fémes összeköttetés van ránézésre.

Egy ismerősöm mondta, hogy elég közvetlen a gázmérőnél összekötni a ki-be jövő gázcsöveket, és a fürdőben lévő vízmelegítőbe bejövő gézcsövet közvetlen 6-os vezetékkel az elosztódoboz PE (földelés) sínjével. Utána olvasva én nem ezt láttam. A fürdőben átmenő hideg vízcsövet állítólag azért nem kell bekötni az EPH-ba, mert ezeket a legalsó szinten le szokták földelni. Viszont, az alsó szomszéd átalakítatta azt a csövet és tudtommal nem fémcsővel van összetoldva, emiatt látnám azt is szükségesnek bevonni az EPH hálózatba. Jól gondolom?

Kádat jelenleg sajnos nem tudjuk megoldani, mert be van építve (körbe van csempézve).

Milyen lenne a legmegfelelőbb EPH kiépítés az esetemben?

2020. nov. 23. 06:50
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

1 Gázóra átkötés OK.(ez a gázóra megbontása miatt kell)

2 gázcső bekötés EPH-ba ok.

3 A nem tudom milyen csövet nem gázcsővel, hanem vezetékkel az EPH csomópontba (PE sinhez).

Valahol a vízvezetéket is kösd be. Ha műanyag 5 rétegű csővel szerelt, akkor egyik kiállás fém részénél lehet.

A gázcsövet elég 1x bekötni, nem kell helyiségenként.

Megfelelő az a bekötés, ha a gerinc védővezetőd legalább 2,5mm2 a lakásban, egyszerűen hozzákötöd ehhez a csöveket, nem kell újabb vezetéket kihúzni.

2020. nov. 23. 12:03
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Most jutott el a lakásfelújítás odáig, hogy lassan az EPH be lesz kötve.

3. Az ismeretlen fém csőhöz is (konyhában), akkor elvittem egy külön védőcsövet, így az is közvetlen lesz bekötve (nem a gázcsővel lesz összekötve).

Fürdőben megnéztem multiméterrel, folytonosságméréssel a fém csöveket (gázcső és a többi vízcső között), és mindegyiknél jelzett, így azok érintkeznek egymással. Azért elvittem a fürdőig is védőcsövet a védővezetőnek, mert egy olyan infót is kaptam közben, hogy elméletileg, hivatalosan 5 méterenként kell a nagyobb fém részeket bekötni.

Így most a mérőnél (gázóránál) összekötöm a ki-be jövő gázcsöveket. Előszobába és fürdőbe bekötöm a gázcsövet a PE sínhez, valamint a konyhában lévő ismeretlen csövet is közvetlen a PE sínhez.

Úgy tudtam, hogy minimum 6mm2 kell legyen a gerinc védővezető.

2021. jan. 7. 22:41
 3/3 anonim ***** válasza:

Miként egy másik kérdésre adott válaszban olvasható, a mostani szabványok nem tételes előírásokat adnak, hogy 'a küszöböt megközelítve azt a lábadat, amelyik mozgás közben tovább lendülne, mint a küszöb, emeld fel a küszöb magasság+10 cm-re", hanem az elveket adják meg, amelyeket az adott helyzetre kell ráapplikálni. Ez a külön gerincvezető téma ez 1986-tól kb. 2009-ig volt hivatalos fogalom, azóta koncepcióváltás volt, ahol van védővezető, és megfelel a paramétereknek, az jó EPH vezetőnek.

Sokaknak az önálló gondolkodás viszont nem megy, félnek a felelősségtől. Nekik kínálja a világ sorvezetőként a megszűnt magyar előírásokat, melyekben volt 5 m is, de nem úgy, ahogy mondod, mert az hülyeség. Ez volt:

"függőleges kiterjedése az adott helyen lévő épületrész egy teljes szintmagasságánál nagyobb, vagy vízszintes kiterjedése 5 m-nél nagyobb"

Mivel természetesen a megszűnt előírás alkalmazható, hiszen bármi alkalmazható, ami nem tilos, vagy nem okoz károkat, akár 1 négyzetméter keresztmetszetű arany EPH vezető is lehet, felületén művészi vésetekkel.

Csak azt ne mondja senki, hogy kötelező.

Tehát a jelenlegi szabványban nincs EPH gerincvezető és nincs 6 mm2 EPH gerincvezető.

2021. jan. 8. 09:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!