Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Értékbecslést érdemes felülviz...

Értékbecslést érdemes felülvizsgáltatni?

Figyelt kérdés
A ház tényleg borzasztó állapotban van, de csak a telek ár több, mint a duplája a becsült értéknek. A ház felújítása a hitelbírálat előtt megkezdődött, a tetőre közel annyit költöttünk, mint a becsült érték.
2019. dec. 14. 10:22
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Az ingatlan értékbecsléskor megtekintett ÁLLAPOTÁT értékelik, azt nem veszik figyelembe, hogy mennyibe kerül/ne a tetőjavítás, vagy a felújítás.

De ha szerinted az egészet még csak telekárban sem értékelték, azt vezesd elő a banknak ÍRÁSBAN, aztán majd mondanak valamit. Saját értékbecslőnek nem érdemes fizetned, mert csak a sajátjukat fogadják el! ... bár, ha nagyon kíváncsi vagy és van erre pénzed, akkor megteheted!

Esetleg mellékelheted a panaszod mellé, ha nagyon kiugró a különbség. (Vagy keress másik bankot, másik értékbecslővel!)

2019. dec. 14. 10:50
 2/6 A kérdező kommentje:
Azt nem írtam, hogy felújításra vennénk fel a hitelt nem vásárlásra, ilyen esetben a ház jövőbeli felújított állapotát is nézniük kell. Van költségvetési terv stb... A kifogásokat nem értem pl. hogy nincsenek nyílászárók..hát igen, többek között arra is vennénk fel a hitelt, de ez benne van a költségvetésben. Nem értem.
2019. dec. 14. 11:25
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Felújítási hitelnél a felújítás összegét kell figyelembe venni. Nem luxus igényekkel, de lakható szinten.

De ezt nem értékbecslésnek nevezik.

A tényleges értékbecslésnek a gyakorlati értelme, hogy a bank jelzálogláskor azt az összeget tüntesse fel, amennyit esetleg végrehajtáskor biztosan megkap érte.

Ez nem lehet nagyobb, mint a hitel+kamat és ezeknek a havi törlesztőjének bele kell férnie az igénylő havi jövedelmének a 30%-ába.

Lehet, hogy a te hitelkeretedbe ennyi fér, ezért összesen csak ennyit adhatnak, így nincs értelme magasabb becslést benyújtani. Nem is tehetnek rá nagyobb jelzálogot, mint amennyi hitelt kapsz.

Én csak tippelek, mert régebben hitelezésben dolgoztam, de esetedben nem ismerem a pontos részleteket.

Mindenesetre, ha valamivel nem értesz egyet, minden banknál van panaszkezelés, azokkal vedd fel a kapcsolatot írásban!

2019. dec. 14. 11:44
 4/6 A kérdező kommentje:
A jövedelemmel nincs gond, csak a ház állapotával legalábbis ezt mondják. A bankos azt mondta a szabad felhasználású hitelt megkaphatjuk, azt az összeget amit szerettünk volna, csak a felújításra járó hitelt nem. Ez ugye azt jelenti, hogy a törlesztője sokkal magasabb lesz. Érthetetlen számomra, hogy lehet, hogy ugyanazt az összeget megkaphatjuk de csak más drágább konstrukcióban.
2019. dec. 14. 11:49
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Mert a felújítási hitel jelzálogalapú, a ház állapotától függ a hitel nagysága.

A szabad felhasználású személyi kölcsön jövedelemalapú elbírálású. Legalábbis a ti bankotoknál úgy tűnik ez a rendszer.

Nekem egyedülállóként (nem volt másik egyetemleges adóstárs) a szabad felhasználású személyi kölcsönt is jelzálogosították, értékbecsléssel.

Mindenképpen azt mondanám, hogy keresd meg a panaszkezelést, hogy miért akarnak belekényszeríteni egy kedvezőtlenebb konstrukcióba és eleve kéred az értékbecslés felülbírálását, mert még a telekárat sem fedezi.

2019. dec. 14. 12:07
 6/6 A kérdező kommentje:
Jelzálogalapú a szabad felhasználású is. Ráadásul bevontunk egy másik ingatlant is a felújítandón kívül.. azt fogom tenni amit írtál. Köszönöm!
2019. dec. 14. 12:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!