Járólap lerakásához milyen mélyalapozót és aljzatkiegyenlítőt használjak?
Először csinálom a panellakás járólapozását. Felszedtem a járólapot, felcsiszoltam a ragasztót és alaposan felporszívóztam. Most jönne a mélyalapozás és az aljzatkiegyenlítőzés. Jó minőségű anyagokkal szeretnék dolgozni, de nem értek hozzá. Ezek találtam a neten, jók lesznek?
Közelünkben van egy OBI, ezért itt néztem:
- OBI Mélyalapozó diszperziós 5 literes
- Aljzatkiegyenlítő Novoplan Maxi beltéri 25 kg
Mekkora lapokkal akarod burkolni?
Az aljzatkiegyenlítő jó lesz, de alapozónak Mapei Primer G javasolok.
Szinten mapei alapozot ajanlok.
Nezted mar kb mennyi kiegyenlitot kell ontened?
Panelban vannak erdekes dolgok.
Mi jarolap darabokkal es ragasztoval a kiegyenlitozes elotti napon beszinteztuk a burkolni kivant helyisegeket.ezek alapjan ontottuk a kiegyenlitot,mindenhol a lerakott jarolap tetejeig ontottuk.igy lett vizben
A kiegyenlitot gyorsan kell onteni,foleg ha sok kell.valaki legyen segitseged aki keveri, es hasznaljatok tobb vodrot.
A sarkokat erdemes meg megnezned mert a legtobb panelban a sarkok nagyon magasan vannak,erdemes vesovel nekiesni es kivesni a magasabb reszeket,hogy szep legyen a vegeredmeny.
Ezt a járólapot tervezem:
Nem tudom, hogy mennyi alapozó kell. Elég annyi, hogy pont szintben legyen minden? Amit nem tudok, hogy hogyan vigyem át a magasságot tűpontosan a konyha végéből a fürdőszobáig. (1+2 félszobás lakás, a konyhában és a folyosón lenne folytonosan a járólap)
A fürdőszobába saját magam által épített zuhanyt szeretnék, oda a vízzárást is meg kell oldani.
Egy 2,5 m es vizmertekkel konnyeden meg lehet allapitani a szugseges kiegyenlito mennyiseget.
Szinten 1+2 feles lakas eloszoba konyha burkolasat csinaltuk nemreg,15x60cm es lapokkal,plusz ket szoba mar eleve ezzel a lappal volt burkolva.szepen sikerult a szinteket beloni hala az elore dolgozasnak.
A szintezest ezert is erdemes elore megcsinalni,hogy egy kis kiindulasi alapja legyen a kiegyenlitozesnek.
Indulj el attol a ponttol ahol a legmagasabbnak mered az aljzatot,onnan szepen haladva mindig tegyel annyi pl jarolapot a vizmertek ala,hogy vizben legyen.
Ezeket a szintezo lapokat rogzited ragasztoval,majd masnap ezekhez igazodva ontod a kiegyenlitot.
Igy biztosan szepen tudod majd rakni a lapokat.
Mielott elkezdesz burkolni,merd ki,hogx jonnek ki szepen a lapok.pl a wc melletti eloszoba falhoz probalj meg nem 3centis darabot hagyni,ehez merd ki,mekkora lappal erdmes indulnod a szoba felol,vagy esetedben a konyhabol,mivel Nalad a szoba nem jarolapos.inkabb vagj a konyha belso falanal 3 centivel kisebb lapot,es szinten ezt a nagyszoba ajtoban is,mint a rovid eloszoba reszen egy 3centis csik csunyaskodjon.vagy ha a bejarati ajtoval parhuzamosan szeretned rakni akkor ott merd ki,hogy jon ki szepen a furdo es wc elott.szinten igy a konyhaban is,bar az adott lesz az eloszobai lap miatt,de elore gondolkodva ott is ki tudod szamolni.
A furdoben az epitett zuhanyt ha magad csinalod,figyelj a lejtesre a lefolyo fele,es kenheto szigetelessel szigeteld a falat burkolas elott(tobb retegben,a sarkokban elosito szallaggal)
"Amit nem tudok, hogy hogyan vigyem át a magasságot tűpontosan a konyha végéből a fürdőszobáig."
Lézeres szintezővel a legegyszerűbb. Az egyik helyiségben tetszőleges magasságban kijelölsz egy vízszintes vonalat. A falon pár helyen elég bejelölni, ezt át tudod vinni a többi helyiségig. Majd csemperagasztóval kis pogácsákat készítesz, a tetejére valami kemény lapkát - ezeket kell vízsintbe beállítani. Az aljztatkiegyenlítőt a lapkákig kell majd önteni. Én a lapkák helyén a lézer szint segítségével megmértem a lézer vonalig a magasságokat, hogy tudjam, hogy melyik a helyiség legmagasabb pontja. Ugyanígy a kis pogácsák szintjét be lehet szépen állítgatni. Ez a pogácsázás azért fontos egyébként, mert az aljzatkiegyenlítő nem csinál tökéletes vízszintet, csak lokálisan, az öntés helyén terül el szépen. Ha valahová többet öntesz, ott magasabban lesz a szint. Főleg úgy, hogy nem tudod egyben kiönteni az egész helyiséget. Pár vödör kiöntése között megköt a korábbi annyira, hogy ha hozzáöntesz még egy adagot, nem lesz szintben. Nekünk pogácsázás nélkül sikerült több, mint 1,5 cm szint eltérést produkálni 3 méteren. Újra kellett csinálnom - akkor már lézerrel kiszinteztem, meg egy helyen felvéstem, hogy ne kelljen annyi aljzatkiegyenlítő. És használj tüskés hengert a legbuborékok eltávolításához.
Az aljzatkiegyenlítőnél meg nézd meg a megengedett rétegvastagságot (a minimumot és a maximumot is). A NOVOPLAN MAXI-nál, ha jól látom, minimum 3 mm-t írnak (nem tudom, hogy szabad-e ennél vékonyabban önteni). Szerintem ez sok, mi Baumit Nivello Quattro-t használtunk, amit 1 mm vékonyan is lehet önteni, kevesebb anyag kell így, meg száradási időben is 2 nappal kevesebb.
A lézeres szintező azért is jó, mert egyszerűen ki tudod vele jelölni a fuga vonalát, és látod, ha eltérés van, tudod korrigálni. Elég, ha 1 helyen elcsúszik a lerakott lap, már nem lesz egyenes.
A burkolatszintező meg hasznos, sokkal könnyebb szépen síkba hozni vele a szomszédos lapokat. Elég drága, de tudok egy fillérekből, egyszerűen elkészíthető változatot. Ha érdekel, privátban leírom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!