Hőszigetelés kérdés, mire érdemes beruhaznom?
Vettem egy 2006-ban épített 2 emeletes házikót, ami 188nm hasznos területű. KB 3 év múlva lejár a lakástakarék cca 3-4 milla amit kolthetek rá.
Jelenleg havi 30e gáz altalanyt fizetek rá, bent 20 fok a leghidegebb helyen, 23 a legmelegebb helyen éjjel nappal. Szerintem baráti egy ekkora háznál.
Viszont ha már lesz pénzem faragni szeretnék belőle. 38cmes porotherm téglából épült, és akkori szabványnak vagy kicsit jobb műanyag szigetelt nyilaszarokkal. Turbós gazkazan radjatorral, födém szigetelt.. Kívül nincs szigeteles
A ház egyik sajátossága hogy 14db 180x160as ablak van.. Azon gondolkodtam ha már ezeket kicserélem a felületek miatt jelentős lehet. Kérdés hogy mennyit hozna egy 3 rétegű ablak+szigetelés... Vagy cserélem inkább egy kondenzációs kazánra a turbóst? Egyik? Másik? Vagy összes? Vagy várjak kicsit ki? Mert ha még 30%ot megtakaritok akkor sem több évi 120e huffnal a megtakarítás.. A kivitelezési költségek meg a plafont verdesik.
Mivel a födém már szigetelve van, én a következő lépésben a külső falakat szigetelném.
Lehet, hogy az ablakokhoz nem is nyúlnék. A kazánhoz nem tudok érdemben hozzászólni.
Ha jó állapotú a turbós, akkor felesleges kondenzációsra cserélni. Jól írják, a radiátorokból is nagyobbak kellenének, hogy tényleg kijöjjön az új kazán előnye.
Hány cm van a födémen? Manapság 30 centis kőzetgyapotban szokás gondolkodni és nem a tekercses, hanem a bálás fajta a nyerő.
38-as PTH-ra 10 cm EPS ajánlott, de felmehetsz vele 14 cm-ig, ha engedik a csomópontok. Nézd körbe a házat, elfér-e mindenütt a szigetelés.
Sajnos eléggé magasak az építőanyag és munkadíjak, minimum 10 év lesz, mire megtérül a szigetelés, de két dologra gondolj:
1. növeli a házad értékét
2. növeli a komfort érzetedet, nem csak télen lesz melegebb, hanem nyáron is hűvösebb az épület, sokkal lassabban fogja követni a külső hőmérséklet változását
U=0,2 alá érdemes bemenni, 0,15 körül van a gazdaságosság határa.
Födémé kőzet +üveggyapot van... Az előbbi táblás az utóbbi pedig bálás ursa márkájú, egyik felén amolyan hőtükör szerű fólia. Szerintem 30 centi van..
Azt nem tudjátok esetleg hogy az alsó illetve felső szintet hogyan lehetne közelebb hozni homersekletileg? Vannak radjator termosztátjaim, de a hálóban kb 1es-re tekerve is meleg van. No meg fölfelé is száll meleg.
Közel 200 m2-es családi háznál teljesen elfogadható a havi 30ezer Ft-os fűtésrezsi.
Igen sok milliót kellene ráköltened ennek a néminemű csökkentésére, ami az életben nem fog megtérülni.
Viszont megnő az esély arra, hogy bepenészedik az egész a hőszigetelés miatt.
Na de hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!