Vizes (? ) foltok felül a falon? Mi lehet ez?
Adott a házunk. 9 éves, 30as phoroterm tégla, 15 cm-es falszigetelés, a tetőn 10 cm-es kőzetgyapot, fa nyílászárók. És a lakószobák falai felül így néznek ki:
Mi a fene lehet ez? 3 éve vettük, akkor csak az egyik szobában volt egy kicsit, most viszont egyre jobban jön elő.
Valaki látott már ilyet? Nemrég szigeteltettük le a 15 cm-essel, korábban csak a tetőszigetelés volt, de - bár nem ilyen mértékben -, de a szigetelés előtt is ilyen volt, szigetelés óta meg hatványozódott.
Férjem szerint a kinti folyamatos eső miatt nem tud száradni a fal, de szerintem nem ez az oka, mert másnál is esik, mégse látok ilyet. Vettünk páraszint-mérőt,tény, hogy aszerint nagyon magas a páratartalom (80%), létezne, hogy amiatt izzad a fal?
Valaki tudna mondani valami okosat?
Köszönöm
A fekete folt az penész. Külső falaknál van körbe, vagy belső falnál is.
A tető szigetelése össze lett kötve a fal szigetelésével? Ha nem, és rés van az gond. A sarkok és élek eleve hidegebbek hőtechnikailag,(kívül nagyobb a felület, belül kisebb) így ezeken a részeken jó szigetelés összekötés kell, különben kicsapódik a pára, mert hidegebb.
Itt van a penészes sarokról kép, és látszik a hőkamerán is a hidegebb felület: [link]
Az a baj, hogy ez nem fekete, mint a penész, (lehet rossz minőségű a kép) hanem olyan, mintha tiszta víz lenne.Van, ahol nagy vizes folt, van ahol olyan, mintha megráznánk egy vizes ecsetet és 5-10mm-es átmérőjű pöttyöket hagy maga után.
Kívül nem látszik semmi. A szigetelőanyagot tudom, hogy felengedték a stablondeszkán túl, de azonkívül szerintem nem csináltak semmit.
Szinte biztos,hogy valamilyen szigetelési probléma okozza.
Hívni kell egy szakembert aki megvizsgálja.
Addig is csökkentsétek a páratartalmat, és ha hűvös van a lakásban, fűtsetek.
Most mindenhol nagyon magas a páratartalom a sok eső miatt, ezt tartósan 60% alá kéne csökkenteni.(csak komoly páramentesítő készülékkel érdemes próbálkozni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!